Omarbetning

Vi håller på att förbättra vår blogg. Vi ber därför om ursäkt
för att den är lite oredig just nu och hoppas att den snart
ska vara klar.

Ekonomi

Ekonomi

Pengar för att vi ska kunna hjälpa Sirira och barnbarnen samlas in på olika sätt.

-  Det finns tillfälliga samt regelbundna gåvogivare . Det är privatpersoner eller församlingar som på olika sätt samlar in pengar.

- Många som har fyllt jämna år har i stället för presenter bett om pengar som lämnats till Barnbarns-hemmet.  Många sätter in pengar till Barnbarnshemmet i stället för att ge en present eller blomma vid bemärkelsedagar.

- Några av barnen har faddrar bl. a. genom Trosgnistan.

-Smycket ”Siriras ängel” tillverkas och säljs på Åland.


Utbildning

Skolor och utbildning

Skolåret består av tre terminer omfattande 3 månader var. Varje barn måste ha en, helst två skoluniformer, svarta skor samt skolväska (ryggsäck).

Förskolan börjar man när man tidigast är 3 år gammal.

Kostnader per elev och månad:  terminsavgift ca 2,50 sek,  1 kg socker, ca 11 sek.

- De ska därtill ta med sig 6 kg majs, ca 70 sek /elev och läsår och betala en aktivitetsavgift på

10 sek/år.

Totala årskostnaden per elev är: terminsavgift  22,50 sek, aktivitetsavgift 10,00 sek, socker 99,00 sek, majs 70,00 sek vilket blir 201,50 sek.

 

Grundskolan är obligatorisk och består av 8 läsår. Den är avgiftsfri, lunch ingår ej. Varje elev måste ändå betala för olika saker.

- Varje examen kostar ungefär 2,50 sek och de har 9 st/år.

- Nationell examen för elever i årskurs 8 = 55 sek/elev och läsår.

- Extra lektioner är obligatoriska i årskurs 7 och 8, ca 70 – 100 sek/elev och läsår.

- Varje barn måste förses med bl. a. skrivböcker, pennor, suddgummi och läroböcker.

- Aktivitetsavgifter (sport) ca 2 sek/barn och läsår.

- Matprogram är obligatoriskt i årskurs 8, övriga kan få delta om de har långt hem för att äta lunch. Varje elev ska ha med sig 30 kg majs, 20 kg bönor samt betala ca 60 sek för bl. a. lök och tomater.

 

Gymnasium, dagskola eller internatskola som omfattar 4 läsår.

Dagskola:

Skolavgiften/ år  är ca 3000 sek/elev.

Skoluniform, skor, skolväskor, kopieringspapper, skrivböcker, pennor, läroböcker ska även köpas in.

Den totala kostnaden är ca 4000 sek/år och elev.

År 2012 går 6 av barnbarnen i gymnasium.

 

Internatskola:

Skolavgiften är ca  4500 sek/år och elev

Utrustningskostnaden när man börjar första läsåret är ca 2500 sek. Utrustningen består bl.a. av madrass, filt, lakan, en låsbar plåtlåda att förvara sina saker i, hink att tvätta kläder i, mugg, tallrik och bestick. Hygienartiklar, extra mat, fickpengar behövs också. Därtill behövs samma utrustning som de som går i dagskola.

Den totala kostnaden är ca 7000 sek/år och elev.

År 2012 går 2 av barnbarnen på internatskola. En av dessa elever är sponsrad av en lärare på skolan.

 

Yrkesskola, dagskola eller internatskola omfattande 2 läsår.

Terminsavgiften är mellan

År 2012 går 3 av barnbarnen på yrkesskola, 2 som dagelever och en som internatelev.


Hur vi bor

Hur vi bor.

Vi bor i ett område som heter Merufarm och som är beläget ca 7 km från staden, Kitales centrum. Det är Katolska Kyrkan som har upplåtit ett markområde på  8 000 kvadratmeter, byggt 5 hus och ett förrådshus.

