Regnperioden har börjat!

Sista besöket i slutet av april från killarnas " allrum".   

           
I Kitale centralt.                                                             I Nairobi dagen efter !!

 På väg i regnet från Kitale till Nairobi.!

Planering inför hemresan.

 

Under de sista veckorna i Kitale var det mycket förberedelser och samtidigt hade regn perioden just börjat så det försvårade verkligen det hela men som väl var kom Lennart tillbaka i mitten av mars och vi kunnde avsluta tillsammans.
Vägen från inköparen på marknaden till Sirira hemmet är ca 9 km varav 7 km består av lerig,smal,kurvig och backig byväg dessutom djupa diken på båda sidor av den smala vägen! Under torrperioden är det absolut inga problem men under regnperioden är det halt och i jag är rädd att hamna i diket eller ännu värre i den smala floden som ligger i en dal och som man måste åka över på en smal bro utan räcken - för Lennart inga problem men definitivt för mig!!

Inköp gjordes på sammanlagt 2250 kg majs och bönor. dvs 30 säckar a 90 kg/säck Detta ska täcka behovet fram till mitten av september om åtgången är den samma som tidigare. Det hällregnade hela tiden så lastbilen var mycket väl täckt med en presenning och glädjen och de villiga händerna att lasta av maten när vi väl var framme var fantastisk.

Det blev flera resor mellan uppköparen och Siriras eftersom lasten var så tung. Alla säckar 30st lastades in på de nytillverkade trägolvet som farmar-Kennidy hade byggt i det nyinvigda förrådet till höger om köket .

Allt klart, med Farmar-Kennidy och Sirira som förrådsansvariga med en anteckningsbok för att hålla ordning på det hela i – dessutom ett stort hänglås på dörren. Det är så man vill ha det i Africa allt på Siriras och Kennedys begäran. Detta matförråd ska ju räcka fram till mitten av september så det gäller ju att hålla koll på åtgången men vi vet att både Sirira och Kennidy är OTROLIGT bra på att hålla ordning!!

Men innan förrådet kunde invigas så var alla Barasa systrarna 8 st tvungna att flytta till ett av de andra husen som vi nu kallar ”studiehuset”och där gick det ej att flytta in förrän trädörren var lagad . Det visade sig dessvärre att dörren var så dålig att den inte gick att reparera och det var bara att gå till ” dörr smeden” för att beställa en ny dörr i metall som ju definitivt är säkrare och mera hållbar men också dyrare!! Så det blev sas en lång kedja av händelser för att få till det hela MEN allt gick mycket bra och två dgr innan vi skulle lämna Kitale så var allt på plats och ALLA var mycket nöjda,tacksamma och glada!!

Livsmedelsinköpen görs var 4:e torsdag hos Sabuti grossisten och samtidigt kommer grönsaks-Esther dit från sitt marknads stånd med i regel två fullt lastade säckar som innehåller: potatis,sötpotatis,lök,tomater osv. Allt beroende på vad det är säsong för just då. 

Första skörden nu i vår är snart klar att skörda hos Sirira så då går naturligtvis den månatliga kostnaden ner för grönsaker och frukt men i regel handlar vi för ca 300kr/månad hos Esther – det får räcka så länge det räcker och sedan köper Sirira hos grannar eller det lilla torget som finns där hon bor. Men vårt mål är att de naturligtvis ska bli självförsörjande.Emily och Mark har skött dessa inköp i ca 1 år nu och det har verkligen fungerat över förväntan.

Att förbereda kostnaden för livsmedel var betydligt smidigare än inköpen av majs och bönor! Det var bara att ta ut pengar ca 10000 kr och Emily och jag gick sedan i princip rakt över gatan till Saboti stores bank och satt in det på deras konto men även då hällregnade det !Emily och Mark har sedan bokföring och kvitton på vad som betalats varje månad och redovisar det till oss när vi kommer.

Lennart var förstås majs och bön upphandlaren och kostnaden på det var också 10000 kr. Tyvärr kan jag ej lägga in några bilder eftersom min dator är på uppgradering sedan flera dagar tillbaka men imorgon ska den vara klar så...publcerar dock detta ändå eftersom det ej gick att spara som utkast utan allt försvann - vill ej riskera det igen.

Tack att DU är med och gör det möjligt att både Sirira,alla barnen,Klementina och Farmar-Kennidy har fått ett sånt otroligt bättre liv.

 

 

 


Vårfint Sverige.

Sedan 2 veckor tillbaka är vi ny hemma i GH, resan allt gick bra trots att det var en hel del små äventyr !!
Har dessvärre har datorn (min som jag är van vid) inlämnats för rensning och ny installation ...detta har tagit mer än 1 vecka men hoppas den är fixad i slutet av veckan så att jkag kan lägga in bilder och skriva mera .
Återkommer därför så snart jag kan då det finns så mycket att skriva om från Siriras!!

RSS 2.0