Farmar-Kennidy en underbar medarbetare.

Sol och åter sol har det varit i ca 10 veckor - varmt,torrt och dammigt !!!
Men i flera dagar har det nu kommit ordentliga tropiska regn här - vilket betyder att det snart är dags att plantera!!! Men det är otroligt vad man kan längta efter regn och verkligen glädjas åt att det kommer!!!
Marken runt Kitale är mycket bördig och natt tempraturen ligger ofta på ca + 15-17 och dagtid ca +20-25 C så klimatet är ju perfekt....både för att odla på och att leva i.
Ett stort problem varje år är att alla bönder i regel väntar med att göra inköp av planterings majs,bönor osv. Priserna sticker då i höjden och det är otroliga köer eller så får man ej tag i de goda kvaliterna som man önskar så...i år gjorde vi inköp av majs,bönor och gödning redan för 2 veckor sedan - underbart faktiskt.
Farmar Kennidy (som han kallas - för att ej blandas ihop med flera andra Kennidys) är också en mycket god,hårt arbetande och duktig jordbrukare. För 4 veckor sedan planterade han frön av tomater,paprika,sukuma och de har växt till sig ordentligt och ska nu planteras ut i landen.
Idag har vi träffats och flera andra frön har köpts in för bla. spenat och andra gröna järnrika grönsaker. Även medel mot svamp och insekter behövdes.


Kennidy är en man på ca 35-40 år - gift med Anette som är en rar och fin kvinna. Tillsammans har de 5 egna barn och så tar de hand om Kennidys systers 4 barn som bor hos dom sedan både systern och hennes man avlidit i Aids för ngr år sedan. Med andra ord är det 9 barn i familjen. Här med tre av de minsta barnen - resten var i skolan.
Kennidy har lika bra hand om växtligheten som han har med getter och med barn !! Vi är verkligen så tacksamma att vi har honom hos Sirira 4 dgr/vecka. Han är en mångsysslare så imorgon ska han sätta in ett nytt glas i fönstret.Automatiskt så blir han ju också ett mycket gott föredöme för alla pojkarna hos Sirira - han är ju den enda "vuxna" man som finns där.
Förra veckan hälsade vi på i hans eget hem som var enkelt men så fint och prydligt. Men han cycklar ca 24 km/dag - visserligen tor men långt har han till jobbet. I en affär idag såg jag ett ordentligt oranget regnställ med reflexer på - det köpte jag direkt eftersom regnperioden nu är på väg och det oftast regnar ordentligt när han ska cyckla hem och han var så tacksam att få detta regnställ.


Kennidy med nyfödda killingen hos Sirira för ca 2 månade sedan.


Välsignade pump med klart rent vatten!!


En hel del av förskolebarnen på väg hem från skolan passar på att få lite vatten när de passerar Sirira. Rykterna måste ha spritt sig att det nu finns en pump och att man här gärna delar med sig av detta friska och fina vatten !!En del vågade sig inte riktigt in på gården utan fick släcka törsten i grindöppningen ...det gick också bra förstås!!

Mercy!


Mercy född -92.
Mercy är en mycket rar, mjuk och behaglig tjej som dessutom är mycket aktiv i sin kyrka med framförallt sång och musik !! Hon älskar att sjunga och spela keyboard och är en stor tillgång i den försammling hon tillhör !
Hon är äldst av av 8 systrar och de har själva valt att sova tillsammans i ett av sovrummen hos mormor Sirira. Hon är en underbart rar,ansvarsfull och fin storasyster !!

Hon arbetar i ett projekt på en bank där hon är anställd med i regel 3 månaders kontrakt - hennes kontrakt gick ut i maj förra året och flera andra som var "anställda" på samma sätt fick sluta MEN Mercy är fortfarande kvar !!!
Lönen är inte stor ca 300 kr i månaden men hon trivs bra med de arbetsupgifter hon har : göra små ärenden som att hämta lunch, koka te och hålla snyggt till den övriga bank personalen.
Att hon har fått stanna då alla andra fick sluta tolkar vi som att hon både är duktig, ärlig och omtyckt !! Hon har även fått gå en del interna kurser på banken och vi hoppas att hon ska få möjlighet att arbeta sig upp till ett ännu bättre arbete på banken.

Hela barnbarns skaran.

