Senaste nytt från Kitale

Ska nu försöka sammanfatta vad som hänt sedan jag senast gav någon information i slutet av juli månad om  ” barnbarns hemmet i Kitale –Kenya ”.

Under perioden maj – september,2010 har Lennart och jag varit hemma i Sverige.

Tack vara många givare så har vi därför regelbundet kunnat skicka  pengar till Sirira . Rektorn på Hillskol har varit till en otrolig hjälp och gjort inköp av: majs, bönor  och mycket annat av de förnödenheter man behöver i det dagliga livet. All hjälp har också gått framtill Sirira och de 36 barnbarnen.

 

Vi kom tillbaka till Kitale i början av oktober och efter några dagar besökte vi Sirira och barnen. Det var en stor glädje att få träffa dom igen och det kändes som glädjen var ömsesidig  - vilket naturligtvis gladde oss mycket!

Vi har sedan dess gjort många besök hos dom – fortsatt att regelbundet förse dom med bas varor som: majs, bönor, ris, grönsaker, salt, socker, te, matfett, tändstickor , fotogen, tvål och andra toalett artiklar.

 

Ett av de stora problemen när vi kom var att vattnet varit avstängt p.g.a. obetald vatten räkning sedan 1 år tillbaka. Det var lite av ett detektiv arbete att få tag på dessa räkningar och få fram skulden. Den visade sig vara drygt 2000 kr. Detta betalades av de insamlade pengar vi disponerar. Och glädjen var stor när vattnet flödade från kranen!!! Det har det nu gjort sedan ca 1 månad tillbaka!

Det har ju naturligtvis underlättat otroligt att ha rinnande vatten på tomten - det måste gå åt en hel del med ett hushåll på 37 personer!

 

Någon större köksutrustning fanns inte så inköp av : tallrikar, muggar, skålar, kannor, kastruller av det större måttet s.a.s., bestick , fotogen lampor  och mycket annat gjordes.

Därefter har det påbörjats en renovering av köket. Tidigare var köket totalt rökfyllt och det gick knappast att se någonting när det var matlagning på gång – ännu svårare var det att andas där inne. I det köket sover ju dessutom en del av de mindre barnen och Sirira själv.

En vedeldad bränslesnål spis har tillverkats och ska nu installeras inom kort. Det ska också byggas en rökutgång eller skorsten så att det blir drägligt att vistas därinne – även när det är matlagning på gång! En bänk ska också installeras som avlastnings yta nära spisen.

Vi planera också att ” rappa ” väggarna och lägga cement på golvet så att det blir lättare  att hålla rent , ljusare och betydligt trevligare .

 

I Kenya har alla barn skoluniform. Är denna trasig, smutsig eller ej befintlig så kan barnen skickas hem från skolan, det samma gäller de svarta  ” skol skorna ” som ingår i skoluniformen samt även en stickad jumper måste finnas. Alla skolor har olika färg kombinationer .
Jag kan säga att jag nog aldrig sett så många trasiga och smutsiga skoluniformer som hos dessa barn. Det är nog bara rektorns goda hjärta och omsorg om barnen som gjort att de inte blivit hemskickade från skolan. Skjortorna och jumprarna bara hängde på flera av barnen och de var mycket trasiga, fransiga och smutsfläckar som naturligtvis aldrig går att få bort.

Så häromdagen var det med stor glädje vi tog med oss en sömmerska som tagit mått på alla barnen som går i förskolan samt grundskolan!  Vi var glada och ännu gladare var barnen som köade framför sömmerskan Judith för att få sina mått tagna. Alla skoluniformer ska vara klara till skolstarten i början av januari 2011.

 

Matt till barnens nya skoluniformar tas.

En del akuta situationer har naturligtvis inträffat under denna period : malariasjuka barn som vi tagit till stan för blodprov och medicinering. Även Mama Sirira hade både malaria och en ordentlig halsinfektion men är nu helt bra!

Några av de äldre barnen som går på gymnasiet var hemskickade p.g.a. att de ej hade skor och inte heller de böcker som skolan krävde. Så de fick följa med ner på stan och inköpen gjordes .

 

I Sverige tar vi ju mycket för givet och det som är så naturligt och självklart för oss är absolut inte det här eller i alla fall inte för dessa barn!!  Några exempel på det är - när vi kom med kalsonger och trosor till hemmet. Jag berättade för en kille i 16 års ålder att vi köpt kalsonger till alla killarna - han STRÅLADE som en sol inför denna nyhet. Tidigare hade de inte haft ett par kalsingar var!!

Och för några dagar sedan hade vi köpt 5 kg kött med oss…..Sirira  ( 80 år ) dansade faktiskt på den dammiga gårdsplan av glädje och barnen skrattade och mådde bra !

 

På eget initiativ har Sirira fått hjälp av några grannar att i ett litet rum innanför köket bygga en s.a.s. ” kyckling kuvös ” . Kycklingar ska nu köpas in och förhoppningsvis kan familjen på det sättet få egna ägg till sitt dagliga behov!

Vårt mål är att köket och inköp av ca 30 kycklingar ska slutföras före jul. Våningssängar, flera madrasser, klädskåp, skåp och andra möbler är också på gång men det går ju inte alltid så fort här och vägen till Sirira är inte heller den bästa .

Vill härmed verkligen framföra vårt stora TACK till Er alla som bidragit med förbön och ekonomisk hjälp så att det har varit möjligt för oss att utföra detta !

Lillemor och Lennart

 


RSS 2.0