Bra med tvättkorg och cyckel!

Efter en del telefon samtal angående kön och släktskap av kaninerna så kom Bonofas (blivande bilmekanekern) som just nu har skol lov för att hämta sista manliga kaninen hos grannen. Han kom sedan förbi för att bli fotograferad ! Och grannpojkarna var också här för att säga adjö till sin sista kanin!!
Ser iallafall rätt bekvämt ut och färden är på 6 km från vårt hem till Sirira!!Våra grannars hus i bakgrunden.

 

Killarna framför vårt hus här i Kitale - underbara blommor eller hur ?


Inköp av stolar,bord och kaniner !


 

Eftersom våra trevliga,  och hjälpsamma grannar Stefany och Meninhart tyvärr inom kort ska återvända till Österiket så har dom sålt ut sina  möbler. Vi passade på att köpa ett stort ordentligt matsalsbord och 8  tunga men hållbara köksstolar ,ett ordentligt skåp för förvaring och lite annat smått och gott.

Även den sista kaninburen (skåpet) flyttades tillsammans men kaninerna – kaninerna låg snällt på botten av en tvättkorg och allt gick mycket bra och en hel del hö fick vi samtidigt för dom att ha i botten av burarna.  Farmar Kennidy har ju reparetat baksidan av burarna så de är så fina och välskurade dessutom!

Det blev dock tre vändor med bilen och fulla lass för Lennart men väl framme hos Sirira bar dom in möblerna direkt och turades om att sitta på stolarna runt bordet …..Lennart sa att dom alla var överlyckliga för bordet och stolarna…..de har aldrig haft ett sånt möblemang tidigare och tyckte naturligtvis att det var ett ordentligt lyft!!

Sista huset på höger hand har stått tomt sen någon månad tillbaka eftersom Tom och Christin med barnen flyttade ut till Farmarhuset eller vakthuset – ligger längst bort på Sirira landet – ngr hundra meter bara. Deras gamla hus har nu reparerats lite bland annat med en ny ståldörr eftersom den gamla trädörren var så dålig så det faktiskt inte gick att fixa till den. Ståldörren kom på plats i lördags och därför kunde tjejerna som alla 8 sovit i ett rum innanför köket nu flytta in i detta hus

Det blir 4 tjejer i varje sovrum och ett ”studierum” med nya bordet, stolar och skåpet –allrummet !! Vi har länge tyckt att det har behövts ett rum där man kan gå undan och få läsa sina läxor ifred och dessutom ha en normal höjd på bordet – tidigare har de suttit dubbelvikta och skrivit. Så detta hoppas vi och tror att det ska bli väl använt.

Jag ska själv åka dit imorgon för att se hur fint det blivit. Ska då ta med två spetsgardin längder i vitt som man här spänner upp på väggarna för att få det ljusare och vackrare. Har tiggt spetsgardiner av släkt och vänner sista året i Sverige eftersom jag vet att det står högt i kurs här och dessutom så lätt att ta med i resväskan även på loppis hemma hittar man en hel del sådant.

Ska nu se om det går att lägga in lite bilder…lyckas ju tyvärr inte alltid men internet har ju nu fungerat bra sedan igår morse så jag har hopp!! Bonofas kommer snart på cykel hit för att frakta den sista kaninen av manligt kön till Sirira – vi ska dessutom ev få köpa en hane av några grannar till Sirira .

Men farmar Kennidy har full koll på om kaninerna är syskon och vilket kön de har – underbart att vi har honom!!

 

 

 Bank konto öppnas i Kenya.


Sedan en lång tid tillbaka har funderingar funnits på att öppna ett bank konto här i Kenya där tre personer tillsammans måste komma överens om när pengar ska tas ut.
Tidigare har vi från Sverige skickat pengar via Western Union men det är ett dyrt system men vi hade inget val och ibland kan ju något akut inträffa här och pengar måste hit snabbt och vi är kanske i Sverige.

Så i förrgår träffades rektorn Kenneth, Emily och Mark ( skoförsöljaren) och jag på Barclays bank - kontot heter "Sirira family" och endast ca 500 kr måste alltid finnas på kontot. Det hela gick mycket snabbt faktiskt ( ca 3 timmar) och alla tre kontoinehavarna hade foton och ID handlingar och kopior med.

Vi har i omgångar talat med Sirira om detta och hon hade några dagar innan massor av frågor! Bland annat varför hon själv inte var en av de som skulle signera? Vad ska kontot heta? Ska hennes namn finnas med  ??Men trots allt är hon ej ung längre och det är en bra bit in till stan och Emily,Mark och Kenneth är ju i stan så gott som varje dag så det är betydligt lättare för dom. Dessutom kan köerna på banken vara otroligt långa - kan ta 2-3 timmar faktiskt.
Jag tyckte att ett bankkort hade varit bra att ha men det går ej när man är tre som ska signera !! Som sagt, detta konto ska endast användas vid akuta situationer när det ej finns några pengar kvar.

Valet av de som signerar är att Mark representerar hela barnbarns skaran, rektorn Kenneth har ju varit den som stått närmast Sirira, känner alla barnen och varit till en sådan otrolig hjälp genom att stötta och även vägleda barnen.
Emily arbetar ca 2 dagar i månaden för Trosgnistans mission här i Kitale och hennes huvudsakliga arbetsuppgifter är att dela ut pengar från "faddrar" i Sverige till olika barn här i Kitale och även Sirira barnen får tillsammans ca 1000 kr/per månad och det är en otrolig hjälp. Emily och Mark har ju tillsammans skött alla inköp av livsmedel på Saboti store en gång/mån.En lycklig och glad Sirira i blommigt tillsammans med rektorn samt Emily i vitt.Längst till vä Lennart.rektorn.Clementina,Sirira,Oscar (Emilys son),Dennis,Phillis,Yvonne(i rött) samt i förgrunden Belinda.