Nästan hela barnbarnskaran tillsammans med Sirira och "Farmar Kennidy" i blå och vit jacka till höger i bild. Svårt faktiskt att få tillfälle att ta kort på alla samtidigt ??? Men de flesta är här vid detta tillfälle...kanke 5-6 saknas !!

Sirira handlar ved.


Sirira ber sin "vedförsäljerska" att stanna till så hon får köpa ved för ca3-4 dgr behov. Ved försäljerskan har det tillstånd som krävs av myndigheterna att få samla in pinnar och ved i skogen samt sälja det.
Tidigare lastade vi bilen/flaket fullt med ved ch pinnar och körde till Sirira 1g/per/månad. Men eftersom vi är i Sverige under långa perioder så får Sirira sedan 10 månader tillbaka en handkassa och sköter dessa inköp själv...något som fungerat oerhört bra och vi är alla nöjda !!


Här lägger hon ner sin tunga börda.


Sirira börjar genast att sortera upp ved,pinnar och grenar för att sedan kunna elda i den bränsle snåla spis vi byggde för ca  1 år sedan.

David.


David 19 år.
David slutade gymnasiet i december förra året. Han som alla andra nyblivna studenter väntar nu på slut betygen som kommer i slutet av feb.... så det är snart .
Beroende på student betyget görs sedan ansökan till utbildning. Hans dröm är att bli läkare eller arbeta med inköp och försäljning av varor. Vi väntar med spänning på hans slutbetyg. Möjligheten finns då att söka in på någon skola, kurs, universitetsutbildnig med start till hösten.
David är en mycket glad, social, lättsam och framåt kille - och som gillar att jobba - massor av aktiviteter hela tiden !
Datakursen är från 8-1300 sedan går han och hjälper Mark att sälja skor hela eftermiddagarna. Återkommer med rapport om vad som händer efter det att betygen kommit !!

Mark.


Mark 26 år är ett av de äldsta barnbarnen som bor hemma hos Sirira . Han är en klippa !!!

Finns inget annat uttryck för denna underbart rara, trofasta,ödmjuka, pålitliga och sympatiska kille!!!
Sedan ca 4 år tillbaka går han eller numera cyklar han på Lennarts cyckel de 7 km han har till sin arbetsplats på Kitale marknad.
Han arbetar där som sko försäljare av begagnade skor och har också förtroendet av sin chef att åka nattbussen till Nairobi den ena natten. Direkt efteråt göra inköp och packa ner skorna som han tar med till Kitale under nästa natts bussfärd tillbaka till KItale. Dagen därpå står han på marknaden och arbetar ca 12 timmar igen ....hårda bud med andra ord!!!
Han är alltid vänlig och rar och tar ett enormt ekonomiskt ansvar ..hans dags lön ligger på ca 8 kr/dag dvs en månadslön på ca 240 kr och han arbetar även lördagar - söndagar går han i kyrkan. Han har under alla år hjälpt Sirira på sin lilla lön med det som fattas - allt från fotogen,ved,grönsaker, medicin osv

Hans stora dröm är att ej behöva vara anställd utan att ha sin " egen affär eller stånd" på marknads platsen . Detta kostar ca 3000 kr att starta en egen rörelse med tillstånd, hyra en plats samt naturligtvis ha ett ordentligt lager av skor. Han försöker att spara 10 kr/vecka för att nå detta mål.

Vi har pratat Margareta, Lennart och jag om vi skulle kunna hjälpa honom att nå sina drömmar och att han förhoppningsvis på det sättet ska kunna få en ökad inkomst men vi vill gärna försöka ta reda på om det verkligen är lönsamt att vara egenföretagare eller ej. Men detta har vi misslyckats med hitintills ..men vi jobbar på det .
Återigen en bild på Mark i svart t-shirt tillsammans med Meshack vid "sitt skostånd" på marknaden.Kitale marknad - en brokig blandning av allt !Här står Mark vid sitt sko-stånd och säljer begagnade skor med hjälp av Meschak som var till en stor hjälp varje dag innan han började gymnasiet förra veckan !!  Meschak i vit t-shirt och Mark i svart.Båda bor hemma hos Sirira.


Här torkas "pilli-pilli" direkt i solen på sidan av all trafik och avgaser !!
Enligt de svenska killarna som var i Kitale på besök så finns det bra märkes skor här !!!


