Vi som bor här!

SIRIRA ålder osäker men hon är drygt 80 år (Sirira har inget åldersbevis).

 

Sirira är sedan många år änka och har fött minst 7 barn. Hon är analfabet och talar swahli samt det egna stamspråket. Sirira har under hela sitt liv varit fattig och arbetat hårt för att få mat på bordet. Barnen växte upp, 36-46 barnbarn föddes, de äldsta är redan utflugna och fanns på annan ort när vi kom in i bilden.

Under den stora Hiv/Aids epidemi som bröt ut i Afrika blev Sirira mycket hårt drabbad. De flesta av hennes söner och döttrar samt deras respektive dog i samband med detta och några har försvunnit.  En son samt hans fru omkom tillsammans i en svår bilolycka – de hade tillsammans 10 barn som alla blev utan mamma och pappa. Detta är orsakerna till att barn-barnen kommit till farmor/mormor Sirira.

Sirira har en stark gudstro som burit henne genom livet. Hon är en bönemänniska och har verkligen ropat till Gud när hon inte haft mat eller kläder till barnbarnen. Hon ser Guds omsorg även i det lilla och uttrycker sin tacksamhet till både Gud och människor. 

Sirira har en färgstark personlighet. Hon uttrycker sig gärna dramatiskt med sitt talande kroppsspråk samt i ord. Sirira är mycket bestämd samt viljestark och har ett gott hjärta. Hon har otroligt god ordning i hemmet och ansvarar för en nyckelknippa som går till alla låsta förrådsutrymmen. Sirira är en mycket skärpt och intelligent dam som skulle ha kommit långt i livet om hon hade fått gå i skola.

Sirira har uppfostrat barnbarnen väl. Hon för stor respekt med sig vilket behövs med tanke på alla tonårsbarn och de problem som det kan innebära. Hon visar stor omsorg och kärlek till barnbarnen samt till alla de människor som hon möter.


TOM född 1985

 

Syskon: Mark, Oscar, Phylis, Damaris, David, Dorcas, Esther, Daniel och Stephen.

Tom blev föräldralös när han var fem år gammal.

Hustru:  Christine född 1986 arbetar som hembiträde hos en familj samt hjälper till med sysslorna hos Sirira på sin fritid.

Barn: Mercy-Sirira och Yvonne.

Tom säljer ananas i Kitale och har några försäljare anställda. De har ananasen lastad på skottkärror som de står med vid t.ex. stora varuhus. Han har vid flera tillfällen tagit upp att han gärna skulle vilja göra någonting annat men vet inte riktigt vad.

Familjen har under år 2012 flyttat in i ett eget hus som är beläget lite avskilt på området.

MERCY - SIRIRA född 6/10 2004, är barnbarnsbarn till Sirira

 

Fader: Tom. Moder: Christine. Syskon: Yvonne

Mercy-Sirira är en mycket pigg och alert flicka som började i klass 2 i Hill School år 2012.   

 

 

 

 

 

 


YVONNE född maj 2006, är barnbarnsbarn till Sirira

 

Fader: Tom. Moder: Christine. Syskon: Mercy-Sirira

Yvonne är otroligt glad, mycket pigg och på alerten. Hon går i nursery class i Hill School.

 

 

 

 


CATHRIN, född 1986

Syskon: Bonaface, Merschak. Cathrin är barnbarn till Sirira.

Barn: Belinda och Alexander.

Cathrin var tidigare gift och bodde med sina två barn samt man uppe i ett bergsområde några mil utanför Kitale. Men då Alexander endast var ca 1 månad blev Cathrin misshandlad av sin man och bor sedan dess hos Sirira tillsammans med sina barn där hon även bodde före giftermålet.

 

 


ALEXANDER född 29.12.2010och är barnbarnsbarn till Sirira.

 

Moder: Cathrine. Syskon:  Belinda

Alexander är ALLAS kelgris och går oftast från famn till famn! Älskar musik och har mycket " spring i benen" en mycket pigg och glad liten kille som får mycket kärlek och omvårdnad.


