Planering av plantering!

Måndagen den 4 april åkte Lennart och jag till Barnbarnshemmet tillsammans med Hesekiel, en man från Vi-skogen för att på ort och ställe titta på vad som är lämpligast att plantera där. Väl där var det full aktivitet på åkern. Det var minst 10 man som grävde hål för de 165 bananplantorna som ska planteras. Varje hål ska vara 3 x 3 x 3 feet. Det såg ut att vara ett mycket tungt och slitigt arbete. Arbetsredskapen var delvis undermåliga. Det är Mama Africa, Mrs Usagi som ansvarar för banan-odlingen som upptar ca ¼ acer. Tre olika sorters bananer föreslås, dels för matlagning och dels för att äta på det sätt som vi är vana med. Det finns högväxta och kortväxta bananplantor. Mellan bananplantorna kommer vi att plantera Cassava, vilket är vanligt att man gör.

”Farmar-Kennedy” var i full gång med att hacka upp åkern där det inte gick att plöja med traktorn. Bonface hackade också upp jord vid husen där det också ska odlas grödor. En del av skolbarnen var hemma från skolan då det var föräldradag, Christine, Toms fru arbetade hos någon granne med att tvätta kläder. Det var full aktivitet hemma hos Sirira vilket var roligt att uppleva.

Hesekiel kom med följande förslag:

1. En köksträdgård anläggs där det ska odlas bl a vitkål, pumpa och lök tillsammans med olika lokala grönsaker. Det kommer att uppta ca ½ acer av landet.

2. Majs och bönor odlas bredvid köksträdgården. Det kommer även att odlas fyra rader med Napiagräs varvat med rader av Caliandra. Detta för att ge näring till jorden, skydd för vind och blåst samt skugga.

3. Nästa område ska vara för djurens behov. Där kommer de att odla Napiagräs, Caliandra och Lucina vilket är gräs och träd som har god inverkan på djuren. För att ha mat till 4 mjölkgetter behöver man sätta 600 Calinadraplantor. De ökar mjölkproduktionen, ger getterna god hälsa och är bra för uppfödningen av killingar. Caliandraplantorna ger även nektar vilket kan vara bra för farmens kom-mande behov.  Detta område befinner sig bakom tjejernas hus och där toaletterna är. Där planeras även att byggas ett hönshus bakom Toms hus samt ett skydd för getterna och fåret närmare vägen.

4. Nästa del av planeringen omfattade fruktträden som kommer att planteras nära boningshusen. Papaya och passionsfrukt ger skörd ett år efter planteringen. Längre tid tar det för avokado, guava och apelsiner att ge skörd. Runt dessa fruktträd ska en häck av Caliandra planteras.

5. Så kommer det att planteras träd av olika slag. På gården föreslås att det planteras en Benjamin-ficus (för att ge skugga) samt vid infarten Bottle brus-träd. De blommar med vita eller röda blommor som liknar en flaskborste och är mycket vackra. Lillemor och jag önskar även att plantera Bouganvilla i närheten av husen. Runt staketet planteras högväxande träd.

Lennart startade dagen tidigt med att åka och köpa 15 säckar majs. Han åkte ca 3,5 mil utanför stan och var då ungefär 7 km från gränsen till Uganda. Vi kommer att köpa ytterligare 4 säckar majs på Marknaden, strax före påsk, vilket innebär att majsbehovet fram till september är tillgodosett. Lennart kommer, i morgon, att köpa bönor så att även det räcker fram till september.

 

/Margareta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0