Vatten över och under jord!

När jag besökte Barnbarnshemmet i torsdags så hade de åter vatten i brunnen. Tack och lov för det! Men det är allt svårt för vissa av dem att bara ta dricksvattnet ur tanken, det kommunala vattnet. Det är mycket lättare att ta där än ur brunnen när de t. ex ska bara vatten för att ta sig en dusch. Sirira blev mycket upprörd när hon såg att de ej satt på låset till vatentanken så hon sa till på skarpen.


Rezina och Phylis bär vatten till duschrummet.

Jag hade med mig gardiner och förhängen till Siriras hus och till Tjejernas hus. Det blev mycket bra när de satt upp det och glädjen var stor. En av killarna som sover i huset där rummet inte har något fönster undrade:"VAD ska vi få för någonting????" Vi hade köpt några fotbollsplanscher som de fick för att sätta upp på väggarna. Vi har ju inte kunnat göra något för att förbättra Pojkarnas och Toms hus ännu. Det får anstå tills vi har pengar för det.


I går, fredag var det många mörka moln på himlen. Regnet ville inte komma MEN när vi lagt oss så öste regnet ner. Tack och lov även för det! Idag på morgonen är det åter solsken. /Margareta

Sista veckan!

I lördags besökte jag Sirira i samband med att jag hälsade på en annan familj i Merufarm. Den familjen följde mig en bit på väg hemåt, ja ända hem till Siriras farm. På vägen anslöt sig även Gladys, en pastor i en närliggande kyrka.




Kennedy hade varit där under dagen och bytt kranen till vattentanken då vi ville ha lås på den. Tyvärr är det just nu inget vatten i brunnen. Det har varit torrt under en så lång tid och det är regnperiod nu men ännu har regnet inte kommit. Alla ber om regn och väntar på det. Sirira bjöd på lunch, majs och bönor samt te. Gott som vanligt!
Det var full aktivitet på gården. Alla plaststolar tvättades, klädtvätt därtill. Farmar-Kennedy grävde gropar så att trädplantorna kan planteras när de kommer, Bonface var Farmar-Kennedy behjälplig.


Idag, måndag 18/4-11 har Farmar-Kennedy och jag köpt frön till grönsakslandet. Vi fick gå i många affärer innan vi fick tag på det vi skulle då mycket var slutsålt. Gardintyg samt tyg till att avdela två rum är också inköpt och lämnade till vår sömmerska Judith. Lillemor hämtade soffkuddarna som Judith sytt färdigt och det ska bli spännande att se hur de kommer att ta sig ut när de kommer på plats. Vi har också deponerat pengar hos Saboti Holesale och Bookshop 2000 så att det ska fungera under de månader som Lillemor och Lennart är i Sverige. Det är många saker att komma ihåg och verkställa den här sista veckan innan vi åker hem till Sverige.

Phylis,Mildred, Rispa och Atline.

Sen eftermiddag fick vi besök av Atlin, Mildred, Phylis och Rispa som kom för att besöka Lillemor då de hört att hon har ont i halsen. Det är vanligt att man besöker de som är sjuka, det tillhör den kenyanska kulturen. Lillemor tog fram några leksaker och alla tjejerna satte igång att leka med dem. Det var bl a små kopparpannor, hinkar som vi kan ha hemma som prydnadssaker. De fick vatten och lekte att de kokade ugali (gröt),bar en hink vatten på huvudet m.m. Sedan tog vi fram ett pussel där man ska klä de olika dockorna. Även det fann de stort nöje i. /Margareta



Besök hos ögonläkare

I onsdags råkade Samson, 10 år ut för en olycka. Han stod för nära brunnsveven när vatten hinkades upp och träffades av veven över höger öga. I går, torsdag var ögat fortfarande igensvullet och han hade dubbelseende. Därför tog vi honom med till ögonläkaren i Kitale. Atline, Phylis och Damaris följde också med som stöd för honom så det var en fullpackad bil som åkte iväg då även rektor Kenneth följde med till stan.

Damaris, Phylis, Atline och SAmson i väntan på att ögonläkaren ska komma till sin mottagning.