Belinda född 2006, är barnbarnsbarn till Sirira

Moder: Catrine. Syskon: Alexander.

Belinda är en mycket livlig, glad och positiv tjej som älskar att leka, dansa och sjunga. Hon går i Hill Schools förskola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ATHLIN född 1996

 

 

Syskon: Lennart/Leonard. Risper/ Lillemor, Geoffrey, Moses, Eunice, Mary, Wycliff, Timona, Kevin, Lennart, Wilson  och Samson.

Athlin var 4 år när pappan dog.

Athlin är duktig i matlagning och lagar regelbundet mat till alla familjemedlemmar. Hon har ett glatt och lättsamt humör. Är mycket hjälpsam och tar aktivt del i alla förekommande sysslor i hemmet. Athlin tycker om att arbeta hårt, var en "hejare" på att hjälpa till vid ombyggnationen av husen förra hösten. Drar sig inte för att t ex vara med och hacka upp jorden som vid förberedelse inför att potatisen ska sättas eller sköta cementblandaren när vi reparerade två av husen. Hon går på gymnasiet dagskola för både flickor och pojkar och tar studentexamen år 2014.


BEN född 2005

Ben har sedan vi första gången träffade honom växt till ordentligt. Tidigare var han mager, nedstämd och tillbakadragen. Hans stora uppsvullna mage är betydligt mindre efter "maskmedicin behandling". Han är numera en glad kille som älskar bilar och fotboll. Ben går i nursery school i Hill School, 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

BENTA född 2001

Syskon: Mercy, Celestine, tvillingarna: Winfred och Mildred, Sheila, Rezina och Zena.

Benta var tre år när föräldrarna dog.

Benta är en söt och rar flicka, hjälpsam. Tycker om att leka och hjälper till med de sysslor som hon kan i hemmet. Hon började i klass 5, Hill School år 2012.


BONAFACE född 1991

 

Syskon: Meshack, Cathrine.

Bonaface började i januari 2012 den tvååriga utbildningen till bilmekaniker. Han trivs som "fisken i vattnet", har verkligen levt upp och förändrats. Tidigare var han mycket tillbakadragen och blyg, men är numera öppen och glad. Bonaface är ordningsman i sin klass vilket är ett hedersuppdrag.

Hans dröm har blivit sann – att i framtiden kunna få ett arbete och dessutom få körkort som är en del i utbildningen!


CELESTINE född 1992

Celestine tillsammans med Sirira.

Syskon: Mercy, tvillingarna Winfred och Mildred, Sheila, Rezina, Benta, Zena .

Celistine var 9 år när föräldrarna dog.

Celestin är en oerhört rar, mjuk och duktig tjej som trivs fantastiskt bra med den utbildning hon valt och som passar henne alldeles ypperligt. Hon blir färdig sjuksköterska i december 2013. Hon är som flera av de andra barnbarnen mycket musikalisk och är med i både kyrkans och skolans sångkör. 


DANIEL född 1998

Syskon: David, Dorcas, Esther, Stephen, Tom, Mark, Oscar, Phylis och Damaris. Daniel var 8 år när föräldrarna dog.

Daniel är en pigg, alert och hjälpsam kille som gärna hugger i och hjälper till att bära majssäckar o.s.v. Han började i klass 8 i Hill School år 2012. Han älskar att spela fotboll och är med i Hill Schools fotbollslag där han är en mycket duktig spelare. Daniel drömmer om att kunna utbilda sig till pilot.


DENNIS, född 1991

Syskon: Felix, Venah.

Pappan dog samma år som Dennis föddes, mamman dog när han var tre år.

Dennis är en pigg, glad och hjälpsam pojke som började i klass 5 i Hill School år 2012. Han tycker om att sparka fotboll, spela allehanda sällskapsspel som vi tagit ut från Sverige samt eget tillverkat ""Damspel". När vi tillsammans åt mat i april 2012 höll han ett fantastiskt roligt samt rörande tacktal där han bland annat påpekade att det var fantastiskt med brunn och pump eftersom han då slapp hämta vatten i floden !!! 


