Hönshus och kaniner.

 

Fr vän:Farmar-Kennidy,Athlin,David och Bonofas i full fart !

 

 

Imorse kom Bonofas, farmar- Kennidy, Davis samt Athlin hit för att ta reda på det fina hönshus vi fått av  våra grannar som snart lämnar Kenya.
Vi började med te och smörgås i vårt kök och sedan bar det av till grannarna med hammare och ”jembes”= hacka typ! Hönshuset skulle demonteras – helst i så stora bitar som möjligt för att göra det lättare/snabbare när det kommer till Sirira. Och detta gick lekande lätt, tog högst 1 timme. Allt lastades på Lenarts gamla Toyota och de var bara att lasta av hos Sirira!

Grannarna Meinhart och Stefany har varit till en fantastisk hjälp för oss genom att t.e.x. förvara ca 30 säckar majs och bönor när vi var i Sverige förra sommaren. Det gäller ju att köpa upp när priserna ligger lite lågt och sedan fick Kennidy,Mark och Emily hämta hos dom 1 /månad. Men det är också så mycket annat de har hjälpt oss med – bättre garannar kan vi nog aldrig få !!

De är en ung familj med två pojkar på 2 samt 7 år- Vi har firat jul, påsk och många födelsedagar tillsammans så det blir oerhört tomt när de snart flyttar tillbaka efter 3 års arbete här. De ger oss detta fina hönshus som gåva till Sirira som de ju också känner väl.

De har också haft kaniner i ca 2 år och det finns några stycken kvar som vi också ska få tillsammans med en stor bur. Kaninkött är ju mört och gott – fast kvinnor äter det i regel inte men män och pojkar älskar det möra köttet . Det r ju ett bra protein tillskott - det är 4 honor så vi ska nu försöka få tag i en hane så det kan bli mycket  ungar och mycket kött !! Men hönshuset ska upp först så kanin transporten blir nog först i mitten av nästa vecka.

Mycket spännande tycker vi !! Siriras har nu 8 hönor och en tupp men vi ska köpa flera innan vi far hem i slutet av april så de kan bli självförsörjande vad det gäller ägg !Grannsämjan återställd.

 

Sedan några månader tillbaka har det varit problem med en del grann - familjer och deras söner runt Meru farm.

Killarna som är ca 17-19 år har på alla sätt försökt att trakassera och göra livet besvärligt för hela Sirira familjen. Tror att jag tidigare nämnt att ärendena anmäldes till ”chiefen” och det sedan blev polisanmälan men detta förde med sig att av en ”fjäder så blev det en hel höna”!! Mycket jobbigt faktiskt!

Flera samtal tillsammans med katolska kyrkan som ju äger marken hos Sirira har gått av stapeln och samarbete med personalen där: socialarbetare, rådgivare för rätt och fred och juridiskt ombud har varit mycket givande och naturligtvis var Sirira och de andra parterna samt representanter från vår mission Trosgnistan med. Själv var jag bara med på två av de fem mötena och det tog både tid och kraft!!

Pojkarna och deras föräldrar samt Sirira har nu kommit överens och idag skulle rättegången varit med Sirira drog tillbaka sin anmälan i morse – måste göras samma dag som rättegången.Vi är alla så tacksamma att alla parter kunde förlåta varandra och fortsätta och gå vidare – grann sämja är ju så viktigt, särskilt i denna lilla by där de lever – alla vet allt om alla!!! Och de kommer ju att fortsätta att vara grannar.

Avundsjukan kan vara ett stort problem här och alla är naturligtvis medvetna om att familjen får hjälp – går inte att smyga med någonting. Många andra familjer i byn är arbetslösa och många barn har avbruten skolgång p.g.a. obetalda skolavgifter och så vidare så en frustation finns ju hos många. Men vi är alla så tacksamma för utgången av det hela och Emily, rektorn samt farmar-Kennidy har också förutom katolska kyrkan varit ett otroligt stöd under denna lite tunga period. Fortsätt gärna att be att hela Sirira familjen ska få fortsätta att leva i denna lilla by – utan att det ska vara inbrottsförsök och avundsjuka !!Lennart tillbaka !

 

Foto på lennart och mig dock inte i Mombasa!

 

Det har nu gått en tid sedan jag skrev sist och det beror på att jag fick skjuts till Nairobi för att möta Lennart den 20.3. och eftersom han klövat kor för fullt i 7 veckor i Sverige så behövde han verkligen sova ut på Florah guesthouse i Nairobi några nätter. Sedan bar det av till Mombasa några dagar.

Internet på hotellet i Mombasa fanns men det krånglade så mycket så mitt tålamod tröt verkligen – tyvärr har vi också haft problem här i Kitale med uppkoppling sedan vi kom hem – MEN vi ärinte dom enda som drabbas , så det är bara att härda ut. Idag tillbringade jag ca 2 timmar på Safaricom kontoret och det skulle fungera perfekt med uppkopplingen MEN det funkade inte alls när vi väl kom hem !!!