Ögonläkaren undersökte Samson och konstaterade att han bl a behövde antiinflammatorisk medicin i tablettform samt ögondroppar. Precis som ordinationen var till Vena så ska ögat baddas med varmt vatten och masseras ett par gånger per dag. Venas öga är idag helt bra. Denna ögonläkare är en mycket kunnig och sympatisk man som uttrycker sin tacksamhet för vad vi gör för dessa barn. Han säger till dem att alla  får inte en sådan här chans och att det är viktigt att ta vara på den samt att sköta skolarbetet på bästa sätt.

Undersökning av ögat. Atline tittar på.

 

Ögondroppar ges.

 

Vi hann också med ett besök på Iroko där barnen fick  Fanta samt var sin halva portion chips. Därefter åkte de hem på två motorcyklar./Margareta


Informationsmöte

Torsdag den 14 april träffade Lillemor och jag Sirira tillsammans med socialarbetaren Emily, rektorn för Hill School Kenneth för att informera om hur vi planerat inför de kommande månader då ingen av oss är här.

Vi kommer att deponera pengar på Saboti Holesale så att Mark tillsammans med Emily kan handla basvaror där var 4:e vecka tillika med grönsaker från Ester på Marknaden. I samband med det kommer de att hämta 4 säckar majs och 1 säck bönor hos våra grannar, familjen Singer. Emily kommer att ge Sirira kontanter 1 gång per månad och resten av de månatliga kontanterna sätts in på ett konto som Mark och Mercy har tillgång till. Detta för att Sirira ska kunna köpa ägg, grönsaker, betala malningen av majs, köpa kerozin m.m. samt ha lite kontanter till oförutsedda utgifter.

Pengar för skolböcker och övrigt skolmaterial kommer att deponeras hos en bokhandlare som Lillemor och Lennart har känt under många år. Betalning av skolavgifterna till Hill School för termin 2 kommer att göras nästa vecka. Vad som tillkom där, förutom avgifter för examen, är att varje barn ska betala för 10 tegelstenar à 6 ksh/styck. Detta bestämdes på en träff med föräldrarna alldeles nyligen då man vill förbättra skolbyggnaderna.

Vi gick även igenom en del andra praktiska saker. Bl a kommer vi att byta kranen till vattentanken och sätta på en kran med lås. Detta då det kommunala vattnet endast ska användas som dricksvatten, allt övrigt vatten ska tas från brunnen. Sirira jublade när Lillemor föreslog detta byte då det är svårt att få barnen att använda brunnsvattnet i den utsträckning som de ska. Det syns mycket tydligt att det kommunala vattnet används flitigt då det har bildats ett litet dike från vattentanken tvärs över gårdsplanen.

Sirira framförde åter sitt TACK för all den hjälp hon fått under det senaste året. Rektorn tog även upp hur svårt de haft det under några år innan Lillemor och Lennart började hjälpa dem förra året. Under vår träff hörde vi hur barnen lekte och hade roligt.  Rektorns kommenterade det med att mätta och glada barn gör så vilket vi verkligen har upplevt när vi besökt Merufarm. Så TACK till alla ni som varit och är med och hjälper Sirira och hennes barnbarn./Margareta

 


Aktiviteterna flödade.


Helabarnbarnshemmet flödade av liv idag !

Missionens socialarbetare Emily tillsammans med rektorn för Hillschool , Margareta och och jag hade idag en sittning på ca 2-3 timmar . Då var den goda lunchen med de sedvanliga bönorna och majsen inkluderat.E
ftersom vi snart åker härifrån någrs månader så fodras det en ordentlig planering och det var det vi ägnade tiden åt idag. En del av de minsta barnen var också meden stund....framför allt så ÄLSKAR de att vara med när man tar kort!!









Vi-skogen


Hezekiel från Vi-skogen tillsammans med Farmer-Kennedy som
ansvarar för planteringen på Merufarm.  Lennart Berglund har byggt
det hus som vi skymtar i bakgrunden.

Vi träffades på Vi-skogen onsdag morgon för att hämta de plantor som de skulle ge till Sirira. Hezekiel tog emot oss och visade oss runt och informerade om hur de olika plantorna skulle sättas. Problemet just nu är att det inte har regnat på länge. I köksträdgården kan vi inte plantera förrän regnet kommer. En del träd går att plantera i nuläget men Hezekile rådde oss att börja med att gräva gropar för plantorna och invänta regnet.