ESTER född 1996

 

Syskon: David, Dorcas, Daniel,  Stephen, Tom, Mark, Oscar, Phylis och  Damaris..Esther var 6 år när föräldrarna dog.

Ester är en hjälpsam, rar och något tillbakadragen flicka. Hon hjälper till mycket i hushållet och tar hand om de mindre barnen. Hon började i klass 8 iHill School  2012. Hon tycker om att virka och sticka samt arbeta med pärlbroderi. Hon vill utbilda sig till sjuksköterska.


DORCAS är född 1994

Syskon: David, Dorcas, Esther, Stephen, Tom, Mark, Oscar, Phyllis och Damaris. Dorcas var 4 år gammal när föräldrarna dog.

Dorcas är hjälpsam och rar. Hon påbörjade en tvåårig yrkesskoleutbildning till frisör år 2012

och bor nu på internatskola. Hon bor tillsammans med tio andra tjejer och trivs mycket bra. Hennes stora dröm är att kunna öppna en egen damfrisering.

 


DAMARIS född 1996

Syskon: Tom, Mark, Oscar, Phyllis, David, Dorcas, Esther, Daniel och Stephen.

Damaris var 6 år när föräldrarna dog.

Damaris är mycket öppen och glad. Deltar i alla sysslor som förekommer på farmen och är inte rädd för att "hugga in" där det behövs. Hon håller sig gärna framme när det gäller att följa med någon in till stan för att uträtta ärenden och guidar gärna besökare runt hos Sirira. Damaris började första året på gymnasiet år 2012 och vill arbeta inom radio- och TV branschen.


MARK född 1987

Syskon: Tom, Oscar, Phylis, Damaris, David, Dorcas, Esther, Daniel och Stephen.

Mark var tre år när föräldrarna föräldrarna dog.

Mark är en klippa i "Sirira familjen" där han är oerhört ansvarsfull, hjälpsam, positiv och hårt arbetande inom alla områden. Har ansvar tillsammans med Emily, missionens medarbetare att göra de månatliga inköpen för hela familjen. Mark spelar keyboard och är mycket aktiv i sin församling.

Hans arbete är att sälja skor på Marknaden. Han cyklar varje morgon de ca 5-6 km till marknaden där han sedan jobbar till mörkrets inbrott vid 19.00 -tiden sex dagar i veckan. Hans arbetsgivare skickar honom  en gång/månad med nattbuss till Nairobi för att köpa upp nya skor och sedan hem igen samma kväll med nattbussen. Ingen ledighet varken före eller efter dessa dryga och jobbiga resor. Han hoppas på att kunna starta en egen skoaffär i framtiden.


FELIX född 1996    

Syskon: Venah, Dennis.

Felix är begåvad och går på en gymnasieskola, internat. Han har mycket goda resultat och var år 2011 den tredje bästa eleven i engelska i skolan. Han har betyget A i sex ämnen. Han tar studentexamen år 2014.

Felix är mycket arbetsam och hugger i där det behövs hemma hos Sirira på farmen. Är positiv, aktiv och social. Stormtrivs i skolan – gillar att spela spel och läsa böcker. Han vill utbilda sig till läkare.


DAVID född 1992 

Syskon:Dorcas, Esther, Daniel, Stephen, Tom, Mark, Phyllis och Damaris.

David var 2 år när föräldrarna dog.

David är en mycket social, utåtriktad, glad och framåt kille som vill arbeta inom turist- och flygbranschen. Det skulle nog  passa honom jättebra att jobba inom detta område där det ju är så mycket kontakt med människor. I väntan på ekonomisk hjälp samt collegestart i januari 2013 hjälper

han Mark att sälja skor på marknaden samt håller kontakt med oss via mail när vi är i Sverige underlättar otroligt.


MERSCHAK född 1994

Syskon: Cathrine, Bonaface.

Mershack är aktiv och hjälpsam med arbetet på farmen och med byggnationer. Han har

gått en termin i Form 1 men var tvungen att avbryta skolgången pga brist på pengar. Han hade den terminen 305 marks av 500 möjliga. Han har tidigare blivit sponsrad av en lärare och bott på annan ort. Läraren flyttade till Nairobi och Meshack kunde inte flytta med.

