En julhelg vi aldrig glömmer !

God fortsättning och Ett Gott Välsignat Nytt År !

Förberedelserna inför denna julhelg var defenitivt mycket annorlunda mot tidigare i vårt liv ! Visserligen handlar man ju hem mycket mat och julklappar även i Sverige med detta blev så oerhört mycket mera !
Köket samt förråd/sovrum blev ju klart några dagar före jul.
Därför beställde vi vånings sängar hos snickarn ( det går ju ej att fara till Ikea inte ), köpte madrasser , filtar samt packade upp flera av de " paket " som vi skickat ut med containern i slutet av september innan vi åkte. Det fanns både lakan , handdukar , sovtäcken och kläder som det var fantastiskt roligt att få packa upp och dela ut !! Containern kom hit lagom till jul.Vi har ju fått hjälp av " Biståndscenter " i Sandviken med transport kostnaden samt kläder  och av Erikshjälpen i Bollnäs med de vacum paketerade paketen a 40 kg st och även av dom kläder, lakan och handukar. Av vänner och bekanta har vi också fått massor av kläder !
Vi hade minst 400 kg kläder , lakan , fotbollar , skor ,leksaker osv i denna container. Allt kommer till andvändning här !!!

Alexander , Lennart och jag var dit bjudna på juldagen - vilket är den dag man firar här ( ej julafton.)
Men dagen innan dvs julafton åkte Alexander och Lennart dit med julmaten , sängarna - som ju skulle monteras upp , madrasser , lakan och handukar samt ett set med kläder och underkläder så att alla kunde få klä sig i rena nya kläder på juldags morgonen !

Någon skinka vankades inte men Sirira hade önskat sig kött , ris , vetemjöl ( som man bakar chapati med ) vitt franskbröd och sylt och mycket annat.

Vi dekorerade med blanka girlanger i starka färger och enligt Alexander så gick ett " sus " igenom rummet bland de minsta barnen som troligen inte hade sett något liknande i sitt liv !!! Det blåstes ballonger så det stod härliga till och ALLA hjälpte till för att få det julfint !!

Även flera affisher sattes upp - tidigare har dom bara haft dagstidnings pappper uppsatta.
På juldagen blev vi bjudna på mat - jättegod köttgryta med potatsi ,ris och chapati. Samt min älsklingsrätt halvstuvad vitkål med curry !!

Vi delade ut de 36 små paketen som  Alex hade slagit in. För killarna - plastbilar. Tjejerna -hårspännen och hårband. De större tjejerna fick underkjolar och BH-n. ( Något de måste bära i de högre klasserna på skoltid .)
Killarna var det som alltid svårare att hitta något till men vi hittade jättefina kepsar på marknaden  så de större fick en var! Alla fick också en kam med spegel .

Varje hus har s.a.s. ett vardagsrum där det  finns angränsande små/sovrum. Tjejerna äter i det ena , killarna i ett och Sirira med de minsta barnen i ett annat.

Det var framförallt de rummen vi pyntade till jul. Vi hade också köpt en väggklocka till varje vardagsrum . Mycket uppskattat !!

Glädjen stod högt när filtarna skulle delas ut av Alle. Alla skrek i mun på varandra om vad som skulle tillhöra tjejerna eller killarna !! Såg ett tag ut som om alla färger var " tjej " färg men det hela slutade med att allt blev rättvist utdelat . Men vi kan ändå konstatera att rosa är defenitivt en tjej färg  -  här i Afrika !!

Vi drack sedan massor av läsk ,  kex , popcorn och en del godis.
Som avslutning fick vi sitta och se på när alla barnen spelade vollyboll tillsammans med Alle. Ett helt gäng hoppade också hopprep och lekte med sina bilar !! Allt hade de ju fått i julklapp och dessutom har nog de flesta av dessa barn aldrig fått en julklapp eller leksak tidigare i sina liv!!

Vi tackar verkligen Gud för hans stora omsorg om dessa barn!
Att så många människor känner sig manade att hjälpa dom och att vi har fått förtroendet både av Gud och Er att bidraga till deras hjälp!!

Vi håller nu på med flera säng inköp och en vånings säng står ute på vår pickup och ska tillsammans med mycket annat dit till nyårs firandet som här sker på nyårsdagen ! Ska berätta en annan gång om säng situationen!

Gud välsigne Er alla Lillemor och Lennart

Nya plast möblerna provsitts...sköna !!


Uppdateringar

Nu har det gått någon vecka igen.

Vi har haft besök några veckor av min kompis sedan många år Margaret A. från Åland. Hon har varit en stor hjälp och lagt upp alla livsmedels inköp på datorn – en stor hjälp!  Mycket bra att kunna se hur långt de olika livsmedlen och grönsakerna räcker.  Svårt att beräkna åtgången när det är ett hushåll på 37 personer!   Tex . gick det åt 37 kg potatis på 5-6 dagar!