Farmar-Kennedy plockar fram ved som vi ska köpa.

Vi-skogen säljer också ved. Vi köpte ett lass ved för 1500 ksh. När det var lastat på bilflaket lastades plantorna på och vi var redo för att åka till Merufarm. Hezekiel följde med för att där åter ge oss instruktioner. Farmar-Kennedy hade cykeln med sig varför den lastades överst på vedhögen och Farmar-Kennedy satte sig också på flaket.


Klara för avfärd till Merufarm.

Så körde vi iväg men kom inte utanför Vi-skogens område innan bilen stannade pga bensinbrist. Chauffören lyckades på något vis pumpa så att bilen gick att starta och vi körde i hast samt tutandes på all annan trafik till en bensinstation. Där tankade vi och luft fylldes i däcken. Därefter fortsatte färden till Merufarm. Det var mycket vingligt och kändes osäkert pga den tunga lasten och hastigheten som bilen framfördes i. Men vi kom lyckligt och väl till Merufarm. Glädjen blev stor över veden samt plantorna. Det som slog mig var att de mindre barnen kände igen plantorna och konstaterade att här är det avocado, det här är mapera o.s.v.


Avlastning på Merufarm.

Det har varit fantastiskt att uppleva den välvillighet som Vi-skogens personal gett oss. De pratar mycket gott om all hjälp som Sverige har gett Kenya genom bl a trädplanteringen. /Margareta







Arbetsbeställningar

Tisdag, en stadsdag för att uträtta ärenden åt Barnbarnshemmet. Jag började med att besöka Vi-skogens kontor för att få reda på när vi ska hämta plantorna under morgondagen. Så köpte jag gardintyg, tyg till förhängen till 4 sovrum, 12 kuddar till 2 soffor samt galon att klä de med. Judith, vår sömmerska kommer att sy allt detta och på lördag eftermiddag ska det vara klart för avhämtning.

 

Sömmerskan Judith i samspråk med Lillemors hemhjälp Rose. Judith sitter i detta hörn och arbetar. Hon har ett förråd tvärs över gatan där hon förvarar allt sitt material inklusive symaskinen.

 

Lillemor och jag åt lunch tillsammans med Milca. Milca arbetar på en radiostation som journalist och har känt Sirias familj under många år. Hon gjorde ett radioprogram om familjen, som hon verkligen tagit till sitt hjärta, och det var på så sätt som Fader Finton kom i kontakt med familjen. Det resulterade ju i att katolska kyrkan köpte land i Merufarm och lät bygga 6 hus. Det är bra att lära känna människor som har kontakt med Sirira, på så sätt kan vi få  frågetecken uträtade samt hjälp på olika sätt.

 

Kennedy i färd med att påbörja arbetet med diskstället.

 

Så var det dags att träffa Fundi-Kennedy för att gå igenom vad som fattas på det beställda arbetet med de nya fönstrena och dörrarna i två av husen på Merufarm. Ett fenomen som jag lärt mig är att det tar väldigt lång tid att få saker slutförda och att man måste stöta på flera gånger innan det blir gjort. Jag vet inte hur många gånger vi träffats i detta ärende och hur många timmar som vi suttit tillsammans och gått igenom samma saker. Då vi nu snart åker hem till Sverige är vi angelägna om att det ska bli klart med de saker som vi påbörjat. Vi har nu fått ett löfte om att det som fattas ska bli klart under denna veckan. /Margareta

 


Lördag på Merufarm


Lennart tillsammans med Sheila, Zena, Benta och Phylis.

Paus i arbetet med att köra kodynga på lördag förmiddag. Just nu håller några av barnen på att lasta av kodyngan och Lennart hälsar på de övriga. Sirira bjuder på en kopp te under tiden.


Hårsalong på Merufarm


Sen eftermiddag i lördags var vi bjudna på middag på Merufarm med anledning av att Lennart åker tillbaka till Sverige påsöndag d.10/4-11.När vi kom dit var tjejerna i full gång med att frisera varandra. Det går åt en hel del löshår samt svart bomullsgarn till det. Nu när det är skollov passar de på att ändra frisyrer då det ej är tillåtet att ha annat än sitt naturliga hår när de går i skolan. Håret ska vara mycket kortklippt och man kan bli hemskickad från skolan om man är för långhårig.