Husen

Husen är byggda på ett traditionellt kenyanskt sätt med grenar och pinnar som bildar stommen till väggar. Sedan täcks stommen av lera minst två gånger. Leran får torka mellan de två tillfällena. Golven är trampade jord. Fönstrena bestod av ojämna träluckor, dörrarna var gjorda av träbitar. Yttertaken är av plåt och stuprännor fanns också. Ingen eldstad finns.

Totala ytan på varje hus är ca 30 kvadratmeter inklusive förrådet  och omfattar 3 rum. Det mittersta rummet används som kök i ett hus och som ”allrum” i de övriga, övriga rum är sovrum. Det minsta huset är ca 20 kvadratmeter och innehåller 3 rum och kök.  Det fanns från början inga förvaringsmöjligheter som t. ex. garderober, förvaringsskåp eller hyllor.

Husen har varit och är delvis fortfarande i dåligt skick varför reparationer har påbörjats. I tre av husen har järnfönster med glas samt järndörrar satts in. Renovering av väggar och golv har gjorts i två hus. Yttersta jordlagret knackades bort, nytt lager med cementblandning lades på och väggarna i allrummen målades.

I ”Siriras” hus finns köket. Ett av sovrummen har gjorts om till matförråd. Sirira bor i sovrummet tillsammans med de 7 minsta barnen. I detta hus har permanenta solcellslampor inmonterats samt en ytterbelysning.

I "Tjejernas hus" bor tio personer. Huset  renoverades 2011. Väggarna och golven rappades och målades. Ståldörrar och fönster med glas sattes in. Det finns oftast två dörrar på varje hus för att öka säkerheten. Alla rum har fått gardiner.

 

 

 

 

 

 I”Killarnas” hus bor 6 killar och förrådet i det huset används även som sovrum. De har en solcellslampa, lysrör inmonterat i allrummet genom att en ledning dragits från Siriras hus

.

I ”Studiehuset” bor systrarna Barasa, 8 stycken.

I ”Ascarihuset”  bor det äldsta barnbarnet Tom med sin fru och två döttrar.

I ”Förrådshuset”  är på ca 10 kvadratmeter och omfattar två rum. I det ena rummet bor två killar. Det andra rummet har iordningsställts ett utrymme för getterna.

En toalett samt dusch finns för flickor respektive pojkar.

Hönshus, burar för kaniner och ankor finns.

 

 

 

Vatten

Sedan tidigare finns kommunalt vatten inkopplat men det har tidvis varit avstängt p.g.a. obetalade räkningar. Dricksvattnet tas från den kommunala vattenledningen. Under år 2011 har en brunn grävts och under 2012 har den grävts djupare och en pump installerats. Därifrån tas allt övrigt vatten.

 

Planteringar

Det finns ca 6070 kvadratmeter att odla på. Majs, bönor, sötpotatis, vanlig potatis, cassava, paprika, tomater, lök  och flera olika sorters lokala grönsaker odlas.

Fruktträd som passionsfrukt, mango, papaya, guava, avokado m.m. har planterats tillika med bananplantor, både kok- och ätbananer.

Prydnadsträd samt träd som ger virke och ved har satts. En taggig häck mot insyn och intrång har också planterats.

 

Till djuren odlas gräs och buskar.

 

Husdjur

2 mjölkgetter, ett antal höns samt en vakthund finns.  De tar också hand om  ankor vilka tillhör en församlingsmedlem.


En generation borta!

En generation borta !

Sirira är sedan många år änka och har fött minst 7 barn. Hon har under hela sitt liv varit fattig och arbetat hårt för att få mat på bordet. Barnen växte upp, 36-46 barnbarn föddes, de äldsta är redan utflugna och fanns på annan ort när vi kom in i bilden.

Under den stora Hiv/Aids epidemi som bröt ut i Afrika har Sirira blivit mycket hårt drabbad. De flesta av hennes söner och döttrar samt deras respektive dog i samband med detta och några har försvunnit.  En son samt hans fru omkom tillsammans i en svår bilolycka – de hade tillsammans 10 barn som alla blev utan mamma och pappa. Detta är orsaken till att barnbarnen kommit till farmor/mormor Sirira.

