Gatu kopiering!Kopiering av terminsbetyg gjordes av Margareta strax innan hon åkte hem .....behändigt att kunna göra på gatan faktiskt !

Julglädje !

Har tyvärr inte haft möjlighet att skriva på " bloggen" pga intensiva julförberedelser och lite dämpad arbetskapacitet p.g.a. amöba och salmonella som är det senaste jag tyvärr fått. Men tack vara bra medicinering så ska jag väl kunna må BRA snart !!! Det var ett tag sedan - tyvärr !

Enligt engelsk sed/tradition så firas julen den 25 dec här i Kenya. Precis som hemma så vill man gärna vara julfin. Alla fick en omgång rena kläder som vi bar i flera stora säckar till Sirira och barnen dagarna före julafton. Rent, nytt och fint från topp tilltå !!!

Extra god mat förstås som vi inhandlade dagarna innan tillsammans med Mark (ett av de äldsta barnbarnen som säljer skor på marknaden) och Emily (som är Trosgnistans allt i allo och till stor hjälp vid inköp). 

En mycket god köttgryta bestående av nötkött avnjöts tillsammans med ris, ugali (majsgröt) samt vitkålsgryta  av alla barnen samt ca 10 personer till under oerhörd glädje .

En av Siriras vänninor/grannar Klementina, som är en mycket  fattig änka, hade slaktat ett av sina 4 höns för att skänka till julmiddagen och det uppskattades mycket !!!  Helt fantastiskt tycker jag själv - Klementina är en underbart rar kvinna, högst 45-50 år gammal. Hon fungerar också som ett oerhört stöd för Sirira.


Släkten från Norge samt syrran från Sverige bidrog med dans, lekar, såpbubbel-blåsning och allehanda bollspel ...  ALLA var på festhumör. Dansandet och glädjen var TOTAL när alla barnen lekte och sprang omkring på den ballongdekorerade gården. UNDERBART ROLIGT !!

Jublet var totalt när två av tjejerna från Norge - Linnea och Emma kom cyklande på vägen och in på gården till Sirira på en NY lila damcykel med rosa rosetter på !!!! När gymnasietjejerna (4st) sedan förstod att det var den cykel som de skulle få använda till och från skolan varje dag (en väg ca 7 km) istället för att som tidigare gå till fots var glädjen överväldigande !!!

Linnea och Frida Ö. är två tjejer som varit här tidigare och hälsat på. De har av en leksaksaffärshandlare fått många stora fina dockor samt jätteroliga spel till alla barnen. Även handrivna små ficklampor till de större killarna.

Ögonen lyste verkligen på barnen när de fick sina fint inslagna paket i JULPAPPER med krulliga snören på ...  De har aldrig sett ett inslaget paket tidigare.

Kvällen avslutades med att vi alla trängde ihop oss ( ca 40 pers) i ett rum. Där stod glädjen och sången högt i tak.... De är alla så otroligt duktiga på att sjunga och har en sådan sångarglädje. Tacktal hölls och Mark avslutade tillsammans med Sirira julkvällen med bön.

En underbar eftermiddag/kväll som berör en på djupet !!! Guds omsorg och kärlek förmedlades till var och en av oss besökare via dessa tacksamma och glada barn. Det sker varje gång man åker dit men det var något alldeles speciellt med denna juldag !!

Jag vill verkligen framföra ett STORT TACK till var och en som skickar/ger medel till oss så att det är möjligt för denna stora familj/släkt att kunna leva tillsammans. Alternativet har kunnat vara att de varit gatubarn, hungriga med allt vad det livet bär med sig !

TACK och Gud välsigne Dig som läser detta. Foton kommer inom kort.


Besök från släkten från Norge!

Hej! Jag heter Linnea och är 13 år. Jag och min familj har varit här hos Lillemor och Lennart i en vecka nu. Vi har fått möta de söta barnbarna tre gånger. Det har varit en upplevelse utan dess like! Det var något helt spesielt. Vi blev varm välkomna varje gång. Alla barna, till och med dom små kom og tog oss i handen. Mesta av tiden som vi var hos barnbarna har vi lekt massa lekar og haft kul. Det var otroligt att se allt som Lillemor och Lennart har gjort för de här barnen.

Juldagen åkte vi til dem för sista gången. Det var verkligen kul! Vi satte upp ballonger og färgglade band rundt omkring! Nestan alle de små barnen fikk såpbubler og tykte det var jätte roligt. Efter det lärde vi dom nåra nya lekar. Det värka som om dom tykte det var roligt. Dom lärde oss ochså några nya lekar. Efter en stund var det daks at äta. Vi ble trykt inn alla inne på et rum, men det var mysigt. Maten var ganska så god tykte jag. Lite spesiell så der, men god.