Vi hade sedan lång tid tillbaka planerat att tillbringa några nätter på ett mysigt hotell vid stranden av Indiska Oceanen och så blev det!! Underbart skönt faktiskt och vi njöt av fantastiskt väder,god mat,stranden och havet som hade en temperatur på +27 C.

Tillbringade sedan en natt i Nairobi där vi mötte svenska och norska vänner under en kväll…..så välsignat. Återresan med buss Nairobi – Kitale på 38 mil tog i vanlig ordning ca 8 timmar med Easy coatch men denna resa är så fin och de kör så bra – just denna busslinje.

Tack vare mobiltelefonin så är det ju så oerhört lätt att hålla kontakten med Sirira och barnen där.Vi ringer oftast Farmar-Kennidy eftersom han talar god engelska och tillbringar flera dgr i veckan hemma hos Sirira . De är endast 2-3 av de äldsta barnbarnen som har mobiler och att ringa Mark på marknaden är ett vågspel för det är så otroligt stojigt och rörigt så det är så gott som omöjligt att kunna tala med varandra.

Men meddelanden har gått fram så det är ändå underbart med dessa moderna kommunikations medel - vad gjorde vi innan ???

I Kenya är det dessutom mycket lätt och snabbt att skicka pengar till varandra via Mpesa - enda kravet är att man ska ha en registrerat telefon konto med egen pin kod och de har de flesta. Ett betydligt säkrare system än att ha för mycket pengar med sig under en resa här. Vi har använt oss av detta i säkert 4-5 år och aldrig haft några problem. Också mycket bra om en nödsituation dyker upp hos Sirira och man vet att pengarna når dom inom 30 minuter - nåt som vi absolut inte behövde utnyttja under denna semester eftersom allt fungerade så bra hos Sirira och barnen!!

 


 

 


 

 

 


eng blogg

Det har nu gått några dagar sedan sist och en kompis kompis från Österriket har varit på besök i Kitale och hjälpt till att starta en engelsk blogg. Google översätter från denna svenska blogg till den engelska bloggen.
Jag är ju nybörjare i detta så vi får se hur det går - bilder måste dock läggas över separat men det ska nog gå bra. Har bara lagt in hur vi startade hos Sirira för snart exakt 2 år sedan

Adr till den engelska bloggen är: barnbarnshemmeteng.blogg.se

Återkommer snarast med  mera info om livet hos Sirira en annan dag.

 


 


Fortsatt månadsinköp.


Emily som tillsammans med Mark har hämtat varorna 1g/månad sedan 1 år tillbaka är naturligtvis med även denna gång. Hon får en liten ersättning av sitt arbete förstås och denna gång var det i form av majs och bönor. Det är billigare att köpa en halv till en säck istället för att gå på marknaden och köpa "en gorongoro" = 2 kg. Så både vi och Emily var nöjda och här fraktas säckarna hem på motorcyckel!!


Mark och jag vaktar varor i väntan på bilen...det blir rätt varmt och svettigt men hakuna matata so dom sade i filmen Leijonkungen!!

Månadsinköp på Sabuti grossistfirma.
Emily,Sabotis ägare och jag inne i affären.

Sedan ca 1 år tillbaka görs inköp var 4:e torsdag hos en mycket trevlig och jysst indier som Lennart och jag haft kontakt med sedan -96
Pengarna sätter vi in på hans konto och bokföring finns både på Saboti storen och hos oss eftersom kostnaden för tex. salt,socker,ris,olja/fett,tvål,tvättmedel,tändstickor,hygienartiklar som tandkräm osv oftast ligger runt 2500 kr per månad.
Kan nämna att 1 säck ris/25 kg köps in varje månad och likaså  35 kg socker och olja eller fett ca 15 kg/månad. Ca 50 tvålar som både kan användas till att tvätta kläder med och att tvätta sig själv med men även tvättmedel köps in då det ju är effektivare att kunna  lägga tex. skolskjortor och lakan i blöt och de därför är lättare tvätta.

Även grönsaker beställs av Ester som har sitt stånd inne på marknaden. Hon kommer med en stor säck full med lök,vitkål,sötpotatis,potatis och mycket annat.....Ester är en fantastiskt charmig,duktig och ärlig kvinna - vi handlar även hem till oss själva av henne och vi får alltid de bästa grönsakerna och frukterna !
En liten pick-up kommer så till Saboti storen och allt packas på och körs hem till Sirira och barnen.

Farmar-Kennidy väntar på att varorna bärs ut och packas.


Det är ju stora mängder av allt eftersom de också är så många hos Sirira så dessa inköp tar ca 3-4 timmar.

Majs samt bönor köps in på marknaden och det går åt minst 1 säck majs/vecka a 90 kg  d.v.s.4 säckar/månad till priset just nu av drygt 1000 kr/månad.
En säck bönor per månad a 90 kg för en kostnad av 450kr/månad. Priserna på detta ligger just nu bra men en stregning av priserna blir det alltid från april till november då den nya majsen och bönorna kan skördas. Priset på majs kan då nästan fördubblas och det ska vi försöka förhindra  - iallafall förhindra att vi får dubbla kostnader !!! Därför köpte vi idag på inrådan av farmar-Kennidy medel som ska hjälpa majsen att inte få angrepp ! Vi har inte köpt majsen än men ska ringa Lennart ikväll och ska kolla vad han tycker - han är ju Sverige just nu men kommer hit om drygt en vecka ....kanske får det vänta tills han kommer - lättare för mig !