Alexander 15 månader.Alexander bor tillsammans med sin mamma Cathrin (barnbarn till Sirira) och sin syster Belinda hos gammel mormor Sirira
Han är ju den yngstaav alla där och går från famn till famn - alla älskar honom! Tyvärr är han rätt blyg för mig och Lennart eller vem som helst som ser annorlunda ut i hans ögon men en mycket charmig och glad lite kille !
När Lennart kom tillbaka denna gång så hade han med sig paket till Alexander....MYCKET uppskattat och alla de andra barnen var fulla av spänning när de omringade honom!


De nya runda borden som nu finns ute på gården-
är ju begagnde kabelrullar som Sirira fått köpa mycket billigt men de har verkligen en funktion att fylla - det finns 6 st och används flitigt !!

Tillsammans tittade de alla med ett otroligt intresse och nyfikenhet i det album som Natalie hade skickat med Lennart med foton från Åland och Natalies familj - mycket uppskattat!!! De hälsar och tackar så mycket !

Påsk 2012

 

Tyvärr har vi senaste 7-10 dgr haft otroliga problem att komma in på internet beroende p flera svårigheter, först och främst så har det varit nästan omöjligt att komma ut på Safaricom. Om detta nu har gått bra så har elektriciteten gått av och till och de sista två kvällarna så har det åskat så att rutorna skallrar MEN just nu går allt bra så det gäller att passa på!! Men det hällregnar så man vet aldrig hur länge allt funkar på en och samma gång !

Mycket har hänt sedan jag skrev sist men vill gärna dela med mig av påskfirandet hos Sirira och barnen.

Vi var tillsammans med rektorn Kenneth med frun Barbara och Emily och hennes son Oscar inbjudna 1600 på påskdagen på middag. Farmar Kennidy och Klementina samt alla Sirira barnen var hemma så vi var en stor grupp. Men som alltid när vi gör besök så är det massor av saker som händer så det är svårt att få till ett grupp fota ska jag säga.
Vi gick runt på hela farmen och det var underbart att se allt som växter ….vilken skillnad mot för 1 år sedan !!!  Farmar Kennidy är en otroligt bra farmare och verkligen ”allt i allo” en riktig husfar !! Och han är verkligen en förebild och kan aktivera barnen att hjälpa till.

Killingen växer så att brakar. Ena kaninhuset är på plats men vi måste köpa virke till hönshuset eftersom en del av de trä som varit nedgrävt var ruttet…men det är på gång. De hade redan förberett med att gräva hål där pålarna ska ner.

 

 

Naturligtvis var det mat!!! Köttstuvning, ris, chapati, vitkålsröra, kokt sötpotatis och vanlig potatis …vi lät oss alla väl smaka och läsk och juice avnjöts särskilt av alla barnen som ju endast får det ca 3-4 ggr/år. Som avslutning delade vi ut: bröd, margarin, sylt som de ville spara till nästa dag men klubborna åt de direkt förstås!

Som tidigare avslutades kvällen med att vi alla samlades i ”killarnas vardagsrum” där bara sofforna och stolarna var kvar – så att vi alla fick plats. Dennis var denna gång ”försångare” och alla sjöng av hjärtats lust!! Litet tack tal ska man hålla i Africa och det var inte svårt eftersom vi hade haft en sån otroligt fin gemenskap.

Även Sirira talade fritt ur hjärtat i 5-10 minuter och hälsar verkligen ALLA som har bidragit till att hon och barnen har fått ett så bra liv….hon är verkligen tacksam och så oerhört glad att det finns människor på andra sidan världen (som hon uttrycker det ) som SER och BRYR SIG om henne och hennes barnbarn. Även Lennart och jag vill verkligen framföra vårt innerliga TACK för att Du har förtroende för oss och att Sirira och barnen fått ett så bra liv med skolgång och eventuell fortsatt utbildning. Att de får äta sig mätta varje dag och ha hela och rena kläder på sig – det var verkligen ingen självklarhet för 2 år sedan!  Så TUSEN,TUSEN TACK till Er alla som gör detta möjligt !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis var det mat!!! Köttstuvning, ris, chapati, vitkålsröra, kokt sötpotatis och vanlig potatis …vi lät oss alla väl smaka och läsk och juice avnjöts särskilt av alla barnen som ju endast får det ca 3-4 ggr/år. Som avslutning delade vi ut: bröd, margarin, sylt som de ville spara till nästa dag men klubborna åt de direkt förstås!

Som tidigare avslutades kvällen med att vi alla samlades i ”killarnas vardagsrum” där bara sofforna och stolarna var kvar – så att vi alla fick plats. Dennis var denna gång ”försångare” och alla sjöng av hjärtats lust!! Litet tack tal ska man hålla i Africa och det var inte svårt eftersom vi hade haft en sån otroligt fin gemenskap.

Även Sirira talade fritt ur hjärtat i 5-10 minuter och hälsar verkligen ALLA som har bidragit till att hon och barnen har fått ett så bra liv….hon är verkligen tacksam och så oerhört glad att det finns människor på andra sidan världen (som hon uttrycker det ) som SER och BRYR SIG om henne och hennes barnbarn. Även Lennart och jag vill verkligen framföra vårt innerliga TACK för att Du har förtroende för oss och att Sirira och barnen fått ett så bra liv med skolgång och eventuell fortsatt utbildning. Att de får äta sig mätta varje dag och ha hela och rena kläder på sig – det var verkligen ingen självklarhet för 2 år sedan!  Så TUSEN,TUSEN TACK till Er alla som gör detta möjligt !

 

 

 

 RSS 2.0