Hur vi bor

Hur vi bor.

Vi bor i ett område som heter Merufarm och som är beläget ca 7 km från staden, Kitales centrum. Det är Katolska Kyrkan som har upplåtit ett markområde på  8 000 kvadratmeter, byggt 5 hus och ett förrådshus.

Husen

Husen är byggda på ett traditionellt kenyanskt sätt med grenar och pinnar som bildar stommen till väggar. Sedan täcks stommen av lera minst två gånger. Leran får torka mellan de två tillfällena. Golven är trampade jord. Fönstrena bestod av ojämna träluckor, dörrarna var gjorda av träbitar. Yttertaken är av plåt och stuprännor fanns också. Ingen eldstad finns.

Totala ytan på varje hus är ca 30 kvadratmeter inklusive förrådet  och omfattar 3 rum. Det mittersta rummet används som kök i ett hus och som ”allrum” i de övriga, övriga rum är sovrum. Det minsta huset är ca 20 kvadratmeter och innehåller 3 rum och kök.  Det fanns från början inga förvaringsmöjligheter som t. ex. garderober, förvaringsskåp eller hyllor.

Husen har varit och är delvis fortfarande i dåligt skick varför reparationer har påbörjats. I tre av husen har järnfönster med glas samt järndörrar satts in. Renovering av väggar och golv har gjorts i två hus. Yttersta jordlagret knackades bort, nytt lager med cementblandning lades på och väggarna i allrummen målades.

I ”Siriras” hus finns köket. Ett av sovrummen har gjorts om till matförråd. Sirira bor i sovrummet tillsammans med de 7 minsta barnen. I detta hus har permanenta solcellslampor inmonterats samt en ytterbelysning.

I "Tjejernas hus" bor tio personer. Huset  renoverades 2011. Väggarna och golven rappades och målades. Ståldörrar och fönster med glas sattes in. Det finns oftast två dörrar på varje hus för att öka säkerheten. Alla rum har fått gardiner.

 

 

 

 

 

 I”Killarnas” hus bor 6 killar och förrådet i det huset används även som sovrum. De har en solcellslampa, lysrör inmonterat i allrummet genom att en ledning dragits från Siriras hus

.

I ”Studiehuset” bor systrarna Barasa, 8 stycken.

I ”Ascarihuset”  bor det äldsta barnbarnet Tom med sin fru och två döttrar.

I ”Förrådshuset”  är på ca 10 kvadratmeter och omfattar två rum. I det ena rummet bor två killar. Det andra rummet har iordningsställts ett utrymme för getterna.

En toalett samt dusch finns för flickor respektive pojkar.

Hönshus, burar för kaniner och ankor finns.

 

 

 

Vatten

Sedan tidigare finns kommunalt vatten inkopplat men det har tidvis varit avstängt p.g.a. obetalade räkningar. Dricksvattnet tas från den kommunala vattenledningen. Under år 2011 har en brunn grävts och under 2012 har den grävts djupare och en pump installerats. Därifrån tas allt övrigt vatten.

 

Planteringar

Det finns ca 6070 kvadratmeter att odla på. Majs, bönor, sötpotatis, vanlig potatis, cassava, paprika, tomater, lök  och flera olika sorters lokala grönsaker odlas.

Fruktträd som passionsfrukt, mango, papaya, guava, avokado m.m. har planterats tillika med bananplantor, både kok- och ätbananer.

Prydnadsträd samt träd som ger virke och ved har satts. En taggig häck mot insyn och intrång har också planterats.

 

Till djuren odlas gräs och buskar.

 

Husdjur

2 mjölkgetter, ett antal höns samt en vakthund finns.  De tar också hand om  ankor vilka tillhör en församlingsmedlem.

Trackback
RSS 2.0