Uppdateringar

Nu har det gått någon vecka igen.

Vi har haft besök några veckor av min kompis sedan många år Margaret A. från Åland. Hon har varit en stor hjälp och lagt upp alla livsmedels inköp på datorn – en stor hjälp!  Mycket bra att kunna se hur långt de olika livsmedlen och grönsakerna räcker.  Svårt att beräkna åtgången när det är ett hushåll på 37 personer!   Tex . gick det åt 37 kg potatis på 5-6 dagar!

 

Margareta hade också fått med pengar från flera Ålänningar till Sirira och barnen. Barnen var toppenglada och stod i kö för att få sätta sig i de nya plaststolar och bord som bl.a. köptes för Ålänningarnas gåvor. Ett stort tack till alla Er som skänkt pengar!!

 

En stor fest för att fira Samson 10 år som blivit omskuren i augusti i år skedde i lördags hemma hos farmor Sirira. Seden i Kenya är att pojkar omskärs mellan 10 – 13 år och på det sättet upptas i de vuxnas värld. Lennart och jag agerade mor/farföräldrar eller faster/farbror. Tack och lov har traditionen att omskära flickor så gott som upphört – det förekommer endast i några få stammar idag.

Detta är en mycket viktig händelse och dagen till ära fick Sam nya kläder från topp till tå. Sedan var det vittnesbörd från flera av barnen där de verkligen uttryckte sin djupa tacksamhet för den hjälp de idag får. Rektor Kenneth var och också med oss under hela eftermiddagen . Det hela avslutades med sånger av barnen, liten predikan av Mark som är ett av de äldsta barnbarnen samt god mat!

En dag att minnas för oss alla!!

 

 

Då vi lärt känna flera av de svenska ungdomar som gjort sina examensarbeten på Vi-skogen har de även följt med oss till ”barnbarnshemmet ”senast nu i höst har både Emma och Viktor följt med flera ggr .  Viktors mamma och väninna som var på besök 1 vecka i Kitale handlade halva pickupen full med ananas, papaya, apelsiner, godis, kex, läsk, choklad bitar och mycket annat! Ögonen tindrade på ungarna och glädjen stod högt i taket!! En liten tjej satt med en röd klubba i ena handen och en gul i den andra … inte ofta de fått godis!!!

Men de äldre tjejerna såg till att en del sparades till nästa dag och nästa!

 

Alexander Angrén 19 år från Sverige bor sedan 4-5 veckor tillbaka hos oss här i Kitale. Han är frivilligarbetare hos Sirira och betalar allting själv. En fantastisk insatts av en 19 årig svensk kille! Eftersom han har erfarenhet av bygg branschen så är han en stor tillgång vid reprationen hos Sirira även om arbetsförhållandena måste vara totalt annorlunda här. Så reprationerna av köket och det kombinerade sovrummet/förrådet fortsätter enligt planerna.

Här är en beskrivning av arbetet av Alexander. Först avlägsnas det yttersta lagret av lera. De smala pinnarna som ger stadga till väggarna blir då synliga. Ett hönsnät sätts upp på väggen. Detta nät skall ge stadga åt den puts som sedan appliceras. Sand, cement och vatten blandas för att sedan, på det afrikanska viset, ”kastas” upp på väggen. När de allra största groparna i väggen fyllts igen och det torkat börjar man att släta till väggarna. De allra grövsta utbuktningarna skärs bort och ny puts läggs till och jämnas ut så att det blir riktigt rakt och fint. När väggarna torkat skall de sedan målas.

Det gamla lergolvet i kök och förråd har även grävts upp 7-10 cm. De har jämnats till så att de inte har några gropar eller lutar för mycket åt något håll. Där skall sedan ett nytt golv gjutas. Makadam, blandat med sand, cement och vatten läggs som en grund. När detta sedan torkats skall de även putsas. I putsen som skall vara på golvet skall en röd färg blandas in, så att det blir riktigt fint.

Ett ”problem” som uppstått är att försöka få barnen att själva bli engagerade i renoveringen. Det är speciellt de större killarna som inte så gärna vill hjälpa till. De små barnen på 7-13 år hjälper gärna till i den mån de förmår. Men de större killarna å andra sidan, och de har ju musklerna för arbetet, står ofta med armarna i kors och tittar på. Det finns en tjej, Atlile, som är arbetssam och mycket duktig på att arbeta. Hon skall verkligen ha en eloge för sitt goda arbete.

 

Arbetet pagar for fullt !!!

 

Snart ar koket och sovrummet/forradet klart.

Lennart kör sand, grus, majs, bönor, potatis och allt annat smått och gott till detta stora hushåll flera ggr/vecka i vår gamla väl använda Toyota pickup från -86 . Det är verkligen Guds nåd att den bilen fortfarande hänger med!!

 

Tack än en gång till ALLA Er som ger oss ekonomiskt stöd så att detta är möjligt!  Vi planerar nu för fullt och gör inköp till julklappar till barnen på barnbarns hemmet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0