Hur det hela började

Jag och min  Lennart har  under många år bott i Kenya regelbundet och  vill jag ta tillfället att delamed mig av det vi kom i kontakt med sist vi var där (feb – maj 2010) Denna händelse berörde oss ända in i hjärtat.

En dag knackade det på vår dörr och utanför stod en  trött, avmagrad och haltande kvinna i 80-årsåldern.
Regnet öste ner ,- hon var genomblöt, trött och hungrig.
Vid första anblicken verkade hon okänd för mig men det visade sig att hennes förstfödde son, David arbetat hos oss som chaufför under en kortare tid.

 

Kvinnan heter Sirira och hon var 81 år . Hon har fött minst 5 barn och har idag 36-46  barnbarn  i åldern 5- 20 år. Sedan år 2000 har alla hennes barn och deras respektive (förutom en sonhustru) avlidit i aids.
Kvar finns Sirira och alla hennes barnbarn.

Sirira  har levt ett fattigt liv i en hydda på den kenyanska landsbygden och hon har arbetat hårt. Hennes situation beskrevs i ett kort inslag på TV i Kenya för ca 5-6 år sedan. Tre kvinnor från Kikuju-stammen såg inslaget ,kontaktade Sirira och hon fick genom dem en bit land (ca 1,5 acre) där de byggde fyra mindre hus. Husen är alla byggda i lera med plåttak, trampat jordgolv och ingen elektricitet .
De har en vattentank där de kan samla regnvatten.
Här lever Sirira idag  med huvudansvar för 36 av sina barnbarn och ingen inkomst!
Sirira är djupt tacksam för den hjälp dessa kvinnor gav – tak över huvudet ,någonstans att sova -ett HEM helt enkelt!

Efter det att jag själv besökt familjen och med egna ögon sett hur de lever insåg jag att Siria behövde hjälp! Alla fyra husen är så gott som omöblerade. De minsta barnen ( 5-11 år) sover direkt på golvet på en presenning.
I detta huset finns endast en liten träsoffa,- inga sängar, madrasser, filtar eller kuddar.

I de andra husen finns några sängar och någon liten träsoffa samt kaffebord. Inga garderober, byråer eller förvaringsutrymmen. De kan inte sitta ner tillsammans för att äta - jag såg högst 4-5 stolar och inget matbord.
Tidigare har Sirira gått runt i olika bostadsområden och tiggt pengar till mat, något hon inte orkar idag på grund av sin ålder och sviktande hälsa.

Rektorn i den närbelägna skolan Hillschool bekräftar uppgifterna om att 25 av barnen är elever vid skolan. Han känner till familjens situation och har engagerat sig och hjälpt dem på alla de sätt han kan.

Ett av de största problemen har varit att barnen är så hungriga och därför trötta i skolan. De har inte möjlighet att äta frukost eller lunch utan bara middag som består endast av majs och bönor.                         
Kött, kyckling och grönsaker serveras ytterst sällan och mjölk, bröd, och ris har de inte råd att köpa. Även hygienartiklar, ved till matlagning – ja, det man behöver i sitt dagliga liv är ett stort problem då de inte har några inkomster.

Bakom husen finns ett litet trädgårdsland där familjen fått hjälp att plantera majs – som ju är basfödan i Kenya. Detta ger  en skörd per år vilket räcker till familjens behov i ca 8 veckor. Några kalkoner ( 4-5 st) finns till uppfödning och sen försäljning vilket ger högst några tior i månaden

Två soffor utan sittsar-enda sittplatsen till 36 personer.
 
Skynke att sova på för de 10 minsta barnen.Kökshuset.
 
 
En lappad kartong som förvaring till 12 tonårstjejer.
 
Madrass stoppad med gamla trasor.
 
Det akuta behovet idag är: Majs, bönor, matfett, salt, grönsaker, mjölk, socker, hygien artiklar, fotogen, ved och mycket annat. Bl.a. - kött någon gång/månad och frukt.


Kostnaden för detta är ca 3000 kr/månad, d.v.s . under 3 kr/per person/dag.

En säck majs, 90 kg kostar idag från 200 – 250 kr . Priset kan dock gå upp rejält beroende på tillgång och efterfrågan. Bönor kostar det dubbla.

Dagsbehovet är 12 kg majs/dag , bönor ca 4 kg .

Socker behövs till frukostgröten, svårt att säga hur mycket det går åt men kilopriset i Kenya är 10-11 kr/kg.

Hjärtligt välkommen att vara med och hjälpa denna familj. Vi garanterar att pengarna går oavkortat till familjen

Ett speciellt konto har upprättas för denna familj (som vi säger i dagligt tal , ”Barnbarns hemmet”

Gåvor kan sättas in på

Swedbank konto : Lillemor Berglund 8103-4, 914 877 201-6.

Bankgiro: 648 – 2657

Handelsbanken : 6425 428 700888

Om du har några frågor så kontakta oss gärna på mail: kidogamama@gmail.com

Uppdatering :
Vi tackar de som redan stöttat och gett pengar som vi förmedlat till familjen. Sedan vi kom hem från Kenya i maj har vi skickat pengar regelbundet en gång i månaden och hoppas naturligtvis kunna fortsätta så.
Vi kommer att hålla dig underrättad om hur det går!


RSS 2.0