När alla var färdiga med att äta, började det och bli mörk. Mamma och Lillemor delade ut presenter og tjejerna flätade vårat hår. Till slut gikk vi inn på rummet igjen. Då sjungde dom og höll et lite tal om hur tacknemliga dom er för alt som Lillemor och Lenart har gjort.

Dagen efter, kom det 9 tjejer og flätade vårat hår på nytt. Det tog mer enn 4 timmar. Men jag er nöjd med mitt hår nu, och väldigt tacknämlig för att få ha blitt kjent med dom her undebare mäniskorna.


Avskedsvisit 10/12 2011

Lördagen d. 10/12 gjorde Lillemor och jag en snabbvisit till Merufarm. Som vanligt möttes vi av glada ansikten och ett varmt mottagande när de såg att vi kom.


Det var full kommers ute på gatan när vi kom. Det var en man som bl. a. sålde almanackor som fångade mångas intresse. Det visade sig att han även gjorde hål i öronen. Det var fyra tjejer som ville ta hål i sina öron. En stol togs fram och en av tvillingarna var först ut på plan.


Men hon tyckte att det var jobbigt så hon lämnade sin plats till Rispa som frimodigt lät mannen göra hål. Två till av tjejerna fick sina hål innan det åter var dax för den ena av tvillingarna att få sina hål gjorda.


Rispa får sina hål gjorda.


Full aktivitet rådde på gårdsplanen. Här visar Farmar-Kennedy hur
man torkar bönorna.Lunchen intogs både inom- och utomhus som här.Christine visade oss hur långt arbetet kommit på ascarihuset som
beräknas vara inflyttningsklart till julen i år.


Ute på gatan gjorde Alexander sina försök att gå. Det dröjer nog inte
länge innan han kan gå själv.


Några kvinnor passerade, de bar ved på sina huvuden.


Siria var inte hemma när vi kom men efter ett tag kom hon farandes på en motorcykeltaxi. Hon var en aning medtagen då hon varit på begravning. Det var en församlingsmedlem som dött i samband med en förlossning, även barnet dog.

Jag har under denna vistelse åter fått uppleva den kärlek som finns mellan Sirira och hennes barnbarn. De delar med sig av den till alla som kommer på besök. Gång på gång talar de om vikten av att vi ber för varandra. Så låt oss komma ihåg varandra i förbön, förbönen har stor betydelse och binder oss samman. TACK till er alla som på olika sätt bidrar till att Sirira och hennes barnbarn har det så bra som de har det idag. /Margareta

Dags att fara hem!

Nu är det Ella här igen! Efter en knapp vecka på sjukhus är jag hemm i Kitale igen sen några dagar tillbaks.
Förra måndagen, den 28e nov fick jag såna otroliga smärtor i magen, tillslut kunde jag varken gå, eller stå. Jag for till vår granne Kathys klinik, som efter en undersökning skickade vidare mej till Cherangani Nursing Home här i Kitale.


(här blir jag dock precis utskriven!)

Jag hade fortfarande enorma smärtor trots diverse smärtstillande medel. Jag las in på den allmänna avdelningen på sjukhuset, och bara en stund kom 12av barnen från barnbarnshemmet som hade släppt allt och gått till sjukhuset så fort de fick höra att jag var dålig!

Efter ett par timmar kördes jag i ambulans me sirener på till ett annat sjukhus för att göra ultraljud på magen.
De hade även lyckats få tag i en expertkirurg som kom och undersökte mig. Han fann genast felet och beslöt att dom va tvungna att operera akut.
Så jag kördes tillbaks till Cherangani, sövdes och opererades. Jag hade en väldigt duktig doktor och operationen gick bra.

Under de kommande dagarna mådde jag väldigt dåligt och låg som sagt kvar på sjukhuset. I början kunde jag bara ligga i sängen, och sov mest. Efter ett par dag kunde jag ta emot besök och då kom bland andra Serira som hade gått hela vägen från barnbarnshemmet vilket är ca 7km!
Två av tjejerna sov också hos mej varje natt eftersom man på afrikanska sjukhus inte har ronder på natten som i t ex Sverige.I lördags blev jag så utskriven och i torsdags kom hela 18 st från barnbarnshemmet hit för att hälsa på!
Vi åt och tittade på film och hade väldigt trevligt tillsammans.

I och med vad som hänt kommer jag att åka hem tidigare än tänkt till Sverige. Det känns såklart lite tråkigt men efter omständigheterna också väldigt skönt. Jag har haft en helt fantastiskt vistelse här i Kenya och Kitale, och jag hoppas verkligen att jag kommer komma tillbaka väldigt snart!