Han började bo hos Sirira under augustilovet 2011 och har varit hemma hos henne under resten av 2011 i väntan på att starta daggymnasiet på  St Theresas där även Oscar går. Trivs oerhört bra i skolan!


OSCAR född 1996

Syskon: Tom, Mark, Phylis, Damaris, David, Dorcas, Esther, Daniel och Stephen.

Oscar var sex år när han blev föräldralös.

Oscar är en alert kille som kan arbeta hårt och gärna deltar i jordbruksarbetet på farmen och vid reparationer av byggnaderna. Är glad och trevlig, utåtriktad och skötsam. Han går i gymnasieskola och tar studentexamen 2014. Han vill utbilda sig till advokat. 


PHYLLIS född 1995

Syskon: Tom, Mark, Oscar, Damaris, David, Dorcas, Esther, Daniel och Stephen.

Phyllis var 5 år när hon blev föräldralös.

Phyllis är en pigg och vaken flicka som hjälper till med det mesta på farmen. Hon tar gärna initiativ och engagerar sig i sina syskon. Följer gärna med när någon måste besöka sjukhuset eller uträtta ärenden på stan. Hon började i klass 8 på Hill School 2012. Hon vill utbilda sig till sjuksköterska.


LENNART/LEONARD född 1997

Syskon: Atline, Risper Lillemor/Rispa, Geoffrey, Moses, Eunice, Mary, Wycliff,  Timona, Kevin, Lennart , Wilson, Samson. Lennart/Leonard var 4 år när pappan dog.

Lennart/Leonard var mycket hjälpsam när Lennart Berglund körde många bilturer med kodynga till Siriras. Lill-Lennart var då riktigt på hugget både med att lasta av och städa rent på bilflaket. Han har nu ansvar för att mjölka geten varje morgon och gör det med glans……

- han älskar dessutom getmjölken. Lennart/Leonard började i klass 7 i Hill School 2012.


RISPA/LILLEMOR född 2000. 

 

Syskon: Atline, Atlin, Lennart, Geofrey, Moses, Eunice, Mary, Wycliff, Timona, Kevin, Lennart, Wilson och Samson. Rispa/Lillemor var 1 år när pappan dog.

Rispa/Lillemor är engladlynt och leksugen liten tjej. Även mycket duktig och intresserad av att virka, sticka samt trä pärlor till smycken. Hon började i klass 5 Hill School 2012.


MERCY född 1991    

Syskon:  Celestine, Winfred, Mildred, Sheila, Rezina, Benta, Zena.Äldst av åtta systrar.Blev föräldrarlös vid 12 års ålder.

Mercy är en otroligt mjuk, rar, skötsam och fin tjej. Mycket arbetsvillig!

Skolor: Avslutade grundskolan 2008. Gick därefter en datakurs. Går på en sekreterarutbildning 1 dag/vecka via det arbete som hon har på banken, (arbetsgivaren bekostar utbildningen via avdrag på lönen).

Arbete: Praktiserar på bank. Tyvärr har det visat sig att denna arbetsplats varit mycket ovilliga att betala ut hennas lön på ca 300 kr/månad. Den sista fullbetalda lönen fick hon i november 2011!! Sedan dess endast 100 kr vid två tillfällen!!

Därför har det blivit en utgift för Mercy varje månad med motorcykel skjuts till och från arbetet -  över 1 mil/dag. Jag föreslog att hon skulle cykla men hon måste börja jobba 0610 och då är det kolsvart ute och för farligt att cykla helt enkelt. Det går ej att starta senare eftersom Mercy är den som ska koka te till den övriga personalen (30 st) när de kommer 0730.

Hon trivs otroligt bra med sitt arbete och vill egentligen inte sluta men det går ju inte att ha utgift istället för inkomst heller! Hon hoppas naturligtvis på att få ut sin innestående lön och fortsätta.

Har sedan juli månad fått ut sin lön!!

Framtidsplaner: vill gå en tvåårig utbildning i media kommunikation och därefter arbeta inom TV-branschen.