Ester samt Godfrey vaktar i väntan på pickupen.

Säckarna har tagits på skottkärra till Sabuti storen.

Emil,Kennidy samt en "bärare" lastar på.


Mark och Kennidy på väg hem till Sirira med tung och välkommen last !

Tandvärk och blodprov.

En akut tandläkartid var tvungen att ordnas pga tandvärk hos 2 av tjejerna förra veckan.
Men inga problem ..tid fanns att få samma dag och tjejerna samt Sirira kom farande på varsin "motorcyckel-taxi"till centrala Kitale.

Zena hade hål i en mjölktand långt bak i munnen och Shiela född 96 hade en extra tand som höll på att växa över en annan tand. Men båda fick bedövning och sedan drog de ut en tand var. Allt gick över förväntan och det hade inte gjort ont alls !!! Tjejerna var rätt skärrade innan besöket hos tandläkarn eftersom det var första gången för dom,så det var absolut nödvändigt att ha en vuxen med och Mark kunnde vara ledig från sin skoförsäljning och var med dom under hela tiden!

Sirira hade varit hängig,trött och mått dåligt i 2 dgr så ett besök på en liten läkarstation gjordes och blodprov och svar kom inom ca 1,5 timme. Det visade sig att Sirira hade malaria och behandling startades och inom 2 dgr var hon nästan helt återställd.
Malaria är ju en vanlig sjukdom här och blodprov är som sagt lätt att ta och i regel svarar de flesta snabbt på behandlingen.
Mellan dessa tand och sjukbesök så träffades vi på en servering och åt lunch tillsammans. Även farmar-Kennidy kom för att göra inköp av en lång slang till bevattningen och en del andra verkyg som behövdes.
Har tyvärr inga kort från dessa tillfällen för kameran låg hemma.
Vi blev till slut en ganska stor grupp som åt tilsammans Siv, Leif,Kennidy, Shiela, Zena, Emily, Mark och dessutom kom också Geofrey - en av de äldsta barnbarnen som flyttat till eget boende för minst 4 år sedan.
Och favorit rätt hos de flesta är kyckling med pommefritt..... så vi lät oss väl smaka av denna rätt på Visison Gate i Kitale. Ett enkelt, rent och mycket rent matställe !

Sverige besök på Hillschool.

Har ju ej skrivit mycket på bloggen eftersom jag äntligen har lärt mig att förminska foton och  tack vare det har det varit otroligt mycket snabbare att få ut bilder på bloggen.
Har haft besök av Siv och Leif från Borlänge och vi hann tillsammans besöka Sirira och barnen flera ggr. Vi tillbringade en söndag kväll tillsammans hos Sirira där vi tillsammans åt middag,barnen spelade fotboll och sjöng underbart fina sånger för oss - kvällen avslutades med sång och bön !

Vi besökte också Hillschool och fick titta på vollyboll samt fotbollsmatch. Både lärare och rektorn tog såväl hand om oss !! Barnen omringade Siv och sjöng med starka stämmor sånger för henne ...säkert en 50 barn sjöng !!!
Rektor Kenneth för Hillschool.

Den person som bäst känner Sirira och alla barnen är utan tvekan rektorn för Hillschool som ligger ca 1 km från Siriras hem.
Han har varit ett otroligt stöd för Sirira under de 5 år som i princip alla hennes 36 barnbarn gått i hans skola ..kanske med undantag av några av de äldsta. Men han berättade att när Sirira och alla barnen kom till Meru farm så var det 25 st som startade i hans skola direkt!!
.
Sirira har kunnat gå med sina bekymmer till honom och med tanke på hans stora arbetsbörda är det helt fantastiskt att han kunnat engagerat sig så otroligt i alla hennes bekymmer, barnbarn och praktiska problem som naturligtvis finns när det är så många barn och ungdomar i ett enda hem.
Han är en kär gäst i vårt hem här och vi har många ggr kunnat delat våra tankar tillsammans för att på bästa sätt kunnat hjälpa Sirira o barnen.
Hillschool har ca 650 elever och naturligtvis ligger utbildning honom varmt om hjärtat - han är även ett otroligt stöd för oss för trots allt är vi utlänningar här och det är så mycket av sedar och bruk som vi ej förstår. Han är dessutom alltid så ,positiv och inget är omöjligt för honom......förstår ej hur hans tid räcker till !!

Kenneth längst till vänster och fotbolls laget i sina fina kläder från Åland under matchen som Siv,Leif och jag titta


Här är Siv omringad av barnen - väl att hon arbetet som skolsköterska hela livet och bara hade roligt och njöt av alla barnen!

RSS 2.0