Vi bjöds på kött, fisk, potatis blandat med ris samt vitkålsgryta. Allt var mycket gott. Trivsam stämning runt matborden och god gemenskap. Innan vi bröt upp och åkte hem sjöng vi några sånger och Sirira avslutade med att be en bön. /Margareta

Kodynga!

Lennart engagerar sig i anläggningen av bananodlingen. Han har fått tag på kodynga på Kitale Club och var i fredags sysselsatt med att köra dyngan till Merufarm. Det blev totalt 4 lass och det femte ska köras dit nu på lördagmorgon. Tre män engagerades för att samla ihop dyngan och lasta på den på bilen på Klubben. Väl i Merufarm så var killarna där ivriga på att lasta av. Ännu ivrigare var några av  dem på att hoppa upp på flaket och åka med en bra bit på väg mot stan för att sedan ta sig en promenad hem.

 

Småttingarna trivs mycket bra tillsammans med Lennart.


Efter att alla lass var körda fick barnen tvätta bilflaket vilket de gjorde med stor iver.

Lövruskor och såpa används vid biltvättningen. /Margareta


Arbete på olika nivåer.

De senaste fyra dagarna har jag varit till Merufarm. På onsdag och torsdag åkte jag dit för att umgås med de som var hemmavid. Hill School stängde för terminen i går, fredag men några av eleverna var hemma antingen onsdag eller torsdag. Phylis fortsätter att virka och är mycket idog med det, Benta kommer inte långt efter och hon utstrålar GLÄDJE när hon sitter där med sin virkning. Så är det ju Cathrine som verkligen kan virka och som har tagit sig an ett större projekt. Vi prövade också på att göra en garnboll med hjälp av två runda, små kartongbitar som vi fyllde med garn. Förvåningen var stor när jag klippte i garnet, tog bort kartongbitarna och knöt till så att bollen formade sig.

Jag köpte flätade plastväskor på Marknaden för 8 – 18 sek styck åt dem för att ha virkgarnet i. Nu är de så rädda om väskorna att de inte vill ställa ner dem på marken!!!! Syftet med väskorna var ju att de skulle ha lättare för att inte smutsa ner garnet.

Det nygjorda diskstället har tagits i bruk och underlättar diskningen. Igår, fredag var det stortvätt på gång. Tack och lov att många delar på arbetet. Fönsterputsningen har också kommit igång. En del av gardinupphängningarna är på plats så nu fattas bara gardinerna. Judith har sytt dem färdiga men vi måste köpa tyg till ytterligare några fönster. Så har jag kollat på galon till soffkuddarna. Tjejerna önskade sig mörkgrönt men jag har bara hittat grå, brun och vit galon.

 

Sheila och Zena i diskartagen!

Vena hade ett helt igensvullet vänsteröga och hade haft det sedan i tisdags. Så igår, fredag liftade vi med Lennart in till stan för att gå till ögonläkaren. Phylis följde med som moraliskt stöd. Väl framme hos doktorn så satt han i väntrummet och läste tidningen. Vi fick komma in på undersökning direkt. Syntest gjordes, ögonen kollades både med hjälp av en vanlig ficklampa och med ett oftalmoskop. Hans diagnos löd: staffylocockinfektion. Behandlingen blev att tvätta ögat samt massera med varmt vatten 3 ggr dagligen, ögondroppar samt 2 olika slags mediciner därtill. Medicinen fick vi köpa av läkaren. Om allt går som det ska så kommer en stor förbättring att ha skett inom 3 dagar. Vi hade tur och fick lift med Lennart tillbaka till Merufarm så inom ett par timmar hade vi avklarat detta läkarbesök. Vi hann även med att köpa chapati så när vi kom hem fick alla te samt chapati. Det är något som de uppskattar mycket. När Sirira kom in för att servera te så påpekade hon speciellt till mig att hon inte hade någon tekanna att servera teet ur.

Christine och Bonface i full färd med att så bönor och majs.