Intressen: Spelar keyboard och är mycket aktiv i sin församling även i sångkören.


WINFRED och MILDRED födda  1995

Winni och Minni som de i dagligt tal kallas var 8 år när deras föräldrar dog. De har sedan dess bott tillsammans med sina 6 systrar hos Sirira- de har tre yngre systrar och tre äldre.

De är otroligt lika och inte bara vi utan även de andra barnen hos Sirira har svårt att skilja dem åt! De har en fantastisk sångröst och sjunger med i sina olika skolors kör. Winnifred går tredje året på daggymnasiet och tar studenten till jul 2013.

På grund av sjukdom började Mildred ett år senare på gymnasiet. Hon har sedan gymnasiet starten fått ekonomisk hjälp av en lärare på den internatskola hon går på. Tar studenten 2014. Båda tjejernas dröm var att få gå tillsammans men tyvärr gick inte detta på grund av skol- ledningens beslut. Mildred kommer hem på alla lov så då njuter de av varandras sällskap.

Båda är mycket musikaliska, rara, hjälpsamma  tjejer.


REZIN född 2000.   

 

Syskon; Mercy, Celestine, Winnifred, Mildred, Sheila, Benta , Zena och Rezina.

Rezina blev föräldralös tillsammans med sina sju systrar vid 3 års ålder och har sedan dess bott hos farmor Sirira.

Rezina är mycket rar, hjälpsam och en fantastisk barnvakt till Alexander. Hon tycker om att delta i hushållssysslor samt gillar att virka. Hon började i klass 8 Hill School, 2012.

 


SHIELAfödd 1996

 

Strykning av skolblusen med kolstrykjärnet!

 

Föräldrarna dog 2003 då Shiela endast var 7 år.

Hon togs då om hand av farmor Sirira tillsammans med sina systrar : Mercy, Celestin, Winnifred, Milldred, Rezina,Benta  samt Zena där hon är nummer fem i syskonskaran.

Shiela går  på daggymnasium och tar studenten 2014. Hon är ordnings man i sin klass - vilket är något av ett hedersuppdrag. Hon är en otroligt mjuk och rar tjej . Fantastiskt hjälpsam och också utrustad med en jättefin sångröst och är med i skolans sångkör samt Siriras eget "lovsångsteam".

 

 


STEPHEN född 2000

Syskon: David, Dorcas, Esther, Daniel. Tom, Mark, Phylis, Damaris.

Stephen var nyfödd när föräldrarna dog.

Stephen är glad och positiv. Mycket arbetsvillig vid ute arbete och av och pålastning när det behövs. Älskar att leka samt sparka fotboll. Han började i klass 5 i Hill School 2012.


Venah,  född 1999

Syskon:Felix, Dennis.

Venah är precis som dom andra tjejerna mycket rar och hjälpsam med allt som måste göras hos Sirira. Mycket duktig och intresserad av virkning och pärlarbete.  Venah började i klass 7 i Hill School 2012.


GEOFFREY född 1982.

Geoffrey förlorade sin pappa David när han var 18 år. Han fick då börja ta ansvar för sin sjukliga mamma Divina samt sina åtta yngre syskon…..... yngsta brodern Samson föddes några månader efter pappa Davids död.
Geoffrey har syskonen: Wicliff,Timona,Kevin,Lennart,Wilson,Samson,Athlin,Lennart,Rispa(Lillemor).

            
Geoffrey och Tekla.                Geoffrey stolt i sin uniform                       

Flyttade hemifrån ca 2002 då han bildade egen familj. De hyr en liten lägenhet där han bor tillsammans med sin fru Tekla och döttrarna Ester född 2003 samt Wanjala(Lillemor) född 2007.

Utbildning: har körkort för bil och motorcykel.

Arbetsliv: kört cykeltaxi, motorcykeltaxi, varit chaufför/konduktör på en minibuss.