En kvinnlig reporter i Kitale hörde talas om Siriras svåra situation och gjorde en radiointervju tillika med ett kort inslag på Tv nyheterna 2005. Det ledde till att Sirira och barnen under en kort period fick hjälp av myndigheterna med majs samt bönor - tyvärr upphörde denna hjälp efter någon månad. En katolsk präst hörde talas om Siriras ohållbara situation och samlade på eget initiativ in pengar och 2 acre land köptes in. Katolska kyrkan har sedan dess lagfarten på markområdet.

 foto från arkiv 2007 vid inflyttningen.

Husen var inflyttningsklara i början av 2007 och det var troligen med en fantastisk glädje och tacksamhet de alla tillsammans flyttade in. Fader Finton lämnade då över hela verksamheten till en hjälp organisation från USA och några av deras vänner. Husen var då utrustade med sängar, sängkläder några få bord och träsoffor samt köksutrustning. De drog sig dock ur under 2009 och Sirira hade sedan dess själv ansvaret för de 36 barnbarnen.

 
Trasig kartong som enda förvaring till 12-14 tjejer.
Två soffor utan dynor - enda sittplatsen till 36 pers.
 
 
Köket med trasigt skynke som används till madrass till ca 10 barn 

När vi lärde känna Sirira bodde alla skolbarnen, 6 st hos farmor Sirira och tillbringade loven hos mamma Divina. Hon har under alla år varit och är fortfarande mycke sjuklig. I januari 201 flyttade  barnen  hem till sin mamma på hennes initiativ.  De kommer nu till farmor Sirira på loven. Detta har varit en bra lösning för alla parter. Divinas hälsa har varit något bättre under det sista året och det är naturligtvis värdefullt att barnen får vara så mycket som möjligt hos sin mamma.

Divina är änka efter David (son till Sirira), som var deltids anställd som chaufför hos oss i Kitale när vi arbetade för Trosgnistan. Han avled hösten 2001 efter ca 6 mån svår sjukdom i Aids och lämnade Divina ensam med 10 barn. Han var mycket duktig i sitt yrke och månade alltid om sin mamma, Sirira genom att handla hem mat osv . Sirira hade redan då flera av sina andra barnbarn hemma hos sig i den lilla hyddan på endast ett rum med fallfärdigt tak.

I slutet av april 2010 knackade Sirira på hemma hos oss och sedan dess har vi ensamma haft det ekonomiska ansvaret för denna beundransvärda och fantastiska Sirira och hennes barnbarn och barnbarnsbarn.Detta hade vi aldrig kunnat göra själva men med hjälp av släkt, vänner och andra underbara människor har detta varit möjligt sedan våren 2010. Vi hoppas naturligtvis kunna fortsätta tills de största barnen blir färdiga med sina utbildningar och själva kan försörja sig och också kunna bidra ekonomiskt till sina syskon/kusiners försörjning.

 


Sammanfattning från okt-2011-april 2012.

Här kommer en sammanfattning av vad som har gjorts hos Sirira och hennes barnbarn i Merufarm, Kitale under oktober 2011 – april 201

HUSEN.

- Det lilla huset längst bort på farmen har byggts till med ett kök samt sovrum. Dusch- och toalettutrymme har renoverats. När detta gjorts flyttade det äldsta barnbarnet Tom in i huset tillsammans med sin hustru och två flickor.

- Till huset där Tom tidigare bott har systrarna Barasa, flyttat in i det ena sovrummet.  ”Mittenrummet” gjordes till ett studierum där ett rejält träbord med tillhörande stolar sattes in. Husets gamla, nerslitna trädörr byttes ut mot en järndörr. Detta hus kallas numera för ”Studiehuset”.

-  Då systrarna Barasa flyttade till ”Studiehuset” blev ett rum ledigt i Siriras hus vilket gjordes om till matförråd. Trätrallar lades in där bön och majssäckarna nu förvaras.

-  Permanenta solcellslampor har installerats i i alla rum i Siriras hus tillika med en ytterbelysning. Därifrån har en  ledning dragits till pojkarnas hus så att de har ett lysrör i sitt vardagsrum

- Staketet har förstärkts med pålar och hönsnät, en häck har också planterats. 