Majs,bönor av olika slag,vimbi,ris och mycket annat finns i dessa säckar som säljs dagligen på marknaden !Bra att ha ett paraply att söka skydd under ibland!Naturligtvis bananer,lök te i lösvikt,socker och hand gjorda korgar som tillverkats av damen i bild finns också.

Praktiska uppgifter hos Sirira !Ovan: Athlin jobbar så hon svettas....tungt är det! Den tjejen behöver verkligen inte gå på gym !!!
Atlin,Shiela,Rispa samt Ester bär fram maten som snart ska ätas ...mycket duktiga tjejer !!!
Alexander och David steker/gräddar chapati ....mycket gott bröd som kan ätas till allt !!!


Shiela och Atlin också på St Michels sec.school .


Shiela till vänster och Athlin som jag tidigare skrivit om står stolta och glada i sina skoluniformer. Visst är dom söta ??? Tyvärr har jag inga bilde på de andra eleverna i skoluniformer ännu.
Båda två går andra året på gymnasiet.
Som jag redan nämt är Atlin en hejare på att arbeta och Shiela är så otroligt fin, mjuk och sympatisk....de är båda eller alla tjejerna är fantstiska på att både gå i skolan och hjälpa till i hemmet .

Ytterligare en bilmekaniker studerande.född -91
Wicliff avslutade till julen -11 den åtta åriga grundskolan, han har haft en del inlärningproblem och  därför gått om klass 7 samt 8 en gång. Slutbetygen var ej så lysande utan han blev precis godkänd och efter mycket övervägande så valde han starta en yrkes utbildning på 2 år.
Wicliff är en rar,öppen, praktisk och oerhört musikalisk kille - sjunger och dansar fantastiskt !
Han har som de andra lång våg till Kitale youth Teck. school men denna första termin får alla eleverna bo hemma för att se hur motiverade de är samt hur de trivs !
Om allt går som vi planerat så vore det toppen om både Bonofas , Dolcas samt Wycliff från och med nästa termin kan vara "boarders" d.v.s. bo, äta samt sova över på skolans logement. Kostnaden är inte mycket extra ...ca  400 kr/elev per år och de skulle ju på detta sätt slippa flera timmars dagligt gående eller cycklande till skolan. Dessutom både frukost, lunch och middag och möjlighet att läsa mera eftersom skolan har eletricitet! Men vi tar en dag i taget eller mera sanningsenligt en termin i taget!!
Skolan har som alla andra grundskolor, gymnasier tre terminer per år .. och kostnaden ligger på ca 2000kr/år per elev. Men möjligheten att få ett arbete efter denna utbildning är ganska stor...så vi ber verkligen till Gud att det ska leda till arbete för dom alla tre i framtiden!
En hel del måste inhandlas under första veckan : skoluniform ??, arbetskläder, skor med stål skydd, handskar,öron skydd, böcker, pennor osv .
Även han är så positiv och glad över att han får chansen att få ett yrke ......Gud är god !
St Theresas sec. school elever !


Född - 96 . Går nu andra året på St Theresas sec.school

Oscar är en mycket rar , något tustlåten kille...gillar verkligen att gå i skolan. Han har ju en bästa kompis Ambrose som han tidigare haft sällskap med till och från skolan. Ambrose är son till Cementina som ju hjälper Sirira att få iordning lunchen till ca 20-22 barn varje dag.
Men from förra veckan så startade även Meshak i samma skola så nu är dom tre som har sällskap till skolan morgon och kväll ! Så roligt att se hur dessa killar verkar att trivas tillsammans !!!
född -96

Meshak har tidigare bott hos en familj som ej är känd av oss. Han startade jan 2011 gymnasiet och de lovade att hjälpa honom med mat, husrum samt skolavgifter under de fyra år långa gymnasie utbildningen men.....denna kenyanska familj hade ej ekonomisk möjlighet till att fortsätta ta hand om Meshak så efter bara en termin fick han sluta skolan och han återvände då hem till Sirira där han ju är uppvuxen sedan föräldrarnas död.