Hälsningar Ella


Sänginköp m.m.

Lennart har beställt våningssängar hos en snickare. Han fick i tisdags veta att sängarna var färdiga för avhämtning. När Mark kom för att hämta sängarna i går, onsdag så var de inte färdiga att levereras. Men efter någon timme kunde han hämta sängarna med den pick-up som han hyrt. Vi köpte även madrasser på Khetia´s holesale så det var en välpackad bil som åkte iväg till Merufarm.

När man köper våningssängar via en snickare här i Kitale så görs sängarna helt färdiga i snickeriet. Sedan monteras de ner för att åter igen monteras upp i det rum som de ska vara i. I priset ingår det att en hantverkare följer med och monterar upp sängarna på plats. Det går inte att få in en färdigmonterad vångingssäng i husen hos Siriras pga att dörrarna är för små.

Medans vi väntade på att sängarna skulle bli klara tog vi en förmiddagsfika tillsammans med Mark. Han har lovat att hjälpa oss med att se till att alla skolbarn har svarta skor innan skolan startar i januari. Han kommer även att köpa en del andra skor som barnen behöver. Mark hade gjort i ordning en lista där han hade skrivit upp vilken skostorlek alla har. Mark är oss mycket behjälplig med allehanda inköp. Det är även så att han får ett bättre pris än vad vi får när vi köper samma vara.


Den fullpackade bilen.


Sen eftermiddag fick vi besök av rektorn för Hill School. Han är oss också mycket behjälplig i allt som rör skolgång oavsett på vilken nivå det är. Vi har nu fått uppgifter på vad eleverna i Hill School ska betala för nästa läsår. Slutsumman är 25,825 ksh ca 2000 sek. Därtill kommer 30 kg majs samt 20 kg bönor för de elever som går i klass 8 samt  18 kg majs samt 18 kg socker för de som går i förskolan.

Skolgången i grundskolan är fri men trots det måste föräldrarna betala en summa pengar för varje läsår. T ex måste man betala en avgift för varje examen som avläggs och det är 9 stycken/läsår. Varje elev måste även betala en avgift så att skolan ska kunna anställa fler lärare då staten inte betalar för de antal lärare som behövs i skolan. Klass 7 och 8 har extra undervisning för vilken man också betalar en särskild avgift. De eleverna kommer i februari att göra en skolresa för vilken man också betalar. /Margareta

Avskedsbesök i Milimani, 8/12-11.

torsdag d.8/12-11, kom 18 personer från Siriras hit till Milimani för att ta adjö av Ella. De promenerade de ca 5 kilometrarna hit. Vi bjöd dem på saft, smörgås, kex, popcorn och godis. Vädret var vackert och serveringen kunde ske utomhus till tonerna av bl a svensk julmusik.
 Efter ett tag förflyttade sig alla in i vardagsrummet där de tittade på DVD vilket de verkligen uppskattade.


Det visade sig att där hemma i Merufarm hade man endast gjort i ordning lunch för de hemmavarande 14 personerna. Detta innebar att vi i en hast fick göra i ordning lunch till dem som var här. Tack och lov så var det Roses arbetsdag så vi hjälptes åt med iordningsställandet. Rose är Lillemors och Lennarts hemhjälp. 4 kg ris kokades, Lillemor hittade en förpackning med köttfärssås i frysen och vi drygade ut den med paprika, morötter och bönor. Därtill så hade barnen med sig en stor påse med sukuma, en typ av spenat som Rose tillagade.


När allt var färdigt fick de ställa sig på rad och gå in köket där maten serverades.


Rose serverade maten i köket. och de fick gå ut i trädgården och äta den.
Det var en god stämning och trevlig samvaro.

Några av tjejerna tog hand om disken.

 Fotboll samt en del andra leksaker plockades fram. Innan de alla återvände hem, till fots, tog vi adjö av varandra och vi tog även ett gruppfoto. / Margareta


Ascahri - huset.

Det finns ett litet hus på 2 rum längst bort på farmen. Det har tidigare varit uthyrt men den hyresgästen har flyttat. Nu ska Tom och hans fru, Christine samt barnen Mercy-Sirira och Yvonne flytta dit. Det är viktigt att någon bor i huset och på så vis även kan fungera som vakt. Tom har fått tag på två hundvalpar och de kommer att ha en av dem hemma hos sig för att öka säkerheten.


Här syns hur man bygger huset. Det kommer att bli jordväggar och jorden
fylls på mellan pålarna och "ribborna". Detta arbete görs av de äldre
pojkarna.

