Vardags liv

VARDAGSLIV

 

Sirira och Cathrin är de som på vardagar sköter alla förberedelser för maten. De har, fem dagar per vecka, hjälp av en fattig änka, Clementina som bor på gångavstånd från Merufarm.Clementina

 Sirira och Cathreine

 Lunchen består enligt tradition av ”khitere”. Det är en gryta av majs och bönor som sätts på när man ändå har eld i spisen på morgonen.  Det är ju ett långkok och dessutom är det stora mängder. Det är ju inte bara att hälla i majs och bönor i en kastrull och börja koka. Nej, allt måste rensas från stenar och annat skräp samt sköljas ett flertal gånger. 

 

De som går i Hillschool har endast fem minuters gångväg så därför hinner de gå hem och äta lunch. Några minuter över 13.00 hör man verkligen springet och ropen av en massa glada och hungriga barn som rusar in på gården och börjar med att tvätta händerna – utan tillsägelse! Utdelningen av matportioner-na är otroligt välorganiserad. Alla står på led och några av de större hjälper till att lassa upp mat till de ca 20 barnen som kommit hem. Det går in en rasande fart och man sätter sig där det finns plats. Tvättning av händerna igen och sedan springer de mätta och belåtna tillbaka till skolan.

 

Middagen består på vardagarna oftast av en kraftig och fast majsgröt, ”ugali”. Den skärs i skivor och äts tillsammans med grönsaksgrytor. Majskornen förvaras i 90-kilos säckar som räcker i en vecka, ca 12 kg majs mals varannan dag till middagsmaten.  Ris och kött är riktig ”söndagsmat” och serveras högst två gånger per  månad.

                                                            --------------------------------------------------

Sirira, Clementina och Cathrin har fullt upp hela dagarna. De går till den lilla byn i närheten för att bl.a. köpa vitkål, färska grönsaker om de inte kan skörda dem i sin egen odling.

Två gånger i veckan kommer en kvinna och säljer ved som sedan sorteras upp. Dagligen kommer en kvinna, Margret med tre liter mjölk. Ägg levereras högst två gånger per månad av en bonde som kommer med äggen på en cykel.

---------------------------------------

Det hänger så gott som alltid tvätt på tork över gården på den fantastiska ”tvättlinan” som består av taggtråd – på så sätt slipper man klädnypor! Detta fanns redan då vi kom dit första gången och var det första jag lade märke till för två år sedan.

De nytvättade kläderna torkas också genom att man lägger dem på buskar på gården. En ”tvätt tvål” används förutom till lakan där man använder vanligt tvättmedel. Men att veckotvätta till 36 personer tar allt sin lilla tid!

 

 

 

 

Skolblusar och skjortor tvättas två gånger per vecka, kjolar och byxor varje lördag – varje barn tvättar sin egen uniform men de stora tjejerna tvättar åt de mindre. På helgerna stryks dessa plagg med ”kolstrykjärnet”. Övriga kläder tvättas nästan lika ofta och man är ju otroligt beroende av vädret. Under regnperioden är det mycket svårt att få något torrt. Man tar in de halvblöta kläderna på kvällen och bär ut dem nästa dag.

                                                                          -----------------------------------------------

 

Farmar-Kennedy är ansvarig för jordbruksarbetet och arbetar fyra dagar per vecka. Kennedy planerar, planterar, sår och skördar. I stället för att plöja med traktor hackades landet, i år, upp av tio barn för hand.

När majsen skurits  ner skiljs kornen från kolven med hjälp av tummarna. Därefter läggs den ut på presenningar för att torka utomhus på dagtid. Nattetid förvaras den inomhus i säckar. Detta är ett tungt och krävande arbete som kan ta uppemot en vecka om vädret är gynnsamt.  Bönorna torkas också på samma sätt. När de har torkat lossar man bönorna från stjälken genom att med en träkäpp slå på stjälkarna. För att skilja bönorna från ”skräpet” tar man lite i taget på en säck, formar den till en kon, och håller den högt upp i luften över en bunke. På så sätt förs ”skräpet” bort av vinden och bönorna ramlar ner i bunken. Både majsen och bönorna behandlas mot insektsangrepp varannan månad.

Farmar-Kennedy  gör dessutom många små reparationer och fungerar som gårdskarl. Han är ett stort stöd för både Sirira och barnen. Han delar med sig av sin kunskap genom att aktivera och ta med både flickorna och pojkarna i arbetet.

---------------------------------

Klockan 06.30 kommer dagsljuset och försvinner sedan vid 19.00 tiden och då är det verkligen kolsvart!

Morgonsysslorna startar vid 05.00 tiden då några av de större flickorna tänder eld i spisen och sätter på tevattnet. Alla dricker te med socker och mjölk innan de går till skolan. Gymnasieeleverna går hemifrån redan vid 06.00 tiden eftersom de har ungefär en timmes gångväg och måste vara på skolan vid 07.00 tiden för att städa och sopa i skolan.

Enligt kenyansk lag har alla elever skoluniform. När man kommer hem från skolan byter man direkt om till egna kläder. De minsta barnen stannar oftast hemma från skolan efter lunch. Därefter ”droppar” de övriga grundskoleeleverna in vartefter. Gymnasieeleverna kommer hem vid 18.30 tiden.

Läxläsningen sätter igång efter middagen som är avklarat vid 20.00 tiden. Man är uppdelad i olika grupper och solcell lamporna är nu till en otrolig hjälp. Barnen kan nu sitta vid ”köksborden” på en skrivriktig höjd och läsa och skriva – tidigare fanns bara två små och låga bord.  Tiden när man går till sängs varierar förstås efter ålder men de äldsta som ju går upp vid 05.00 tiden är inte klara för sängen förrän vid 22.00 tiden.

----------------------------------------

Alla barnen är med och hjälper till eller rättare sagt tar ansvar för de olika sysslorna – ingen går sysslolös - alla behövs och tar sitt ansvar. Jag har aldrig sett så arbetsvilliga och glada barn. Alla bäddar sina egna sängar men är man för liten hjälper de stora de mindre och allt plockas undan. Kläder hängs upp eller läggs i lådor. Jag har många gånger bara tittat in och aldrig hittat en obäddad säng eller grejer liggande på fel plats eller ligga framme. Barnbarnet Lennart har tagit ansvar för att mjölka geten och han älskar dessutom mjölken. Kaninerna och hönsen matas också. Några av barnen sopar hela gården hos Sirira – det görs både morgon och eftermiddag.

------------------------------------------

Trackback
RSS 2.0