Har sedan dess gått och väntat på att få börja om termin 1 på gymnasiet. Då Meshak har ovanligt höga betyg så är det ju fantastiskt att få vara med när han nu börjar gymnasiet igen !!
Jag kan inte beskriva hur glad och tacksam han var när vi tillsammans var och betalade skolavgifter, köpte böcker,skoluniform osv
Yrkes utbildning !Dolcas född -94
Började i måndags på frisör skola och blir färdig frisör om 2 år. Hon är mycket hjälpsam och jobbar hårt med alla sysslor de har i hemmet. Lite blyg och tillbakadragen men oerhört rar och gullig - älskar att hålla på med hår !!
Hon gick ut grundskolan före jul och frisörskolan kräver inte att man måste ha gymnasie utbildning och Dolcas ville bli frisör så det var bara att sätta igång!

Resvägen till skolan är lång ...säkert 1 mil men hon får cyckel skjuts av Bonofas - det är ca 1 mil på gropig,dammig och slingrande - typ skogsväg till yrkes skolan - men inga problem !!lBonofas född -91.
Har varit "hemma" sedan han slutade grundskolan för ca 5 år sedan. En kille som det var rätt svårt att få " grepp om". Tillbakadragen, lugn och känslig på något sätt. Har varit till en stor hjälp vid all plantering och skötsel av landet hos Sirira.Men andra ord en praktisk kille.
Men med tiden har det mognat fram att han ville utbilda sig till bil mekaniker men att han inte trodde det var möjligt eftersom han ej hade gymnasie kompetens. Men det visade sig att det precis som i Dolcas fall var helt möjligt att få en yrkes utbildning utan gymnasiet !.
Han har sedan 1 månad tillbaka teori och praktik på Kitale Youth  Polytech. school - blir färdig om 2år. Lång resväg som sagt och även lång arbetstid - så det är från 06-1800 hemifrån.
Men det som är roligast att  se är att Bonofas har utvecklats och blivit så öppen,glad och säker i sitt uppträdande och han stormtrivs på utbildningen !!


Presentation av Athlin och Damaris.


Athlin f.96 går andra årskursen på gymnasiet i St Michaels Top Station school. Hon är en mycket glad, utåtriktad  tjej med en fantastisk arbetskapacitet...stark som en häst !!! Hon kan hugga i med vad som hels faktiskt. När vi renoverade husen förra året så stod hon och drog cementblandare för hand med ett stort leende på läpparna . Också mycket duktig att sjunga och dansa.

Damaris f.96 började gymnasiet för ca 1 vecka sedan - har alltså 4 års studier framför sig. Samma skola som Athlin. Även hon mycket glad , intiativrik, ansvarsful och positiv.
Båda dessa tjejer är helt fantastiska på att hjälpa till med alla arbetsuppgifter  i hushållet hos Sirira. Också mycket musikalisk.
De färgglada filtarna somhänger på tork i bakgrunden är hemvirkade !!!

Tvillingarna !
Här har vi de mycket söta, välsjungande och otroligt behagliga tvillingarna Winnifred och Mildred födda -95. I dagligt tal kallas de Winni och Minni! Vem som är vem kan det vara svårt att komma underfund med..även de övriga barnen hos Sirira har problem med detta.

Mildred går på Kitale Schools internat skola, andra årskursen. Hon hade ovanligt höga betyg från grundskolan och en av lärarna på Kitale school sponsrar henne nu för andra året - mycket ovanligt och vi står i stor tacksamhet till denna underbara kenyanska lärare ! Denna skola är en av de absolut bästa flickskolorna i Kitale eller den bästa faktiskt - därav mycket höga intagning poäng.

Winnis går tredje årskursen i St Michaels Top Station dag skola -gymn. Hennes stora dröm var att få flytta över till samma skola som sin tvillingsyster och hon gjorde intagningsprov i början av januari...det gick inte så bra så hon fortsätter nu på sin vanliga skola.
Men hon är ej ensam från Siriras att gå där utan de är faktiskt 4 tjejer som dagligen gör sällskap dit. Det är en blandad skola med både tjejer och killar .
Ligger ca 7 km från hemmet.
Fick just nu sms meddelande från Sirira : Varje elev måste imorgon gå till banken och betala in en extra avgift på ca 100 kr/elev  för en termin....vi har fyra elever där !!! Om de ej betalar blir de hemskickade tills de kan visa upp inbetalnings kvittot från banken !!! Men så är det bara. -
David eller Mark kommer förbi före 0800 imorgon  för att hämta pengar och ställa sig i bank kön sedan göra fotostatkopior på kvittot till oss och Sirira - skolan ska ha orginal kvittot ! Orginal kvittot får han sedan åka till skolan med på en " Picki-Picki = motorcyckel taxi eller "Boda-Boda" = cyckeltaxi men det kommer absolut att ordna sig, det gör det alltid men omständigt kan det vara.

