Majs skörden

 
 
April 2012.
Majs är basfödan i Kenya och används till att göra "ugali" en hård majsgröt
som varje familj äter minst en gång per dag.
Majs och böngrytan "khitere" serveras flera gånger per vecka.
Vanlig potatis är också en favorit rätt hos Sirira och under juni månad skördades
det ca 450 kg ! Man kokar då ihop en "potatisgryta" med lök,tomater och det
äts som en huvudrätt tillsammans med "ugalin". Mycket god kan jag intyga.
 
 
 
 
 
April 2012.
Farmar-Ken förbereder jorden för majsplantering.Allt sker för hand!
Många hjälpte till av barnen men tyvärr har vi dåligt med foton.
 Men här ett när Atlin hackar.
.
 
 
.
Oktober.
David hackar ned majsen med en "panga"= en lång vass kniv.
 
 
Även Tom jobbar hårt.
En stjälk sparas och de avhuggna byggs rund denna till
majs-stackar.
 
 
Oktober.
Ken framför de färdig majs-stackarna som ska torka 1-3 v.
Efter att de torkats huggs kolvarna av och kolvarna sprids
ut i solen för ytterligare torkning.
 
November.
Presenningarna räckte ej till så Lennart har just köpt flera
på marknaden:till vänster David och Yvonne och på andra mc
presenningarna som behövde en egen skjuts hem.
Tom hjälpt till att packa på.
 
              
November.
Majskolvarna förvaras i förrådet - men måste bäras in och ut 
beroende väder och vind. Mycket bärande blir det och man
är helt beroende av soltimmarna som tyvärr blivit färre och
färre i år!!
Skörde arbetarna på plats.Från vän: Ken,Dolcas,Sirira,
Cathrin, Klementina i förgrunden Alexander!
 
 
Nu ute i solen!
 
 
 
Dolcas sprider ut kolvarna i solen för torkning.
 
 
 
Som vi tidigare nämnt på bloggen så planterade vi majs i april i år.
Skörden är nu klar och det är ju några veckor sedan den höggs ner och
Ken gjorde "stackar" där majsen nu har torkats trots det otroliga regn
som kommit regelbundet-problem för hela Kenya faktiskt.
Dolcas slutade frisörlinjen för denna termin i förra veckan och
är till en stor hjälp. Mycket arbete ska jag säga!
 
Efter torkning läggs majskolvarna i säckar och man slår då med järnrör
utanpå säckarna.Majskornen släpper då men blir det något kvar får
man använda tummarna
 Majs- skörden med kolvar blev 29 säckar - mycket bra skörd! Kolvarna 
används till ved vid matlagning senare.Oklart ännu hur många 90kg säckar
med majskorn som hela skörden blir på-återkommer om detta om några veckor.
 
 
Alexander framför majsen -  kanske letar han efter sin sko som tydligen är borta?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0