Lördag var det dags för sista lasset med kodynga. När vi kom dit på morgonen så var de i full färd med att plantera majs och bönor.Sirira hade sagt till att det skulle odlas majs på hela landet så Farmar-Kennedy vågade inte göra annat än hon sagt. Vår planering, tillsammans med personal från Vi-skogen var ju att de också skulle anlägga en köksträdgård på ½ acer. Dessutom några rader Suspania och Caliandra mellan majsodlingen och köksträdgården för att få skugga samt jordförbättring. Så vi fick prata tillsammans med Sirira och bereda plats för köksträdgården. Det är mycket vanligt att man här i Kenya vill odla majs på all mark man har./Margareta


Arbete och lek på Merufarm.

Kennedy bygger diskställ tillsammans med Farmar-Kennedy och Bonface.



Äntligen är arbetet med diskstället igång. Det underlättar mycket om man har någonstans att lägga de rena kärlen efter det att man har diskat. Det är även mer hygieniskt att kärlen får torka i solen än att man lägger ihop dem i hinkar eller baljor. Det blir ju alltid lite spillbitar när man arbetar med trä. Det var de mindre barnen inte sena att ta vara på och använda i sin lek. Vanligtvis så har de leksakerna inlåsta men jag lyckades med att få dem att ta fram en traktor och en bil (julklappar). Det var mycket roligt att se dem leka och ha roligt.

Ben och Belinda leker av hjärtans lust!

 

Då jag frågade efter leksakerna som jag visste att de fått till julklapp fick jag denna fråga av Kennedy: "Sa ni att de skulle leka med leksakerna hela året?" Jag blev konfunderad av frågan. Kennedy förklarade att de ofta är så att det man får vid jul ska man bara använda när det är jul. Så han trodde att de spar sina leksaker tills det blir jul igen. Jag försökte att förklara för de äldre barnen att vi vill att de ska använda de saker som de fått och inte låsa in dem. / Margareta


Groparna är färdiggrävda.



Sirira och Mrs Usagi tittar på groparna som är grävda.

Idag har de 162 groparna för bananplantorna grävts färdigt. Det är ett tungt jobb men trots det så var det ett tiotal mycket unga killar som var med och grävde. Man har hållit på sedan i lördags med grävningen. Mrs Usagi berättade att hon fått lära sig av sin mor att man ska kolla mycket noga att det arbete som man beställt är utfört. Då detta gjordes idag upptäcktes att det var grävt två hål för litet så männen fick gräva dess innan avlöningen betalades ut. 100 ksh per hål som ska vara 3 x 3 x 3 feet betalas.




Arbetarna i full aktion med att gräva groparna./ Margareta


Planering av olika de slag!


Bananodlingen förbereds!

Tisdagen innehöll en hemmaförmiddag med planering av olika de slag. Det är mycket som vi ska komma ihåg inför hemresan. Många hjälpbehov som ska tillgodoses även när Lillemor och Lennart är hemma i Sverige. Det är inte så lätt som hemma att lämna kontanter eller öppna bankkonton här.  Lennart var iväg och inhandlade bönor samt gödning.    Den inköpta majsen och bönorna kommer att förvaras hos grannarna Singer här i Milimani. Varje månad kommer Mark att hämta behovet för en månad under tiden som Berglunds inte är här. Majsen och bönorna förväntas stiga i pris så därför är det bra att ha kunnat köpa in nu.                                                                                                                                                                    På eftermiddagen åkte jag tillsammans med Lennart en sväng till Merufarm där det var full aktivitet med att gräva gropar på åkern samt att hacka för hand. Under kvällen skulle de börja plantera majs runt husen där jorden var jättefin.

Kennedy hackar för hand där det ej går att plöja med traktorn!

När det var gjort åkte vi till stan där jag bl a träffade Lillemor och Kennedy. Vi gjorde upp om diskstället som han ska bygga vilket kommer att kosta 7000 ksh. Så ska det sättas upp krokar så att vi kan hänga upp gardiner för fönstrena, förhängen för dörrar och framför sängarna. Det är otroligt men sant att det är så mycket krångligare att få till dessa enkla saker här än hemma. Hur vi än planerar och tycker att vi talar om hur det ska vara så blir resultatet ofta inte vad vi avsett. Därför gäller det att vara övertydlig och även vara med själv när det ska göras. / Margareta


Planering av plantering!

