Getterna på väg!

Förberedelserna är nu i full gång för att getterna ska kunna hämtas hem till Sirira under nästa vecka. De har varit    för betäckning till en farm 5 mil utanför Kitale. Det finns mat i överflöd då de olika grässorterna som vi planterat för detta ändamål har växt enormt.

Ett rum håller på att iordningställas i ett av husen för att getterna ska kunna husera där. Kennedy är i full gång med att göra ett upphöjt golv samt trappsteg för getterna att ta sig upp till sin nya "bostad". På framsidan av huset görs en anordning så att man kan mata getterna genom det. En del av de större grabbarna har varit behjälplig med iordningställandet av "gethuset". /Margareta

Återseende 21/11-11

Det blev ett kärt återseende när jag åkte till Merufarm och besökte Sirira samt barnbarnen. Damaris och Dorkas som gått ut klass 8, Hill School hade slutat skolan. De övriga barnen som går i Hill School kom hem för att äta lunch så jag träffade även dem. De som går i Secondary School har långa dagar så dem kan man endast träffa under helgerna när de inte har lov. Trots att det bara är ca 6 månader sedan jag träffade barnen så märkte jag hur de mindre barnen växt sedan sist.

Sirira mår bättre även om hon fortfarande är trött. Hennes kroppsspråk är mycket talande och hon har fortfarande full kontroll över allt därhemma.

Damaris visade mig runt på farmen.Det har växt otroligt bra och de är nu ganska självförsörjande på grönsaker.

Jag har gjort några kortare besök hos dem under den senaste veckan. Barnen har bl a sytt dockkläder för hand samt gjort ringar av pärlor. Ella har lärt dem hur man gör armband. /Margareta

Inbrottsförsök

Natten efter det att Sirira haft besök från de norska vännerna och oss var det ett inbrottsförsök i det hus där fåret är nattetid samt i Siriras hus där en glasruta krossades. Några av barnen vaknade av oljudet och larmade de andra. Barnen hann aldrig se vilka inbrottstjuvarna var.

Natten mot onsdag var det åter ett inbrottsförsök men då i tjejernas hus där majsen förvaras. Den här gången såg man sex män som flydde när det blev liv och rörelse i husen. Ingenting har blivit stulet.

Visselpipor till alla rum samt vuzouelas är införskaffade. Stängslet runt området har förstärkts på de svaga punkterna. Grinden har försetts med ny taggtråd.

Det troliga är att det är folk från byn som har gjort dessa inbrottsförsök. Detta enligt de kenyaner som vi pratat med. Det finns en avundsjuka bland kenyanerna och det är väl allmänt känt att Sirira får hjälp av oss. Sirira rapporterade direkt till ledaren för byrådet om inbrotten. /Margareta

Besök från Norge på Barnbarnshemmet!

I söndags fick Barnbarnshemmet besök hela vägen från Norge!
Anne och Kjell kom förbi på eftermiddagen, och som alltid med alla gäster blev de varmt välkomnade.
Barnen sjöng en sång som vi hade övat in litegrann dagen före när jag och Margareta va där.
Anne och Kjell passade också på att lära oss alla en norsk sång så det blev många skratt!

Våra gäster från Norge hade med sig presenter till barnen som givetvis blev överlyckliga!
Bland annat delade dom ut bollar som alla började sparka runt å leka med direkt, tjejerna fick löshår att fläta in i sitt eget nu på lovet - vilken succé! Och massa pärlor, kritor, papper å annat kul pyssel.Kjell delar ut löshår, alla tjejerna skrattade gott när han sa att han kanske behövde det mest själv? :)Anne pratar med alla barnen!
Vi hade en väldigt trevligt eftermiddag tillsammans ute på barnbarnshemmet! Vi avslutade med att äta mandazi och dricka läsk inne i ett av husen, vi passade också på att dela ut lite godis vi hade med oss - alltid lika poppis med godis hos barn oavsett i vilken del av världen!Jag passade också på att försöka lära barnen jonglera!Som sagt en superhärlig dag ute på barnbarnshemmet, man blir alltid lika glad av att vara där!

/Ella


Sirira hos doktorn .


Tyvärr fick vi härom dagen ta med Sirira till doktorn. Hon har de sista dagarna hostat och haft tryck över bröstet - tyvärr fick vi inte reda på det förrän igår kväll.
Men Lennart hämtade henne med vår bil och sedan bar det av till en mycket bra dispansär utanför stan.

Sirira var i ett dåligt skick och väldigt medtagen men här i Kenya kollar man ALLTID om patienten har malaria men tack och lov så var det inte så. Däremot misstänkte doktorn lunginflammation och började därför antibiotika behandling direkt d.v.s. i förrgår.
Lungröntgen gjordes idag och det visade sig vara så. Prov för tuberkulos gjordes också men det var negativt.

Men på  bara två dagar hade Sirira piggat på sig ordentligt och var nästan sitt gamla jag.
Vi tog med Sirira på lunch och hon lät sig väl smaka av pommefritt och köttstuvning ...något som vi lärt oss att det är hennes favorit rätt !!!
Även Celistin som går som sjuksköterske elev får vara med oss en liten stund på sin lunch.

Veranda är nu på gång och Kennidy har forslat dit virke och cement under dagen, det blir ju både ett regn samt sollskydd.......kommer nog att bli toppenbra !!!!

Kitale show!

I helgen har Kitale show gått av stapeln. Det är utsällningar, karuseller, föreställningar och massa med aktiviteter för både vuxna och barn. Det är en stor händelse för alla här i staden!

Iår hade vi möjlighet att ge barnen på barnbarnshemmet möjligheten att gå dit! De va överlyckliga allihopa och kom dit iförda sina skoluniformer. Vilket va perfekt så vi kunde hålla reda på dom allihop, dom e ju så många!
De stora barnen fick hålla reda på dom små under dagen, och de hade väldigt kul allihop!

Här är hela gänget utanför ingången:

 

de va en väldigt lyckad dag!

Nu är Ella här!Hej på er!
Nu är det Ella som skriver. Jag hälsar på Lillemor och Lennart här i Kitale ända fram till jul förstår ni.
Jag har varit här i en dryg vecka men med alla nya intryck och alla nya ställen och människor varje dag, känns det som jag varit här mycket längre!
En av de första dagarna åkte vi givetvis till Barnbarnshemmet för att träffa alla barnen!

Vi tvekade in i det sista på att åka iväg eftersom regnet hängde i luften och vägarna dit ut blir väldigt svårframkomliga. Men fram kom vi! Fantastisk känsla när alla barnen kom å mötte oss vid grinden, alla ville hälsa å ta i hand och säga sina namn.

Phyllis som är 15 visade tillsammans med resten av gänget i släptåg, runt mig på hela barnhemmet. De har olika rum för pojkar och flickor med våningssängar och förvaring som dom fått dit. De är alla supernoga me sina kläder å saker å hänger upp å viker in å städar undan å bäddar sängar osv.

På gården hade det hänt grejer sen Lillemor va där sist i våras, alla växter skjöt i höjden som ni ser på bilden!
De har skördat massor av majs, och massa fantastiska grönsaker jag inte minns namnet på just nu!

I helgen ska vi till Barnbarnshemmet igen och sist lämnade en svensk kvinna som heter Inga-Britt massor av pärlor till barnen så vi ska göra halsband tillsammans! Flickorna vill också hemskt gärna fläta mitt hår..

Är hursomhelst helt underbart att få vara här, jag kommer definitivt komma tillbaks!
/Ella

RSS 2.0