Just nu råder full aktivitet för att iordningställa huset. Ett sovrum för makarna byggs samt även ett kök. Det är Kennedy som basar för bygget och han har många killar till sin hjälp. Vi hoppas att byggnationen fortskrider i rask takt och att de kan flytta in före julen.


Tom, som ska flytta in i huset tillsammans med sin familj står längst till
vänster vid skottkärran. /Margareta

Vecka 48, 2011

Den senaste veckan har varit turbulent för oss här i Kitale. Detta då Ella hastigt insjuknade i måndags, 28/11-11 och genomgick en akutoperation samma kväll. Allt har gått bra och Ella kom hem från sjukhuset i lördags eftermiddag.

Det har regnat en hel del vilket gör framkomligheten på vägarna svår. Det har även varit många strömavbrott.

Jag har varit till Merufarm och besökt Sirira och barnbarnen några gånger. Alla mår bra där förutom de vanliga förkylningarna. Just nu har Sirira besök av 5 barnbarn som vanligtvis bor hemma hos sin mor på andra sidan stan.

I tisdags, d. 29/11-11 var Lennart och hämtade hem getterna. Båda getterna är dräktiga och den första nerdkomsten beräknas i januari 2012 och den andra i april. Gethuset är färdigbyggt och getterna såg ut att trivas när jag besökte dem.Farmar-Kennedy har god hjälp av de äldre pojkarna samt några av deras vänner med jordbruket. De har hackat upp en jordbit och satt all potatis. De har även sått morots-, rödbets- och tomatfrön.

På eget initiativ har man dragit bort all växtlighet som gav ett insynsskydd från vägen. Staketet består nu endast av träpålar samt taggtråd. Vi har försökt att komma underfund om hur vi bäst skall lösa detta. Man kan antingen sätta upp plank, plåt och/eller någon form av taggig buske.Efter mycket funderande kom vi fram till att köpa 350 plantor av en taggig buske och påbörja planteringen omgående med tanke på att det fortfarande regnar en hel del. Men så kom nästa bekymmer: getter och kor som passerar längs vägen kommer att äta upp plantorna. Så nu håller Lennart på att med hjälp av Kennedy att köpa något slags nät för att täcka de nyplanterade plantorna med.Bönorna har skördats. Cathrine är i full färd med att ta rätt på skörden.
Hon slår, med hjälp av en käpp, på bönorna så att de kommer ut ur skidan.


Även de mindre barnen hjälper till och finner stor glädje i det.Orensade bönor.


Cathrine tog sedan en tom majssäck och lade bönor på den och lät de
falla ner i kärlet. Det verkade vara ett effektivt sätt att få bort skräpet./Margareta

Inköp av skoluniformer

Just nu är det skollov men tiden går fort och snart är det d. 4/1-12 och då startar undervisningen på Hill School igen. Ju närmare man kommer skolstarten desto jobbigare blir det med inköpen och det kan även vara så att uniformerna har sålts slut.

Därför fick Emily, missionens socialarbetare, som har god kontakt med Sirira, i uppdrag att tillsammans med två av de äldre barnen göra dessa inköp i onsdags, 30/11-11. Jag har gått igenom alla skoluniformer och kollat upp vad som absolut måste förnyas. Alla eleverna i Hill School kommer att få nya skjortor samt strumpor. Pojkarna sliter hårt på sina uniformer och de behövde alla även nya shorts och pullovrar.

Skorna slits hårt och många har mycket dåliga skor. Vi kommer att be Mark, det barnbarn som säljer skor på Marknaden, om hjälp med att se till att alla har skor när skolan börjar.

Felix, som går på boardingschool har blivit bestulen på en del av sin skoluniform och måste få det ersatt. Damaris och Dorkas kommer ju att börja i secondary school i januari/februari och då ska även deras nya skoluniformer köpas in./Margareta

Solcelleslampor

I lördags, 3/12-11 påbörjade en elektriker att installera solcellslampor i Siriras hus. Vi har köpt ett paket med lampor bestående av två lysrör, 2 vanliga hängande lampor, en utebelysning samt en liten fläkt. Möjlighet finns nu också till att ladda mobiltelefonerna hemmavid. Det kommer att dras en kabel från Siriras hus till pojkarnas hus så att de ska få ett lysrör inmonterat i sitt vardagsrum.

Glädjen och nyfikenheten var stor medan installationen gjordes. Det är naturligtvis en stor förbättring att få tillgång till solcellslampor och kunna ha ljus inomhus på kvällen. Läxläsningen underlättas också./Margareta

RSS 2.0