Aktuell situation: Slutade med cykeltaxi pga sviktande hälsa då han ibland fick besvär med andningen och hade många övre luftvägsinfektioner. Började sedan köra motorcykeltaxi och hyrde därefter en motorcykel under två år. Tog därefter bank- och privatlån för att klara av inköpet av en begagnad motorcykel. Detta då han trodde att förtjänsten skulle bli större om han ägde motorcykeln. Stora reparationsbehov uppstod efter ett par år tillika med att försäkringarna är mycket högre än för bil. Han har råkat ut för två olyckshändelser med motorcykeln och även blivit misshandlad samt rånad på motorcykeln och pengar.

Därefter började han arbeta som chaufför/konduktör på en passargerarminibuss. Då krävdes en massa tillstånd för att han skulle kunna utföra det jobbet. När alla papper var klara togs minibussen i pant då ägaren inte kunde fullfölja avbetalningarna. Han blev då arbetslös men han vill verkligen hitta ett arbete

Geoffrey är trofast, arbetsam, sympatisk och mycket ansvarsfull. Han har varit ett stort stöd för sina syskon, mamman och farmor, Sirira och hjälpt dem på alla sätt som han har kunnat.


WICLIFFE född 1995. 

                                              Wicliffe slutade årskurs 8 i december 2011. Började en tvåårig yrkes skolutbildning och utbildar sig nu till bilmekaniker – färdig mekaniker till julen 2013. Har goda vitsord från rektorn på skolan. 

Wicliffe är sympatisk, ärlig och hjälpsam, musikalisk och älskar att sjunga och dansa. Bor med sina syskon hemma hos sin sjukliga mamma Divina och har endast 6 km därifrån till skolan.

 

 

 

 

 


TIMONA född 1993

Timona går i årskurs 8 och slutar grundskolan i december 2012. Förhoppningsvis kan han börja en 2-årig yrkesutbildning efter det. Mycket musikalisk och fantastiskt duktig att dansa. Intresserad av motorcyklar!

 

 

 

 

 


KEVIN född 1995, var 6 år gammal när hans pappa dog.

Kevin går i årskurs 8 och slutar grundskolan i december 2012. Förhoppningsvis kan han därefter börja en tvåårig yrkesutbildning. Sedan ca 1 år tillbaka bor han tillsammans med sin sjukliga mamma.   Tidigare bodde han hos farmor Sirira och tillbringade loven hos mamman. På mammans önskan har de nu vänt på det hela och alla är nöjda.

Kevin är musikalisk och har ett stort intresse för motorcyklar!  

 

 

 

 

 


LENNART / LEONARD född 1997

Lennart som han i dagligt tal kallas var endast 4 år när hans pappa dog.

Han är en fantastiskt stark, pigg och arbetsvillig kille. Dessutom är han som alla andra sina syskon/halvsyskon och kusiner mycket musikalisk.
Går i årskurs 7 och slutar grundskolan i december 2013. Bodde tidigare hos farmor, Sirira men flyttade för drygt ett år sedan till sin mamma Divina där han går i skolan. Tillbringar loven hos Sirira.


WILSON född 1999

Wilson var endast 2 år när hans pappa dog. Bor tillsammans med sina 7 syskon hos sin sjukliga mamma. Tillbringar alla loven hos farmor Sirira.

Går i årskurs 4.

Gillar idrott och är en pigg, glad och musikalisk kille.


SAMSON född 2001

Samson föddes några månader efter sin pappas död och bor tillsammans med sina sju syskon hos sin mamma som ofta är sjuk. 
Bodde fram till våren 2011 hos farmor Sirira och tillbringade loven hos sin mamma men enligt mammans önskan bor han och går i skolan nära hennes hem och är hos farmor Sirira på alla lov.
Samson är glad,aktiv och mycket livlig.

 

 

 

 

 

 


Susan född 5/10 2007 är barnbarnsbarn till Sirira

Susan  har alltid ett sorgset ansiktsuttryck samt är blyg och tillbakadragen. När hon leker med de andra barnen "skiner" hon dock upp. Susan går i babyclass.

 

 

.

 

 

 

 

 

 


Kontakta oss!


