Sammanfattning maj 2016 - maj 2017

 

 

Boende ”Hemma” på heltid är i dag 29 personer. ”Hemma” är idag uppdelat på fyra boenden:

- Siriras (Merufarm)

- Davids

 -Matisi 1

- Matisi 2

Skaran med hemmaboende ökas med sju studenter ca 4 månader/år då skolorna har lov och de inte får bo kvar inom skolområdet.

Vi har fortfarande samma ekonomiska ansvar trots att barnbarnen bor på olika platser i Kitale eller på sina studieorter (Nairobi, Mombasa, Kisi, Eldoret). Denna omflyttning har skett på grund av olika omständigheter och egna önskemål.

Skaran som finns inom vårat ekonomiska ”paraply” har vuxit med 8 barnbarnsbarn och en ingift hustru sedan starten 2007. Sirira har också fått ytterligare fem barnbarnsbarn under denna period men de bor tillsammans med sina föräldrar i eget hem. Vi träffar dem regelbundet men de klarar sin ekonomi själva.

Fyra barnbarn bor kvar hemma och har arbete.

Fyra barnbarn har flyttat hemifrån, skaffat bostad och arbete på annan ort. Ett barnbarn har flyttat hem till sin syster och hennes familj på annan ort.

 

Aktuell skolsituation

Förskola: 1 elev

Grundskola: 9 elever

Gymnasium: 6 elever

Universitet/Högskola: 6 elever

Yrkesskola: 1 elev

Datakurs: 3 elever. En av killarna går en längre kurs, grafisk/designkurs och bor under tiden hos sin äldre bror i Nairobi.

Tre av barnbarnen har under de sista åren tagit studenten och har inte på börjat någon högre utbildning p.g.a att pengar saknas. De har alla tre sökt jobb men som outbildad är det otroligt svårt att komma in på arbetsmarknaden. De är väl medvetna om att yrkesutbildning krävs och har alla en stark längtan att få börja studera.

En av eleverna på universitetet fick sin utbildning avbruten pga att kursen drogs in efter 6 veckors skolgång! Tyvärr hjälpte inte universitetet till med någon omflyttning men hans plats finns kvar och han kan påbörja kursen igen i höst om ekonomiska möjligheter finns. Han har med stor iver sökt jobb men inte fått något. Han har bra studentbetyg (B+) och får därför reducerad avgift på universitetet.

Jordbruk

Utsäde till majs, bönor och allehanda grönsaker är inköpta och planterades i april 2017. Förhoppningsvis är de nu ganska självförsörjande på basfödan och grönsaker. Bananträden ger god skörd och används både för eget bruk och som inkomstkälla.

 

 En del tragiska händelser hände under det senaste året.

-          Barnbarnsbarnet Billy, 11 månader gammal dog i november 2016. Vena och hennes man träffades när de båda gick på yrkesskolan där hon utbildades till frisör och han till byggnadsarbetare. De gifte sig och flyttade till hans ”föräldragård”. De fick sonen Billy som insjuknade i malaria och tyfoid. Han fick behandling men tyvärr gick hans liv inte att rädda. Enligt traditionen hölls en begravning med ca 500 gäster. Det var hjärtslitande att se de unga föräldrarnas sorg under begravningen och de har också mått mycket dåligt under en längre tid efteråt.

-          Alexander, 7 år spelade fotboll tillsammans med sin syster och ramlade så olyckligt att han fick en fraktur på höger underben i mitten på februari 2017. Då pågick fortfarande läkarstejken och vi fick åka till två sjukhus som var stängda innan vi kom till ett privat sjukhus där Alexander blev behandlad. Benet röntgades och gipsades och han fick ligga kvar ett dygn på sjukhuset. Vid återbesöket en vecka senare var gipset tvunget att brytas upp och benet gipsades om. Han fick kryckor och var borta högst 10 dagar från skolan. I dag springer han och spelar fotboll igen.

-          Ester insjuknade i malaria och tyfoid i oktober 2016. Tillfrisknade inte och blev inlagd på sjukhus. Då upptäcktes det att hon hade fel på två hjärtklaffar, troligen medfött. Hennes tillstånd var kritiskt i flera månader och behandlades i väntan på operation.Tyvärr hade Ester inget ID-kort och därför kunde operation ej genomföras. Det  ansöktes om ID-kort som blev klart i december 2016 men då var det läkarstrejk och ingen operation kunde göras. Operationen var tvungen att göras på ett statligt sjukhus och försenades därför. Tillståndet försämrades och hon fördes till Kenyatta National Hospital i Nairobi för operation när läkarstrejken var slut. 26 timmar efter ankomsten till sjukhuset avled hon endast 19 år gammal. Kroppen fraktades tillbaka, ca 40 mil till Kitale och begravningen hölls där.

Enligt traditionen samlades pengar in till omkostnader för begravningen från släkt och vänner samt kyrkor. Det bjuds alltid på mat i samband med begravningen eftersom många kommer långväga ifrån, gående, cyklandes eller om man har råd med buss.

Ester hade fått utbildning till sömmerska och utförde en del syarbete i hemmet under sin sjukdomstid. Ester fick avsluta sitt liv alltför tidigt och är saknad av många nära och kära.

Målsättningen är som tidigare att barnbarnen ska få en yrkesutbildning, skaffa sig ett arbete och kunna försörja sig själv. I Kenya fungerar det så att man efter avslutad yrkesutbildning får börja praktisera inom sitt yrkesområde. Det är svårt att få tag på både praktik och fast anställning. Många gånger får man arbeta utan lön eller t.o.m. betala för att göra sin praktik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Telefonerna anlänt från Sverige.

 
 
Vår värld förändrades ju på alla plan både i Sverige och så även i Kenya
när internet blev tillgängligt på mobiltelefonerna. De gamla "hederliga"
mobiltelefonerna som endast kunde hantera sms och samtal används 
förtfarande i stor utsträckning i Kenya och då särskilt av den något äldre 
befolkningen. Till saken hör också att det fasta telefon nätet inte är utbyggt 
och det alltid varit mycket problem med detta i Kenya.
 
För den som idag studerar är det ett krav från olika utbildningscenter att
 
man har en Smartphone eller Iphone om man inte har en egen dator. De
finns i Kenya men är dyra och inte alls av den kvalitet som de vi köper i Sverige.
 
  
 
 
   
Intresset är stort även från de små!
 
 
Glada blev desa damer när de fick varsin gammal välfungerande Nokia!
 
 
När vi reser till Kenya eller får besök från Sverige så är vi mycket tacksamma
när vi får begagnade telefoner och datorer för att kunna ge vidare till behövande.
 
Så skedde nu i våras när flera kom och hälsade på oss. Vi fick totalt 9 telefoner.
Det var med stor glädje vi laddade och kopplade upp dessa och fann att åtta av nio 
telefoner hade fungerande batteri och var "olåsta" så att det var bara att köpa Sim-kort
och börja ringa! Den som ej fungerade var låst och det var bara att lämna in den och
få den upplåst!
 
TACK för att 
 
 
 
 
 RSS 2.0