 

Margareta hade också fått med pengar från flera Ålänningar till Sirira och barnen. Barnen var toppenglada och stod i kö för att få sätta sig i de nya plaststolar och bord som bl.a. köptes för Ålänningarnas gåvor. Ett stort tack till alla Er som skänkt pengar!!

 

En stor fest för att fira Samson 10 år som blivit omskuren i augusti i år skedde i lördags hemma hos farmor Sirira. Seden i Kenya är att pojkar omskärs mellan 10 – 13 år och på det sättet upptas i de vuxnas värld. Lennart och jag agerade mor/farföräldrar eller faster/farbror. Tack och lov har traditionen att omskära flickor så gott som upphört – det förekommer endast i några få stammar idag.

Detta är en mycket viktig händelse och dagen till ära fick Sam nya kläder från topp till tå. Sedan var det vittnesbörd från flera av barnen där de verkligen uttryckte sin djupa tacksamhet för den hjälp de idag får. Rektor Kenneth var och också med oss under hela eftermiddagen . Det hela avslutades med sånger av barnen, liten predikan av Mark som är ett av de äldsta barnbarnen samt god mat!

En dag att minnas för oss alla!!

 

 

Då vi lärt känna flera av de svenska ungdomar som gjort sina examensarbeten på Vi-skogen har de även följt med oss till ”barnbarnshemmet ”senast nu i höst har både Emma och Viktor följt med flera ggr .  Viktors mamma och väninna som var på besök 1 vecka i Kitale handlade halva pickupen full med ananas, papaya, apelsiner, godis, kex, läsk, choklad bitar och mycket annat! Ögonen tindrade på ungarna och glädjen stod högt i taket!! En liten tjej satt med en röd klubba i ena handen och en gul i den andra … inte ofta de fått godis!!!

Men de äldre tjejerna såg till att en del sparades till nästa dag och nästa!

 

Alexander Angrén 19 år från Sverige bor sedan 4-5 veckor tillbaka hos oss här i Kitale. Han är frivilligarbetare hos Sirira och betalar allting själv. En fantastisk insatts av en 19 årig svensk kille! Eftersom han har erfarenhet av bygg branschen så är han en stor tillgång vid reprationen hos Sirira även om arbetsförhållandena måste vara totalt annorlunda här. Så reprationerna av köket och det kombinerade sovrummet/förrådet fortsätter enligt planerna.

Här är en beskrivning av arbetet av Alexander. Först avlägsnas det yttersta lagret av lera. De smala pinnarna som ger stadga till väggarna blir då synliga. Ett hönsnät sätts upp på väggen. Detta nät skall ge stadga åt den puts som sedan appliceras. Sand, cement och vatten blandas för att sedan, på det afrikanska viset, ”kastas” upp på väggen. När de allra största groparna i väggen fyllts igen och det torkat börjar man att släta till väggarna. De allra grövsta utbuktningarna skärs bort och ny puts läggs till och jämnas ut så att det blir riktigt rakt och fint. När väggarna torkat skall de sedan målas.

Det gamla lergolvet i kök och förråd har även grävts upp 7-10 cm. De har jämnats till så att de inte har några gropar eller lutar för mycket åt något håll. Där skall sedan ett nytt golv gjutas. Makadam, blandat med sand, cement och vatten läggs som en grund. När detta sedan torkats skall de även putsas. I putsen som skall vara på golvet skall en röd färg blandas in, så att det blir riktigt fint.

Ett ”problem” som uppstått är att försöka få barnen att själva bli engagerade i renoveringen. Det är speciellt de större killarna som inte så gärna vill hjälpa till. De små barnen på 7-13 år hjälper gärna till i den mån de förmår. Men de större killarna å andra sidan, och de har ju musklerna för arbetet, står ofta med armarna i kors och tittar på. Det finns en tjej, Atlile, som är arbetssam och mycket duktig på att arbeta. Hon skall verkligen ha en eloge för sitt goda arbete.

 

Arbetet pagar for fullt !!!

 

Snart ar koket och sovrummet/forradet klart.

Lennart kör sand, grus, majs, bönor, potatis och allt annat smått och gott till detta stora hushåll flera ggr/vecka i vår gamla väl använda Toyota pickup från -86 . Det är verkligen Guds nåd att den bilen fortfarande hänger med!!

 

Tack än en gång till ALLA Er som ger oss ekonomiskt stöd så att detta är möjligt!  Vi planerar nu för fullt och gör inköp till julklappar till barnen på barnbarns hemmet.


RSS 2.0