Fot vatten pump .En fotvatten pump är på väg att installeras för att landen med grönsaker ska kunna bevattnas regelbundet...flera bilder hoppas jag ska kunna komma på bloggen ....bara jag får till det med tekniken ! Meshak och Ester hjälper till.

All vår början bliver svår...Här är det Dolcas som under glatt på hejande av de andra tjejern tar sig en cyckel tur !!


Alla tjejerna poserar glatt framför sin nya cyckel som de fick i julklapp av " Norge gänget"  som var med oss och firade jul hos Sirira !! Alla har nu lärt sig cyckla...det är annars oftas bara killar som lär sig det !!!
Nu används cyckeln till och från skolan varje dag vilket ju är till en stooor hjälp ! Från vänster Vena,Winni, Dolcas,Damaris, Phillis, Atlin, Shiela samt Ester i förgrunden - lilla tjejen Belinda.

En sån glädje!Vet ej varför Sirira valt att koka vatten på sin "jiko" då det ju finns en spis inne iköket. Men kanske var det hennes egen "Ugi" hon kokade? Hon har sedan flera år tillbaka svårt att äta majs,bönor och svårsmält mat....kokar därför  ugi som är en typ av kraftig välling till sig själv och de minsta barnen .

Det är så fantastiskt att träffa Sirira numera. Tidigare var hon så tung och bekymmrad men nu har hon så lätt till detta smittande leende !

Vår hjälpsamma granne Meinhart och Dan i bakgrunden. Vi passade på att titta på det nya bevattnings systemet som jag tyvärr ej fått med i bild ännu....men det ska komma .

Tack för att du är med och glädjer henne och alla barnen ! Observera att hon runt halsen har "Siriras Ängel" smycke som Miina från Åland gör och säljer till förmån fördom alla!!


Vardags liv och förberedelser !

Under den sista veckan har det varit förberedelser för gymnasie start i form 1 för Damaris samt Mechak .
Så det hela startar med att eleven i fråga får ett "calling-letter" från den eller de skolor de sökt in på, varje elev får söka in på högst 3 skolor. Sen beror det inte på närheten till skolan utan på vad man har för betyg - olika skolor olika intagnings poäng !
Mechak hade bra slut betyg och kom därför in på St Teresa dag gymnasie som ligger ca 7 km från Sirira. Damaris med lägre poäng kom in på St Michels där också 3 till av tjejerna från Sirira går - även de som dag elever. Så de kan ju ha sällskap till skolan med varandra !!
Därför har vi träffats på stan flera ggr denna vecka tillsammans med Emily för att köra diverse inköp : skoluniformer, böcker,suddgummin,pennor,ryggsäckar,gymnastik kläder osv.....tar sin lilla stund ska jag säga!!!

Innan vi började göra inköpen så måste varje elev till distrikts sjukhuset för att få läkarintyg sen iväg till fotogtafen där foto ska tas och tas med till skolan där Id kort görs !!!
Men naturligtvis det viktigaste - att betala in skolavgiften till skolornas olika konton. Så jag var med Damaris och Dolcas - somhöll Damaris sällskap på KCB banken - kön var på ca 100 personer och tog minst 2 timmar!!!
Emily och Mechak följdes åt till en annan bank där St Teresa har konto !!! Överföringar från en bank till en annan är rätt dyrt så det är bara att köa.
När man väl betalat in så är det väldigt viktigt att fotostat kopia görs så att Sirira har en hemma - ja, vi har naturligtvis en i vår bokföring också. Men det händer att skolorna " förlägger/tappar orginal kvittorna så här har man fotostat kopior på allt !!!
Bonofas som ju går på blimekaniker kursen kom också oefter skolans slut och han behövde arbetshandskar,stövlar/arbets skor och lite annat smått och gott sominköptes. Han trivs så bra på kursen och har förändras och är mycket mera öppen och glad numera....mycket roligt !!!
Allt är nu klart för dessa elever så imorgon ärdet Dolcas tur....vi ska då gå till Kitale Youth Politecnical och få information omden två åriga Frisörlinjen hon ska börja så snart som möjligt.

RSS 2.0