- Ett rum i det minsta av husen har gjorts om till ”Gethus”.

- Ett hönshus samt två stora kaninburar har erhållits som gåva.

VATTEN.

- Brunnen har grävts 2 meter djupare och är nu 20 meter djup.

- Pumpinstallation är gjord.

HUSDJUR.

- Fåret är sålt.

- Två mjölkgetter har inköpts och betäckts. Den ena geten dog i samband med förlossningen.  Nu finns en mjölkget samt en killing.

- Höns har inköpts samt fåtts som gåva.

- Kaniner har köpts.

- Kattorna har försvunnit.

- Hunden är kvar.         

 

PLANTERING.

Det som planterades under förra ”perioden” har växt och gett god utdelning. Planteringen fortsätter som tidigare.

SJUK- OCH HÄLSOVÅRD.

Sirira har haft lunginflammation, tyfoid och malaria.  17 av barnbarnen har undersökts pga diverse åkommor, bl a mask, malaria m.m. Några av barnbarnen har också besökt tandläkare

UTBILDNING.

- David har avslutat sin gymnasieutbildning och har gått en 3 månader lång datautbildning.     

Högskola

Celestin tar sjuksköterskeexamen december 2013. Har sponsor från USA.

Gymnasieskolan.

Internatskola:

- Felix, årskurs 2. Han har f.n. ingen sponsor.

- Mildred, årskurs 2. Har en lärare på skolan som sponsor.

Dagskola:

- Damaris, Meschack  årskurs 1

- Sheila, Athlin, Oscar, årskurs 2

- Winifred, årskurs .

Yrkesskola, 2-årig utbildning

- Dorkas går på internatskola, utbildar sig till frisör.

- Bonaface och Wickliff går i dagskola, utbildar sig till bilmekaniker.

SAMARBETE.

- Katolska kyrkan.

-Trosgnistans socialarbetare , Emily  arbetar nära och tillsammans med oss i det praktiska arbetet. Hon har också ansvar för utbetalningarna för de av barnen som har en svensk fadder.

- Rektorn för Hill School, Kenneth är en nyckelperson för hela familjen. Han hjälper, stödjer och samordnar  allt det praktiska för hela familjen.

- Farmar Kennidy, arbetar med jordbruket och hjälper till med många andra praktiska sysslor på farmen. Han är ett stort stöd för Sirira.

- Clementina, en grannkvinna som hjälper till med hushållssysslor.

Inköpsställen:

- Magret, som regelbundet levererar mjölk.

- Ester, som regelbundet säljer grönsaker.

- Saboti holesale (grossist)

FRAMTIDA BEHOV FÖRUTOM LÖPANDE UTGIFTER.

- Renovera de återstående husen och toalett- och duschutrymmen.

- Solskydd i anslutning till några fler av husen.

- Enkla träsoffor, stolar, bord samt förvaringsmöbler.

- Inreda förråden med hyllor.

- Installera permanent solcells belysning i alla husen.

- ny grind

- sjukförsäkring

- koleldad bak ugn.

- startbidrag till Mark för att starta egen skoaffär

ÖVRIGT

- Konto har öppnats på Barcleys i Kenya så att vi kan skicka pengar på ett bättre sätt om behov uppstår. Gemensam teckningsrätt har barnbarnet Mark, socialarbetaren Emily samt rektorn Kenneth.

Kontots namn är Sirira family wellfares group.

- Införskaffandet av födelseattesterna fortsätter.

- Athlins avstängning från St Michel secondary School samt Siriras polisanmälan som resulterade i domstolsförhandlingar som aldrig blev av då Sirira återtog sin anmälan.

Totala kostnaden för år 2011 är 13 500 svenska kronor per månad eller 11,25 kr/person/dag.

TACK till alla er som hjälpt till på olika sätt för att möjliggöra detta!

Björsby  Åland 30 maj 2012

Lillemor och Lennart Berglund samt Margareta Angren 
 Swedbanks konto  8103-49148772016 eller Bankgiro 648-2657.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0