Vill du stödja oss tag gärna kontakt med oss på lenlill@yahoo.se
 
Speciella konton har upprättats för Barnbarnshemmet i Lillemor Berglunds namn.
Vi garanterar att pengarna oavkortat går till Barnbarnshemmet
 
Gåvor kan sättas in på:     -  Swedbanks konto 81034 914877201 6
 
                                          -  Bankgiro 648 - 2657
 
                                          -  Handelsbanken konto 6425 428 700 888
 
 
TACK  för ditt engagemang!
 
 

Fotoalbum

 
Matlagning.
 


Sirira och Belinda.


Vardags liv

VARDAGSLIV

 

Sirira och Cathrin är de som på vardagar sköter alla förberedelser för maten. De har, fem dagar per vecka, hjälp av en fattig änka, Clementina som bor på gångavstånd från Merufarm.Clementina

 Sirira och Cathreine

 Lunchen består enligt tradition av ”khitere”. Det är en gryta av majs och bönor som sätts på när man ändå har eld i spisen på morgonen.  Det är ju ett långkok och dessutom är det stora mängder. Det är ju inte bara att hälla i majs och bönor i en kastrull och börja koka. Nej, allt måste rensas från stenar och annat skräp samt sköljas ett flertal gånger. 

 

De som går i Hillschool har endast fem minuters gångväg så därför hinner de gå hem och äta lunch. Några minuter över 13.00 hör man verkligen springet och ropen av en massa glada och hungriga barn som rusar in på gården och börjar med att tvätta händerna – utan tillsägelse! Utdelningen av matportioner-na är otroligt välorganiserad. Alla står på led och några av de större hjälper till att lassa upp mat till de ca 20 barnen som kommit hem. Det går in en rasande fart och man sätter sig där det finns plats. Tvättning av händerna igen och sedan springer de mätta och belåtna tillbaka till skolan.

 

Middagen består på vardagarna oftast av en kraftig och fast majsgröt, ”ugali”. Den skärs i skivor och äts tillsammans med grönsaksgrytor. Majskornen förvaras i 90-kilos säckar som räcker i en vecka, ca 12 kg majs mals varannan dag till middagsmaten.  Ris och kött är riktig ”söndagsmat” och serveras högst två gånger per  månad.

                                                            --------------------------------------------------

Sirira, Clementina och Cathrin har fullt upp hela dagarna. De går till den lilla byn i närheten för att bl.a. köpa vitkål, färska grönsaker om de inte kan skörda dem i sin egen odling.

Två gånger i veckan kommer en kvinna och säljer ved som sedan sorteras upp. Dagligen kommer en kvinna, Margret med tre liter mjölk. Ägg levereras högst två gånger per månad av en bonde som kommer med äggen på en cykel.

---------------------------------------

Det hänger så gott som alltid tvätt på tork över gården på den fantastiska ”tvättlinan” som består av taggtråd – på så sätt slipper man klädnypor! Detta fanns redan då vi kom dit första gången och var det första jag lade märke till för två år sedan.

De nytvättade kläderna torkas också genom att man lägger dem på buskar på gården. En ”tvätt tvål” används förutom till lakan där man använder vanligt tvättmedel. Men att veckotvätta till 36 personer tar allt sin lilla tid!

 

 

 

 

Skolblusar och skjortor tvättas två gånger per vecka, kjolar och byxor varje lördag – varje barn tvättar sin egen uniform men de stora tjejerna tvättar åt de mindre. På helgerna stryks dessa plagg med ”kolstrykjärnet”. Övriga kläder tvättas nästan lika ofta och man är ju otroligt beroende av vädret. Under regnperioden är det mycket svårt att få något torrt. Man tar in de halvblöta kläderna på kvällen och bär ut dem nästa dag.

                                                                          -----------------------------------------------

 

Farmar-Kennedy är ansvarig för jordbruksarbetet och arbetar fyra dagar per vecka. Kennedy planerar, planterar, sår och skördar. I stället för att plöja med traktor hackades landet, i år, upp av tio barn för hand.