Måndagen den 4 april åkte Lennart och jag till Barnbarnshemmet tillsammans med Hesekiel, en man från Vi-skogen för att på ort och ställe titta på vad som är lämpligast att plantera där. Väl där var det full aktivitet på åkern. Det var minst 10 man som grävde hål för de 165 bananplantorna som ska planteras. Varje hål ska vara 3 x 3 x 3 feet. Det såg ut att vara ett mycket tungt och slitigt arbete. Arbetsredskapen var delvis undermåliga. Det är Mama Africa, Mrs Usagi som ansvarar för banan-odlingen som upptar ca ¼ acer. Tre olika sorters bananer föreslås, dels för matlagning och dels för att äta på det sätt som vi är vana med. Det finns högväxta och kortväxta bananplantor. Mellan bananplantorna kommer vi att plantera Cassava, vilket är vanligt att man gör.

”Farmar-Kennedy” var i full gång med att hacka upp åkern där det inte gick att plöja med traktorn. Bonface hackade också upp jord vid husen där det också ska odlas grödor. En del av skolbarnen var hemma från skolan då det var föräldradag, Christine, Toms fru arbetade hos någon granne med att tvätta kläder. Det var full aktivitet hemma hos Sirira vilket var roligt att uppleva.

Hesekiel kom med följande förslag:

1. En köksträdgård anläggs där det ska odlas bl a vitkål, pumpa och lök tillsammans med olika lokala grönsaker. Det kommer att uppta ca ½ acer av landet.

2. Majs och bönor odlas bredvid köksträdgården. Det kommer även att odlas fyra rader med Napiagräs varvat med rader av Caliandra. Detta för att ge näring till jorden, skydd för vind och blåst samt skugga.

3. Nästa område ska vara för djurens behov. Där kommer de att odla Napiagräs, Caliandra och Lucina vilket är gräs och träd som har god inverkan på djuren. För att ha mat till 4 mjölkgetter behöver man sätta 600 Calinadraplantor. De ökar mjölkproduktionen, ger getterna god hälsa och är bra för uppfödningen av killingar. Caliandraplantorna ger även nektar vilket kan vara bra för farmens kom-mande behov.  Detta område befinner sig bakom tjejernas hus och där toaletterna är. Där planeras även att byggas ett hönshus bakom Toms hus samt ett skydd för getterna och fåret närmare vägen.

4. Nästa del av planeringen omfattade fruktträden som kommer att planteras nära boningshusen. Papaya och passionsfrukt ger skörd ett år efter planteringen. Längre tid tar det för avokado, guava och apelsiner att ge skörd. Runt dessa fruktträd ska en häck av Caliandra planteras.

5. Så kommer det att planteras träd av olika slag. På gården föreslås att det planteras en Benjamin-ficus (för att ge skugga) samt vid infarten Bottle brus-träd. De blommar med vita eller röda blommor som liknar en flaskborste och är mycket vackra. Lillemor och jag önskar även att plantera Bouganvilla i närheten av husen. Runt staketet planteras högväxande träd.

Lennart startade dagen tidigt med att åka och köpa 15 säckar majs. Han åkte ca 3,5 mil utanför stan och var då ungefär 7 km från gränsen till Uganda. Vi kommer att köpa ytterligare 4 säckar majs på Marknaden, strax före påsk, vilket innebär att majsbehovet fram till september är tillgodosett. Lennart kommer, i morgon, att köpa bönor så att även det räcker fram till september.

 

/Margareta

Skoluniformen stryks med kol - strykjärnet !




Minst en gång per vecka tvättas skoluniformerna - skjortan eller blusen 2ggr/vecka.
Här är det Shiela som tvättat och pressat sin veckade kjol och nu stryker blusen med kol strykjärn !! Eftersom det inte är någon självklarhet att få gå i skolan här så sätter manära i att vara hel, ren och välvårdad här.
Inte helt lätt att få rent när allt tvättas med " tvätt tvål" och kallt vatten ska jag säga !

