St Teresa`s school,Bikeke

På denna gymnasieskola går både Oscar (årskurs 2) samt Meshack (årskurs 1) från Siriras barnbarn samt deras bästa vän Ambrose som är son till Klementina.
De har varje dag sällskap med varandra på den ca 10 km långa vägen till skolan. Eftersom det varit strejk så går de i skolan 6 dagar i veckan!! Hemifrån 0530 och åter ca 1830 - HÅRDA BUD!!
Häromdagen köpte vi väckarklockor till de äldsta barnen eftersom de i regel stiger upp ca 0400 !!! Måste ju ta sig hemifrån senast 0530 då de ska vara i skolan vid 0645 för att städa klassrum samt sopa skolgården - något som första och andra årskursens elever har ansvar för.
Bestraffning för försovning finns och då oftast i form av extra arbetsuppgifter eller kvarsittning.
 
 
 Meshack visar Sirira hur man ställer klockan och får den att ringa!!
Oscar,Meshack samt Ambrose-stolta och duktiga elever i sina fina St Teresas`s skoluniformer.De ligger alla 3  över medel i sina betyg och är mycket målmedvetna.
 
Oscar och Meshack! Visst ser de nöjda och glada ut?
 

Lärarstrejken avblåst!

Kenya följer sedan många år tillbaka det engelska skolsystemet som består av 3 terminer per läsår.
Termin 2 avslutades i månadsskiftet juli/augusti och 4 veckors somarlov väntade då alla barn och ungdomari hela Kenya.  Skolstart igen 3 september. 
Dessvärre bröt en strejk ut den 3 sep bland alla lärare.Alla statliga skolor berördes och miljoner barn fick stanna hemma men strejken bröts i förrgår- har pågått i drygt tre veckor!!
Den har inte bara berört alla statliga skolor utan även de flesta privata skolor samt universitet. Men som sagt nu är den över och barnen var så glada att få börja skolan igen. Även lärarna tycks vara nöjda då det fått en rejäl löneökning.
Lärare i Kenya är fantastiska och i de flesta statliga grund,mellan och högstatie klasser är det normala ca 70-90 elever per klass-med andra ord krävs en otrolig disiplin från lärarnas sida....vilket är det absolut vanligaste.
  Visst är de fina inför termins starten?
 
Felix iklädd St Josefs skoluniform och Milldred (tvillingen) i Kitale Schools skoluniform....båda går på internatskola strax utanför Kitale.De har båda mycket bra betyg och tillgodogör sig verkligen undervisningen.
 
 Efter inköpen njöt vi av en god lunch på Vision Gate från vän: Gabriel,Lillemor,Mildred,Emily (Trosgnistans "allt i allo"),Felix,Mechack och David.
 
 
Transport till skolan med motorcyckeltaxi! Felix eskorteras av David som sitter längst bak.
Mildred på sin "taxi" på väg till Kitale school.
En hel del inköps gjordes under förmiddagen inför starten så som toalettpapper,socker,tvål,tvättmedel,collegeblock  o.s.v Det var med stor glädje vi vinkade av varandra.
Utbildning är ju den absoluta nyckeln till att kunna förändra sitt liv till det bättre, något som ungdomar är mycket medvetna om här i Kenya och villiga att arbeta hårt för!! Det är fantastiskt att se deras målmedvetenhet, arbetsvillighet samt tacksamhet!!
 

Siriras/Meru farm nu mönsterfarm!

 Kenyanska staten har i varje stad/område en Jordbruksavdelning, en av tjänstemännen i Kitale är Moses.Hans uppgift är b.l.a. att slumpmässigt besöka olika farmer/odlingar och småjordbrukare i sitt ansvarsområde.
 
I slutet av augusti passerade Moses barnbarnshemmet och de välvårdade odlingarna tilldrog sig då hans intresse. Han intervjuade Sirira samt farmar-Kennidy och följden blev att en demonstrations dag för traktens småjordbrukare anordnades 4 sep
.Drygt 100 personer kom för att se den välplanerade och välskötta farmen.Kennidy har efter detta fått besöka flera småjordbrukare i trakten och fått dela med sig av sin kunskap.Något han gör med stor glädje.
 
 
      
Oscar,David och Gabriel i majsfältet.
 
 
Alla är mycket stolta när de får visa upp den välväxta majsen som är färdig att skördas i slutet av oktober.

Klara att ätas om ca 2 månader.
 
Cathrin,Dan,Phillis,Lennart,Winnifred stående.Ben,Yvonne samt Alexander sittande framför bananträden med "sukuma" som är en oerhört järnrik grönsak som äts dagligen i Kenya.
 
  Kennidy förbereder inför plantering i mars i år.Tyvärr går ej fotot att få större! 
 

Åter i Kitale!

Ja, sedan en dryg vecka tillbaka är vi nu hemma i Kitale.Tyvärr har det varit otroligt krångligt att få igång dator, internet och telefoner och det har dessutom varit strömavbrott i flera timmar varje kväll...men idag fungerar alltsammans på en gång !
Redan andra dagen åkte vi hem till Sirira och alla barnbarnen. Glädjen var verkligen ömsesidig och vi mottogs med stor glädje och många kramar t.o.m. av de största grabbarna! Alla mådde bra och flera av dom hade verkligen vuxit och permanenta tänder hade vuxit ut istället för gluggar! Så roligt att se att tack vare mat och omvårdnad så strålade de av hälsa och glädje.
Extra mat hade vi köpt dagen så det var bara för Lennatr, Gabriel och mig att tränga ihop oss och njuta av ris, köttgryta, spenat och vitkåls stuvnungen, chapati o.s.v. Man sitter tätt när ca 35-40 personer sitter på ca 10-12 kvadratmeter! 
Vad som också var mycket imponerande var att se "shamban" d.v.s. alla bananträden med bananklasar snart färdiga att skörda, majsen - som är högre än mina 158,5 cm, samt alla grönsaker, potatis o.s.v.
Vi har naturligtvis foton på allt detta men återkommer under helgen med det samt en bättre rapport om det fantastiska arbete farmar-Kennidy gör hos Sirira.
Nu upptäckte jag att det är stöm avbrott igen så fortsättning följer där vi också får berätta att Gabriel (20 år) följde med oss från sverige och hit för att stanna ca en månad - jätteroligt för oss och för barnbarnshemmet dsom han redan besökt varje dag sen han kom.
 

RSS 2.0