När majsen skurits  ner skiljs kornen från kolven med hjälp av tummarna. Därefter läggs den ut på presenningar för att torka utomhus på dagtid. Nattetid förvaras den inomhus i säckar. Detta är ett tungt och krävande arbete som kan ta uppemot en vecka om vädret är gynnsamt.  Bönorna torkas också på samma sätt. När de har torkat lossar man bönorna från stjälken genom att med en träkäpp slå på stjälkarna. För att skilja bönorna från ”skräpet” tar man lite i taget på en säck, formar den till en kon, och håller den högt upp i luften över en bunke. På så sätt förs ”skräpet” bort av vinden och bönorna ramlar ner i bunken. Både majsen och bönorna behandlas mot insektsangrepp varannan månad.

Farmar-Kennedy  gör dessutom många små reparationer och fungerar som gårdskarl. Han är ett stort stöd för både Sirira och barnen. Han delar med sig av sin kunskap genom att aktivera och ta med både flickorna och pojkarna i arbetet.

---------------------------------

Klockan 06.30 kommer dagsljuset och försvinner sedan vid 19.00 tiden och då är det verkligen kolsvart!

Morgonsysslorna startar vid 05.00 tiden då några av de större flickorna tänder eld i spisen och sätter på tevattnet. Alla dricker te med socker och mjölk innan de går till skolan. Gymnasieeleverna går hemifrån redan vid 06.00 tiden eftersom de har ungefär en timmes gångväg och måste vara på skolan vid 07.00 tiden för att städa och sopa i skolan.

Enligt kenyansk lag har alla elever skoluniform. När man kommer hem från skolan byter man direkt om till egna kläder. De minsta barnen stannar oftast hemma från skolan efter lunch. Därefter ”droppar” de övriga grundskoleeleverna in vartefter. Gymnasieeleverna kommer hem vid 18.30 tiden.

Läxläsningen sätter igång efter middagen som är avklarat vid 20.00 tiden. Man är uppdelad i olika grupper och solcell lamporna är nu till en otrolig hjälp. Barnen kan nu sitta vid ”köksborden” på en skrivriktig höjd och läsa och skriva – tidigare fanns bara två små och låga bord.  Tiden när man går till sängs varierar förstås efter ålder men de äldsta som ju går upp vid 05.00 tiden är inte klara för sängen förrän vid 22.00 tiden.

----------------------------------------

Alla barnen är med och hjälper till eller rättare sagt tar ansvar för de olika sysslorna – ingen går sysslolös - alla behövs och tar sitt ansvar. Jag har aldrig sett så arbetsvilliga och glada barn. Alla bäddar sina egna sängar men är man för liten hjälper de stora de mindre och allt plockas undan. Kläder hängs upp eller läggs i lådor. Jag har många gånger bara tittat in och aldrig hittat en obäddad säng eller grejer liggande på fel plats eller ligga framme. Barnbarnet Lennart har tagit ansvar för att mjölka geten och han älskar dessutom mjölken. Kaninerna och hönsen matas också. Några av barnen sopar hela gården hos Sirira – det görs både morgon och eftermiddag.

------------------------------------------


Om oss

Vi är tre stycken nyblivna pensionärer från Sandviken och Åland.. Utanför Sandviken bor Lillemor & Lennart Berglund och på Åland bor Margareta Angrén. Lennart och Lillemor har tidigare arbetat under 5 år för Trosgnistans mission i Kenya. Lillemor (sjuksköterska)arbetade på Komotobos lilla sjukhus på 80-talet samt startade upp ett primärhälsovårds projekt 1996-2001. Lennart (bonde) arbetade med majs-, bön- och potatisodling. Har sedan -96 varit ansvarig för " Mat för dagen" katastrof matutdelning i öken området Turkan, något han fortfarande gör för Trosgnistans räkning minst tre gånger per år.. Denna erfarenhet av Afrika har hjälpt oss på många sätt när vi påbörjade arbetet hos Sirira. Margareta (sjuksköterska & admininistratör) har många gånger besökt oss i Kenya och även varit med från starten hos Sirira. Vi är alla tre så tacksamma och glada för att vi får vara med i detta arbete hos Sirira och alla barnen och för att vi fått lära känna denna underbara familj!!.
 
 
 
 

RSS 2.0