Getter

Nu har vi införskaffat två getter till barnbarns hemmet. Dessa getter är mjölkgetter.

Halleluja - vattnet har kommit den 11 jan 2011 !

Nu har man äntligen kunnat skymmta vatten på botten av brunnen - nu på ca 17 m djup. Det ska dock grävas någon meter till.

Väggarna på brunnen ska tegelsättas hela vägen nerifrån och upp. Totalt behövs 1400 tegelstenar och Lennart har idag fraktat dit 400 av dessa med vår pickup från -86. Tegelstenarna behövs för att förstärka väggarna så att de ej rasar ihop!

Det är en arbetare som är nere på botten i brunnen och gräver. Han fyller sedan en hink med jord och stenar som sedan hissas upp. För att ta sig ner till botten ställer sig arbetaren i en hink och sänks sedan ned med hjälp av vinshen. Den andra arbetaren tömmer hinken där uppe och underhåller med tegelstenar och icke vattenlöslig cement.

Svårt arbete för den som står nere i det smala hålet och även för den som står uppe och vevar upp och ner tegelstenar och jord ...det är dessutom ca 28-30 grader i skuggan  i Kitale! Svettigt med andra ord!
Även Lennarts gamla handvevade cement blandare kommer väl till pass för att blanda cementen.


Skolstarten för primary school (grundskolan)

Det nya skolåret börjar i januari här i Kenya och mycket förberedelser krävs - inte minst av ekonomisk art.                                   

I år var det ju för vår del extra mycket eftersom beställning på ca 25 kjolar, kortbyxor och skjortor hade gjorts. Detta blev försenat en vecka men i lördags - 8 jan kunde vi överlämna dessa nya skoluniformer!
Det var så roligt att få se hur glada och stolta barnen var när de alla fick sätta på sig uniformerna för första gången! Men det förstås, alla skoluniformer och skor passade inte. Det var speciellt en liten tjej vars skoluniform och skor var alltför stora.
Även ca 15 par skor hade köpts in och det var ett väldigt provande! En del andra skor hade vi med från Sverige i containern och de som ej var svarta (skoluniformen kräver svarta skor) blev färgade svarta ... Hakuna matata!

 


Sockor, slipsar och stickade långärmade tröjor ingår i den Kenyanska skoluniformen. Skolan, Hill School, som de flesta av barnen går på har en skoluniform med gråa kjolar eller kortbyxor och ljusblå skjortor och blå/vit randiga slipsar . De var alla så söta och fina i sina nya fina skoluniformer.
Vi har avvaktat med att köpa de stickade tröjorna eftersom det gräver ett stort hål i vår kassa. Varje tröja koster i snitt 60 kr! Behovet är 36 så det blir en hel del. Även skoluniformerna kostar i snitt utan tröja och skor runt 120 svenska kr… mycket pengar totalt!

Två av ”Barnbarnen” går på gymnasiet och där har samma inköp gjorts och fem till väntar i dagarna på svar från de skolor de sökt in på.

Skrivböcker, geometriutrustning, kulspettspennor, blyertspennor osv. behöver också införskaffas inför skolstarten och de skriv-/räkneböcker grundskolan ger ut räcker oftast bara till 1/5 del av året! Per år får varje elev bara EN blyertspenna och EN kulspettspenna!
Suddgummi har läraren oftast hand om och varje elev får bara låna det efter behov!


Skolsystemet skiljer sig en del från det svenska.
Redan vid 3 - 5 års ålder börjar barnen på förskola. Denna är obligatorisk men ”govermentet” har inga egna förskolor utan de är alltid privata med en avgift på ca 100 kr/år. Dessutom skall skoluniformer köpas. Skolan är en stor utgift för Kenyaner. (Genomsnittslönen för en Kenyansk sjuksköterska är 1600 svenska kr. En vanlig arbetarlön ligger sällan över 500kr).  Man får ej börja grundskola utan att först ha gått i förskolan! Beroende på elevens begåvning flyttas de sedan efter skolprov (exams) upp till grundskolan.
Grundskolan är 8 årig. Under sista året (klass 8) får eleverna lunch av skolan (de äter annars hemma under lunchrasterna). En insamling görs då och varje elev ska bidra med ca 10 kg majs och 3 kg bönor något som varit omöjligt för ”barnbarnen” att göra tidigare men som med er hjälp har blivit möjligt. Barnen blev jätteglada och tacksamma över att de i år kunde lämna sitt bidrag till skolan!


Brunnsgrävning

Vi har börjat att gräva en brunn på barnbarns hemmet. Barnen har blivit mycket mer hjälpsamma och de har så smått börjat att ta egna initiativ.

När detta kort tagits har de kommit ner till 12 meters djup. Lägg märke till mannen i den vita t-shirten längst nere i brunnen.


RSS 2.0