Secondary school (gymnasiet) startar!

Förberedelsen för Atlin, Sheila, Mildred, Felix och Oscar som ska börja på tre olika secondary schools startade idag, 31/1-11. Vi = de blivande eleverna, Lillemor, Alexander och jag Margareta träffades på stan för att gå igenom vad som behöver köpas tillsammans med Emily, missionens socialarbetare som väl känner till landets olika skolformer.

 

Atlin och Sheila ska börja på St Michel Secondary School. Jag går tillsammans med dem för att köpa skoluniformer. Det är stor trängsel utanför den ena affären. Där får vi köa för att bli insläppta i affären och därefter vid 5 olika ”stationer” innan vi har köpt vad vi ska ha och ändå fattas de svarta skorna samt gymnastikkläder.  Kjol + blus kostar 100 sek, sweater 80 sek, slips och sockor 10 sek vardera, gymnastikskor 46 sek.  Dessa inköp tog närmare 2 timmar.

 

Då det endast var Atlin och Sheila som fått ”Calling letter” (kallelse) till sin skola kunde vi bara köpa skoluniformer till dem idag. Vissa skolor säljer själva sina skoluniformer (de går ej att köpa i någon affär på stan) och kostar minst 400 sek styck  förutom skorna.

 

Mildred och Felix kommer, den 2/2-11, att få besked om de blir sponsrade(av en läkarfru i Kitale) med sina skolavgifter så att de kan gå på boardingschool.  Oscar väntar på sitt ”Calling letter”.

 

Skolavgifterna för dagskolorna är ca 1000 sek/elev och läsår i klass 1-3. I klass 4 är skolavgiften betydligt dyrare. I skolavgiften ingår bl a att de får äta lunch i skolan. Sedan tillkommer mindre avgifter för kort till ID-Card, hälsoundersökning m.m. Alla böcker samt skrivmaterial måste också köpas in.

 

Oscar, Felix, Mildred går tillsammans med Emily och Alexander för att köpa böcker samt övrigt skrivmaterial. Varje elev måste ha med sig bl a 15 skrivböcker, kopieringspapper, linjal, blyertspennor, röda + blå + svarta BIC pennor. Vikten av de inköpen blev 30 kg!

 

Lillemor träffar Kenneth, rektorn vid Hills school för att gå igenom olika ärenden som gäller skolgång, plöjning m.m. m.m.

 

Vi avslutar dagen med att äta mat tillsammans. Barnen är mycket nöjda med dagen. De får pengar så att de kan åka cykeltaxi hem. Att gå från stan och hem tar 1 – 1½ timme för dem.

 

Lillemor, Alexander och jag uträttar en del ärenden innan vi kan bege oss hemåt. Allt som allt har det tagit oss 8 timmar att få dessa förberedelser gjorda. Allt har gått bra och även vi är nöjda när vi kommer hem. / Margareta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0