När vi kom -96 försökte jag mig på att handtvätta men för mig var det omöjligt att få kläderna rena - de är fantastiska på att få de värsta fläckar att bara försvinna här!!!
Till skoluniformen för flickor är det vita sockor . Varje årstid har verkligen sina problem här .Regnperioden bjuder på leriga,hala vägar med oerhörda vatten ansammlingar - under torrperioden så är det damm och åter damm ! Båda delarna gör att de vita sockorna är HÅRD TVÄTTADE !

När vi kom till Kenya -96  försökte jag mig på att tvätta flera ggr för hand och i kall vatten. Helt omöjligt att få vita sockor rena MEN för folket här så går det fantastiskt bra.....de är helt otroliga !!
Även att stryka ljusa blusar/skjortor med strykjärn med svart kol i tycker jag är en otrolig prestation . Har aldrig sett att det svarta någonsin färgat/kladdat av sig!
Men har aldrig själv kommit på iden att ens prova själv !


Solcellslampor från Sverige !

Glädjen och förvåningen är stor när solcells lampor och ficklampor packas upp och frågorna är många och alla vill prova att tända och släcka lamporna !
Troligen har ingen av barnen och absolut inte Sirira någonsin sett en lampa som laddas upp av solen...tänk att slippa dyra batterier och få en bra belysning på kvällarna - TOPPEN !
Det är Lennart som hade med sig dessa lampor när han kom tillbaka från Sverige för 1 vecka sedan.De har skänkts av underbara vänner i Sverige ....stort TACK !
Sirira har även fått brev från Alexander och en sponsor från Sverige och vi läser högt och översätter.
Hon är så glad och tacksam och vill att vi absolut ska ta kort på henne med brevet och fotot framför sig...vilket absolut måste göras !!
Stort tack alla vänner som ber, tänker och på alla sätt hjälper denna familj!!



Arbetstillståndet klart.


Jag och Lennart har ju tidigare jobbat med Trosgnistans mission under flera år jag hade då det arbetstillstånd som krävdes för att jobba i Kenya men det avslutades ju 2001.

Sedan dess har vi båda haft turist visum på tre månader i taget som kan förlängas till högst sex månader totalt per besök i Kenya samt en kostnad på 50 US dollar per gång - detta har dock sänkts till 25 dollar.

Sedan arbetet med Sirira och hennes barnbarn startade så har vi alltså förlängt till sex månader men det var bara att inse att den tiden inte räckte till här ute!
Så via Trosgnistans organisation här i Kenya så bad vi att de skulle ansöka om arbetstillstånd för mig. Missionens styrelse måste dock säga sitt JA till detta - vilket de till min glädje gjorde. De skrev sedan ansökan till Immigration office -jag hade redan fyllt i min del .
Att få arbetstillstånd här är absolut inte lätt - papper och blanketter ska fyllas i med stämplar och underskrifter. Man kan inte skicka med post - kan ta flera veckor. Istället skickar men med ett Vakt/Transportbolag somhar egna bilar och far härs och tvärs över hela landet .....mycket bra och effektiva ! Ordning och reda med kvitto på allt man skickar och tar emot.
Pastor William som är en av missoinens ledare i Nairobi gjorde sedan ett underbart jobb !! Han besökte Immigration i tre dagar i sträck för min räkning och inte 5-10 minuter åt gången utan många timmar varje dag !!
Och efter en rätt nervpirrig vecka för min del så kom beskedet .....ARBETSTILLSTÅNDET KLART för 2 år framåt !!

Jag är så tacksam både till Trosgnistan som var så positiva till det hela, pastor William som lade ner så mycket tid och arbete för att hjälpa mig  samt till Gud som jag är helt övertygad om har en plan inte bara för Sirira och hennes barnbarn utan även för Margaretha och Lennart och mig !
Gud ÄR verkligen god och arbetet fortskrider för fullt !! TACK också till Er alla som hjälpt oss ekonomiskt så att detta är möjligt !

Snart avgår bussen till stan !


Bussen med Sirira-Mercy, Belinda, Samson, Steven, Rispa och Yvonne är snart på väg in till stan ! Underbart roligt att se de mindre barnen leka så glatt tillsammans.
De är glada, mätta och belåtna och leker verkligen för fullt !
I bakrunden syns en del av den nyplöjda åkern samt toaletten och duchen.

RSS 2.0